Jak probiotyki wpływają na odchów prosiąt? - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Jak probiotyki wpływają na odchów prosiąt?

Piśmiennictwo
  1. Błaszczyk M.K.: Mikrobiologia środowisk. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2010, 41-63.
  2. Commane D.M., Shortt C.T., Silvi S., Cresci A., Hughes R.M., Rowland I.R.: Effects of fermentation products of pro-and prebiotics on trans-epithelial electrical resistance in an in vitro model of the colon. „Nutrition and Cancer”, 2005, 51, 1, 102-109.
  3. Domingues S., Harms K., Fricke W.F., Johnsen P.J., da Silva G.J., Nielsen K.M.: Natural transformation facilitates transfer of transposons, integrons and gene cassettes between bacterial species. „PLoS Pathogens”, 2012, 8 (8), 1-15.
  4. Ezema C., Chukwuemeka E.: Comparative Clinical Pathology. 2012, 21 (1), 73-76.
  5. Grela E.R.: Optymalizacja żywienia świń z wykorzystaniem nowej generacji dodatków paszowych. „Prace i Mat. Zoot. zesz. specj.”, 2004, 15, 53-63.
  6. Heczko P.B., Strus M., Kochan P.: Critical evaluation of probiotic activity of lactic acid bacteria and their effects. „Journal of Physiology and Pharmacology”, 2006, 57 (9), 5-12.
  7. Hung A.T., Lin S.Y., Yang T.Y., Chou C.K., Liu H.C., Lu J.J., Lien T.F.: Effects of Bacillus coagulans ATCC 7050 on growth performance, intestinal morphology, and microflora composition in broiler chickens. „Animal Production Science”, 2012, 52, 9, 874-879.
  8. Kukier E., Goldsztejn M., Kozieł N., Kwiatek K.: Drobnoustroje probiotyczne w żywieniu zwierząt. „Pasze przemysłowe”, 2018, 4, 73-79.
  9. Kumar K.S., Sastry N., Polaki H., Mishra V.: Colon cancer prevention through probiotics: an overview. „Journal of Cancer Science & Therapy”, 2015, 7, 2, 81-92.
  10. Landy N., Kavyani A.: Effects of using a multi-strain probiotic on performance, immune responses and cecal microflora composition in broiler chickens reared under cyclic heat stress condition. „Iranian Journal of Applied Animal Science”, 2015, 3, 4, 703-708.
  11. Leuschner R.G., Robinson T.P., Hugas M., Cocconcelli P.S., Richard-Forget F., Klein G., Licht T.R., Nguyen-The C., Querol A., Suarez J.E., Richardson M., Thrane U., Vlak J.M., von Wright A.: Qualified presumption of safety (QPS): a generic risk assessment approach for biological agents notified to the European Food Safety Authority (EFSA). „Trends in Food Science & Technology”, 2010, 21, 9, 425-435.
  12. Ley R.E., Hamady M., Lozupone C., Turnbaugh P.J., Ramey R.R., Bircher J.S., Schlegel M.L., Tucker T.A., Schrenzer M.D., Knight R., Gordon J.I.: Evolution of mammals and their gut microbes. „Science”, 2008, 320, 5883, 1647-1651.
  13. Libudzisz Z.: Bakterie fermentacji mlekowej. [W:] Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. (red.): Mikrobiologia techniczna. 2nd ed. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2008, 12-23.
  14. Lilly D.M., Stillwell R.H.: Probiotics: growth-promoting factors produced by microorganisms. „Science”, 1965, 147, 747-748.
  15. Lim K.S., Huh C.S., Baek Y.J.: Antimicrobial Susceptibility of Bifidobacteria. „Journal of Dairy Science”, 1993, 76 (8), 2168-2174.
  16. Looft T., Johnson T.A., Allen H.K., Bayles D.O., Alt D.P., Stedtfeld R.D., Sul W.J., Stedtfeld T.M., Chai B., Cole J.R., Hashsham S.A., Tiedje J.M., Stantona T.B.: Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 2012, 109 (5), 1691-1696.
  17. Matsumoto M., Kurihara S., Kibe R., Ashida H., Benno Y.: Longevity in mice is promoted by probiotic-induced suppression of colonic senescence dependent on upregulation of gut bacterial polyamine production. „PLoS ONE”, 2011, 6 (8), 1-12.
  18. Meervenne E.V., Coillie E.V., Kerckhof F.M., Devlieghere F., Herman L., De Gelder L.S.P., Top E.M., Boon N.: Strain-Specific Transfer of Antibiotic Resistance from an Environmental Plasmid to Foodborne Pathogens. „Journal of Biomedicine and Biotechnology”, 2012. DOI: 10.1155/2012/834598.
  19. Mikołajczak J., Jarzynowska A., El-Essa: Wpływ preparatu probiotycznego na tempo wzrostu i stan zdrowotny prosiąt. „Rocz. Nauk. Zoot., Supl.”, 2004, 20, 115-119.
  20. Modesto M., D’Aimmo M.R., Stefanini I., Trevisi P., De Filippi S., Casini L., Mazzoni M., Bosi P., Biavati B.: A novel strategy to select Bifidobacterium strains and prebiotics as natural growth promoters in newly weaned pigs. „Livestock Science”, 2009, 122, 248-258.
  21. Mookiah S., Sieo C.C., Ramasamy K., Abdullah N., Ho Y.W.: Effects of dietary prebiotics, probiotic and synbiotics on performance, caecal bacterial populations and caecal fermentation concentrations of broiler chickens. „Journal of the Science of Food and Agriculture”, 2014, 94, 2, 341-348.
  22. Mountzouris K.C., Balaskas C., Xanthakos I., Tzivinikou A., Fegeros K.: Effects of a multi-species probiotic on biomarkers of competitive exclusion efficacy in broilers challenged with Salmonella enteritidis. „British Poultry Science”, 2009, 50, 4, 467-478.
  23. Nowak P., Kasprowicz-Potocka M., Zaworska A., Nowak W., Stefańska B., Sip A., Tuśnio A.: The effect of eubiotic feed additives on the performance of growing pigs and the activity of intestinal microflora. „Archives of animal nutrition”, 2017, 71 (6), 455-469.
  24. Rekiel A.: Wykorzystanie dodatków paszowych mogących efektywnie zastąpić antybiotykowe stymulatory wzrostu. Wykorzystanie genetycznych i pozagenetycznych metod zmierzających do poprawy jakości produkowanej wieprzowiny. Mat. Konf., IZ ZZD Pawłowice 2002, 51-63.
  25. Schrezenmeir J., de Vrese M.: Probiotics, prebiotics, and synbiotics−approaching a definition. „The American Journal of Clinical Nutrition”, 2001, 73, 2, 361-364.
  26. Shim Y.H., Ingale S.L., Kim J.S., Kim K.H., Seo D.K., Lee S.C., Kwon I.K.: A multi-microbe probiotic formulation processed at low and high drying temperatures: effects on growth performance, nutrient retention and caecal microbiology of broilers. „British Poultry Science”, 2012, 53, 4, 482-490.
  27. Siggers R.H., Thymann T., Siggers J.L., Schmidt M., Hansen A.K., Sangilda P.T.: Bacterial colonization affects early organ and gastrointestinal growth in the neonate. „Livest Sci”, 2007, 109, 14-18.
  28. Simon O., Jadamus A., Wahjen W.: Probiotic feed additives – effectiveness and expected modes of action. „J Anim Feed Sci”, 2001, 10, 1, 51-67.
  29. Śliżewska K., Biernasik J., Libudzisz Z.: Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej: Chemia spożywcza i Biotechnologia. 2006, 984 (70), 79-91.
  30. Timmerman H.M., Koning C.J.M., Mulder L., Rombouts F.M., Beynen A.C.: Monostrain, multistrain and multispecies probiotics: A comparison of functionality and efficacy. „International Journal of Food Microbiology”, 2004, 96, 3, 219-233.
  31. Trafalska E., Grzybowska K.: Probiotyki- Alternatywa dla antybiotyków? „Wiadomości Lekarskie”, 2004, 57, 9-10, 491-498.
  32. Turner J.L., Pas S., Dritz S., Minton J.E.: Review: alternatives to conventional antimicrobials in swine diets. „Professional Anim Scientist”, 2002, 17, 217-226.
  33. Vidal M., Forestier Ch., Charbonnel N., Henard S., Rabaud Ch., Lesens O.: Probiotics and Intestinal Colonization by Vancomycin-Resistant Enterococci in Mice and Humans. „Journal of Clinical Microbiology”, 2010, 48 (7), 2595-2598.
  34. Wojdat E., Kwiatek K.: Znaczenie probiotyków w żywieniu zwierząt. „Pasze Przem”, 2003, 4, 2-6.
mgr inż. Piotr Nowak
dr inż. Anita Zaworska-Zakrzewska
dr hab. Małgorzata Kasprowicz-Potocka
Katedra Żywienia Zwierząt
Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy