Wpływ żywności funkcjonalnej na zdrowie zwierząt domowych
Żywność funkcjonalna: probiotyki i prebiotyki
Żywność funkcjonalna, do której należą probiotyki i prebiotyki, to taka, która, wchodząc w skład diety, wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie, a także może zapobiegać niektórym chorobom lub wspomagać ich leczenie (1, 2). Koncepcja prozdrowotnego działania żywności powstała w XIX wieku. Laureat nagrody Nobla, Ilya Metchnikoff, postawił hipotezę, że długość życia i dobry stan zdrowia bułgarskich chłopów wynikają ze spożywania przez nich fermentowanych produktów mlecznych. Zasugerował, że bakterie fermentujące mleko zmniejszają populację bakterii chorobotwórczych (2, 4). Mikroorganizmy probiotyczne (np. Lactobacillus, Bifidobacterium) należące do fizjologicznej flory jelitowej są w stanie przetrwać w niskim pH przewodu pokarmowego, ulegają adhezji do komórek nabłonka jelit, są niepatogenne dla gospodarza i stabilizują mikroflorę jelitową. Ponadto posiadają zdolność do szybkiego namnażania się, dzięki czemu skutecznie kolonizują przewód pokarmowy (29). Wszystkie mechanizmy działania probiotyków i paraprobiotyków nie są jeszcze znane (1, 5).
Prebiotyki to nietrawione składniki żywności, które wywierają korzystne działanie na organizm poprzez wpływ na kultury mikroorganizmów jelitowych. Substancje te są nietrawione w żołądku i jelicie cienkim, selektywnie wpływają na mikroflorę, a ich metabolity w jelicie grubym działają korzystnie na organizm. Większość prebiotyków to: poli- i oligosacharydy (np. skrobia i oligosacharydy sojowe), fruktooligosacharydy (inulina), celuloza i hemiceluloza. Są one metabolizowane przez drobnoustroje do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA, ang. short-chain fatty acids), głównie octanów, propionianów i maślanów, które dostarczają bakteriom jelitowym energii. Produkty metabolizmu bakterii jelitowych są nazywane zwyczajowo postbiotykami (1, 2, 4, 8). Prebiotyki przyśpieszają regenerację nabłonka jelitowego, poprawiają motorykę jelit, zwiększają produkcję śluzu i utrzymują odpowiednie pH w przewodzie pokarmowym (1, 3, 8). Wszystko to sprawia, że prebiotyki często są stosowane u pacjentów z biegunką (4). Dodatkowo mogą być przydatne po antybiotykoterapii, ponieważ przyczyniają się do odbudowywania fizjologicznej mikroflory (1). Substancje o działaniu prebiotycznym, przechodząc przez światło jelita, wiążą wodę, co powoduje zwiększenie objętości treści jelitowej, stanowiącej pożywkę dla mikroflory. Powstające w procesie fermentacji postbiotyki, czyli krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, stymulując wzrost flory saprofitycznej, przez co hamują rozwój patogenów (4, 8). Udowodniono, że zdrowe psy, którym do diety włączono prebiotyki w postaci oligosacharydów i cykorii, miały lepszą konsystencję i niższe pH kału oraz zmniejszoną liczbę Clostridium perfringens w kale, w porównaniu do zwierząt na diecie bogatobiałkowej (9). Również u kotów, mimo że są uznawane za bezwzględnych mięsożerców, dodatek błonnika pokarmowego ma korzystny wpływ na mikrobiom. Dodatek fruktooligosacharydów (FOS) i galaktooligosacharydów (GOS) zwiększa ilość Bifidobacterium i Actinobacteria, co jest zjawiskiem korzystnym, ponieważ bakterie te, fermentując węglowodany, zwiększają stężenie SCFA w jelicie, które odżywiają kolonocyty (6). Prebiotyki poprawiają wchłanianie wapnia, fosforanów i magnezu – SCFA obniżają pH jelita grubego, w związku z czym dochodzi do rozpuszczenia kompleksów wapniowo-fosforanowo-magnezowych, a tym samym do zwiększenia stężenia tych pierwiastków w formie zjonizowanej (1, 8). SCFA stymulują również skurcz mięśni jelit, dzięki czemu ułatwiają pasaż treści jelitowej i zapobiegają zaparciom (1). Wykazano też, że substancje probiotyczne mogą prowadzić do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz pośrednio wpływać na regulację gospodarki lipidowej poprzez hamowanie syntezy enzymów lipogenicznych (1).
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2626 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Ostertagioza bydła – nowe aspekty epizootiologiczne
Do pasożytów żołądkowo-jelitowych (GI – gastrointestinal) przeżuwaczy należą nicienie z rodziny Trichostrongylidae (Haemonchus, Trichostrongylus, Ostertagia, Cooperia) oraz Molineidae (Nematodirus). Bydło może ulec zarażeniu jednym z kilku gatunków nicieni (szczególnie podczas przebywania na pastwisku), a wśród nich najbardziej rozpowszechnionym i ważnym z punktu zdrowia na terenie Europy jest Ostertagia ostertagi, która lokalizuje się w trawieńcu, i […]
Ostertagioza bydła – nowe aspekty epizootiologiczne
Do pasożytów żołądkowo-jelitowych (GI – gastrointestinal) przeżuwaczy należą nicienie z rodziny Trichostrongylidae (Haemonchus, Trichostrongylus, Ostertagia, Cooperia) oraz Molineidae (Nematodirus). Bydło może ulec zarażeniu jednym z kilku gatunków nicieni (szczególnie podczas przebywania na pastwisku), a wśród nich najbardziej rozpowszechnionym i ważnym z punktu zdrowia na terenie Europy jest Ostertagia ostertagi, która lokalizuje się w trawieńcu, i […]
Przypadek zapalenia mózgu i mięśnia sercowego u prosiąt ssących
Celem artykułu jest opis ostrego przypadku zapalenia mózgu i mięśnia sercowego (EMC) w fermie loch położonej w północnych Włoszech, należącej do systemu multi-site. W fermie obserwowano wysoką śmiertelność u prosiąt przed odsadzeniem, a u loch nie stwierdzano zaburzeń w rozrodzie. Wirus EMC (EMCV) należy do rodzaju Cardiovirus, rodziny Picornaviridae. Świnie są uważane za najbardziej wrażliwy […]
Choroby koni. Weterynaria praktyczna. Profilaktyka, rutynowe szczepienia
Publikacja stanowi fragment książki Choroby koni. Weterynaria praktyczna Wirus grypy jest wysoce zaraźliwy i szybko się rozprzestrzenia, a sama choroba niesie ze sobą bardzo poważne skutki i na długi czas wyklucza konia z udziału w zawodach czy wyścigach. Z tego względu wprowadzono wymóg obowiązkowych szczepień przeciwko grypie dla wszystkich koni wyścigowych oraz koni sportowych. Opory […]
Wskazówki na wypadek widocznego niepowodzenia terapii antybiotykowej. Kryteria skutecznej terapii oraz kluczowe pytania jako 5 kroków drzewa analitycznego
Czynniki powiązane z użyciem antybiotyku w terapii: Czy wybór antybiotyku opierał się na badaniach klinicznych i dodatkowych (diagnoza, antybiogram)? Sprawdź odpowiedź na pytanie 3. Farmakokinetyka/farmakodynamika wybranego antybiotyku? Koncentracja i czas działania antybiotyku w zakażonej tkance a efektywność w stosunku do czynnika bakteryjnego wywołującego chorobę (spektrum działania antybiotyku, wrażliwość z antybiogramu – odpowiedzi na pytanie 3.). […]
Czarno na białym – mastitis okiem praktyka – rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim
Rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim, pracownikiem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalistą w dziedzinie profilaktyki i leczenia mastitis u krów, który w swoich badaniach zgłębia tematykę zapalenia gruczołu mlekowego u bydła, zarówno w aspekcie naukowym, jak i praktycznym. Większość zapaleń gruczołu mlekowego ma etiologię bakteryjną. Dlaczego, pomimo rozwoju mikrobiologii, medycyny weterynaryjnej i prowadzonych badań, […]
XVIII FORUM ZOOTECHNICZNO-WETERYNARYJNE: NOWE HORYZONTY W ROZRODZIE ZWIERZĄT
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu w dniach 18-19 kwietnia br. odbyło się XVIII Forum Zootechniczno-Weterynaryjne pod hasłem „Rozród zwierząt w dobie selekcji genomowej”. To wydarzenie zgromadziło liczne grono lekarzy weterynarii oraz hodowców, by omówić najnowsze osiągnięcia w dziedzinie hodowli i rozrodu zwierząt. Organizacja Forum była wspólnym przedsięwzięciem Poznańskiego Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Wielkopolskiego Oddziału Polskiego […]