Jak probiotyki wpływają na odchów prosiąt?
Piśmiennictwo
- Błaszczyk M.K.: Mikrobiologia środowisk. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2010, 41-63.
- Commane D.M., Shortt C.T., Silvi S., Cresci A., Hughes R.M., Rowland I.R.: Effects of fermentation products of pro-and prebiotics on trans-epithelial electrical resistance in an in vitro model of the colon. „Nutrition and Cancer”, 2005, 51, 1, 102-109.
- Domingues S., Harms K., Fricke W.F., Johnsen P.J., da Silva G.J., Nielsen K.M.: Natural transformation facilitates transfer of transposons, integrons and gene cassettes between bacterial species. „PLoS Pathogens”, 2012, 8 (8), 1-15.
- Ezema C., Chukwuemeka E.: Comparative Clinical Pathology. 2012, 21 (1), 73-76.
- Grela E.R.: Optymalizacja żywienia świń z wykorzystaniem nowej generacji dodatków paszowych. „Prace i Mat. Zoot. zesz. specj.”, 2004, 15, 53-63.
- Heczko P.B., Strus M., Kochan P.: Critical evaluation of probiotic activity of lactic acid bacteria and their effects. „Journal of Physiology and Pharmacology”, 2006, 57 (9), 5-12.
- Hung A.T., Lin S.Y., Yang T.Y., Chou C.K., Liu H.C., Lu J.J., Lien T.F.: Effects of Bacillus coagulans ATCC 7050 on growth performance, intestinal morphology, and microflora composition in broiler chickens. „Animal Production Science”, 2012, 52, 9, 874-879.
- Kukier E., Goldsztejn M., Kozieł N., Kwiatek K.: Drobnoustroje probiotyczne w żywieniu zwierząt. „Pasze przemysłowe”, 2018, 4, 73-79.
- Kumar K.S., Sastry N., Polaki H., Mishra V.: Colon cancer prevention through probiotics: an overview. „Journal of Cancer Science & Therapy”, 2015, 7, 2, 81-92.
- Landy N., Kavyani A.: Effects of using a multi-strain probiotic on performance, immune responses and cecal microflora composition in broiler chickens reared under cyclic heat stress condition. „Iranian Journal of Applied Animal Science”, 2015, 3, 4, 703-708.
- Leuschner R.G., Robinson T.P., Hugas M., Cocconcelli P.S., Richard-Forget F., Klein G., Licht T.R., Nguyen-The C., Querol A., Suarez J.E., Richardson M., Thrane U., Vlak J.M., von Wright A.: Qualified presumption of safety (QPS): a generic risk assessment approach for biological agents notified to the European Food Safety Authority (EFSA). „Trends in Food Science & Technology”, 2010, 21, 9, 425-435.
- Ley R.E., Hamady M., Lozupone C., Turnbaugh P.J., Ramey R.R., Bircher J.S., Schlegel M.L., Tucker T.A., Schrenzer M.D., Knight R., Gordon J.I.: Evolution of mammals and their gut microbes. „Science”, 2008, 320, 5883, 1647-1651.
- Libudzisz Z.: Bakterie fermentacji mlekowej. [W:] Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. (red.): Mikrobiologia techniczna. 2nd ed. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2008, 12-23.
- Lilly D.M., Stillwell R.H.: Probiotics: growth-promoting factors produced by microorganisms. „Science”, 1965, 147, 747-748.
- Lim K.S., Huh C.S., Baek Y.J.: Antimicrobial Susceptibility of Bifidobacteria. „Journal of Dairy Science”, 1993, 76 (8), 2168-2174.
- Looft T., Johnson T.A., Allen H.K., Bayles D.O., Alt D.P., Stedtfeld R.D., Sul W.J., Stedtfeld T.M., Chai B., Cole J.R., Hashsham S.A., Tiedje J.M., Stantona T.B.: Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 2012, 109 (5), 1691-1696.
- Matsumoto M., Kurihara S., Kibe R., Ashida H., Benno Y.: Longevity in mice is promoted by probiotic-induced suppression of colonic senescence dependent on upregulation of gut bacterial polyamine production. „PLoS ONE”, 2011, 6 (8), 1-12.
- Meervenne E.V., Coillie E.V., Kerckhof F.M., Devlieghere F., Herman L., De Gelder L.S.P., Top E.M., Boon N.: Strain-Specific Transfer of Antibiotic Resistance from an Environmental Plasmid to Foodborne Pathogens. „Journal of Biomedicine and Biotechnology”, 2012. DOI: 10.1155/2012/834598.
- Mikołajczak J., Jarzynowska A., El-Essa: Wpływ preparatu probiotycznego na tempo wzrostu i stan zdrowotny prosiąt. „Rocz. Nauk. Zoot., Supl.”, 2004, 20, 115-119.
- Modesto M., D’Aimmo M.R., Stefanini I., Trevisi P., De Filippi S., Casini L., Mazzoni M., Bosi P., Biavati B.: A novel strategy to select Bifidobacterium strains and prebiotics as natural growth promoters in newly weaned pigs. „Livestock Science”, 2009, 122, 248-258.
- Mookiah S., Sieo C.C., Ramasamy K., Abdullah N., Ho Y.W.: Effects of dietary prebiotics, probiotic and synbiotics on performance, caecal bacterial populations and caecal fermentation concentrations of broiler chickens. „Journal of the Science of Food and Agriculture”, 2014, 94, 2, 341-348.
- Mountzouris K.C., Balaskas C., Xanthakos I., Tzivinikou A., Fegeros K.: Effects of a multi-species probiotic on biomarkers of competitive exclusion efficacy in broilers challenged with Salmonella enteritidis. „British Poultry Science”, 2009, 50, 4, 467-478.
- Nowak P., Kasprowicz-Potocka M., Zaworska A., Nowak W., Stefańska B., Sip A., Tuśnio A.: The effect of eubiotic feed additives on the performance of growing pigs and the activity of intestinal microflora. „Archives of animal nutrition”, 2017, 71 (6), 455-469.
- Rekiel A.: Wykorzystanie dodatków paszowych mogących efektywnie zastąpić antybiotykowe stymulatory wzrostu. Wykorzystanie genetycznych i pozagenetycznych metod zmierzających do poprawy jakości produkowanej wieprzowiny. Mat. Konf., IZ ZZD Pawłowice 2002, 51-63.
- Schrezenmeir J., de Vrese M.: Probiotics, prebiotics, and synbiotics−approaching a definition. „The American Journal of Clinical Nutrition”, 2001, 73, 2, 361-364.
- Shim Y.H., Ingale S.L., Kim J.S., Kim K.H., Seo D.K., Lee S.C., Kwon I.K.: A multi-microbe probiotic formulation processed at low and high drying temperatures: effects on growth performance, nutrient retention and caecal microbiology of broilers. „British Poultry Science”, 2012, 53, 4, 482-490.
- Siggers R.H., Thymann T., Siggers J.L., Schmidt M., Hansen A.K., Sangilda P.T.: Bacterial colonization affects early organ and gastrointestinal growth in the neonate. „Livest Sci”, 2007, 109, 14-18.
- Simon O., Jadamus A., Wahjen W.: Probiotic feed additives – effectiveness and expected modes of action. „J Anim Feed Sci”, 2001, 10, 1, 51-67.
- Śliżewska K., Biernasik J., Libudzisz Z.: Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej: Chemia spożywcza i Biotechnologia. 2006, 984 (70), 79-91.
- Timmerman H.M., Koning C.J.M., Mulder L., Rombouts F.M., Beynen A.C.: Monostrain, multistrain and multispecies probiotics: A comparison of functionality and efficacy. „International Journal of Food Microbiology”, 2004, 96, 3, 219-233.
- Trafalska E., Grzybowska K.: Probiotyki- Alternatywa dla antybiotyków? „Wiadomości Lekarskie”, 2004, 57, 9-10, 491-498.
- Turner J.L., Pas S., Dritz S., Minton J.E.: Review: alternatives to conventional antimicrobials in swine diets. „Professional Anim Scientist”, 2002, 17, 217-226.
- Vidal M., Forestier Ch., Charbonnel N., Henard S., Rabaud Ch., Lesens O.: Probiotics and Intestinal Colonization by Vancomycin-Resistant Enterococci in Mice and Humans. „Journal of Clinical Microbiology”, 2010, 48 (7), 2595-2598.
- Wojdat E., Kwiatek K.: Znaczenie probiotyków w żywieniu zwierząt. „Pasze Przem”, 2003, 4, 2-6.
mgr inż. Piotr Nowak
dr inż. Anita Zaworska-Zakrzewska
dr hab. Małgorzata Kasprowicz-Potocka
Katedra Żywienia Zwierząt
Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2829 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Nowoczesne metody diagnostyki patogenów mastitis. Wpływ ujemnego bilansu energii na zdolności reprodukcyjne krów mlecznych w okresie okołoporodowym
Streszczenie Okres przejściowy wokół porodu, trwający od 20 dni przed wycieleniem do 20 dni po wycieleniu, ma kluczowe znaczenie dla zdrowia, rozrodu i wydajności krów mlecznych. Zwierzęta są w tym czasie narażone na choroby metaboliczne, jak metritis czy mastitis. Ujemny bilans energetyczny (UBE) negatywnie wpływa na płodność, prowadząc do zaburzeń cyklu jajnikowego. Monitorowanie kondycji ciała […]
Nowoczesne metody diagnostyki patogenów mastitis. Wpływ ujemnego bilansu energii na zdolności reprodukcyjne krów mlecznych w okresie okołoporodowym
Streszczenie Okres przejściowy wokół porodu, trwający od 20 dni przed wycieleniem do 20 dni po wycieleniu, ma kluczowe znaczenie dla zdrowia, rozrodu i wydajności krów mlecznych. Zwierzęta są w tym czasie narażone na choroby metaboliczne, jak metritis czy mastitis. Ujemny bilans energetyczny (UBE) negatywnie wpływa na płodność, prowadząc do zaburzeń cyklu jajnikowego. Monitorowanie kondycji ciała […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Ze względu na stymulację układu odpornościowego aminokwasy są najczęściej atakowanym składnikiem odżywczym, a prosięta mogą mieć zwiększone zapotrzebowanie na aminokwasy podczas odsadzenia (49). Dodatek niektórych aminokwasów do paszy może zwiększyć poziom czynników przeciwwydzielniczych w osoczu i zmniejszyć częstość występowania biegunki u prosiąt odsadzonych (30). Badania wykazały, że gdy układ odpornościowy jest atakowany, na przykład podczas […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Wklęsłe powierzchnie trące U koni w wieku powyżej 20 lat powierzchnie trące zębów policzkowych zaczynają przybierać wklęsły kształt i tracą wypukłe listewki poprzeczne. Najwcześniej zmiany te pojawiają się w pierwszych górnych trzonowcach (109 i 209), a z czasem obejmują kolejne zęby. Zmniejsza to w znaczący sposób powierzchnię rozcierania pokarmu. Jeśli sytuacja dotyczy wielu zębów, a […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]