Jak probiotyki wpływają na odchów prosiąt?
Termin probiotyk pochodzi od greckich słów pro bios − dla życia. Określenie to użyli po raz pierwszy Lilly i Stillwel (1965) w odniesieniu do substancji produkowanych przez drobnoustroje, które wpływały korzystnie na organizmy ludzi i zwierząt. W późniejszym czasie definicja ta wielokrotnie ewaluowała wraz z nowymi doniesieniami naukowymi (29). Według obecnie obowiązującej nomenklatury, probiotyki definiuje się jako preparaty zawierające żywe i/lub martwe mikroorganizmy, które mogą produkować metabolity przyczyniające się do kształtowania mikrobiomu układu pokarmowego, powodując pozytywny wpływ na zdrowie i wyniki odchowu zwierząt (6).
Szczepy probiotyczne
Drobnoustroje wykorzystywane do opracowania probiotyku najczęściej są izolowane od gatunku zwierzęcia, u którego w późniejszym czasie mają być wykorzystane. Powiązane jest to ze specyfiką występowania danych szczepów bakteryjnych w obrębie gatunku i może przynieść najwięcej korzyści. Zabieg ten pozwala na pozyskanie materiału biologicznego najbardziej zbliżonego do czynników występujących w układzie pokarmowym danego gatunku zwierząt.
Probiotycznym oddziaływaniem charakteryzują się głównie bakterie kwasu mlekowego, a przede wszystkim wymienione poniżej szczepy: Lactobacillus bulgaricus, L. amylovorus, L. brevis, L. crispatus, L. farciminis, L. fermentum, L. rhamnosus, L. acidophilus, L. casei, L. plantarum, L. murinus, L. reuteri, L. lactis, L. helveticus, L. salivarius, L. sporogenes, Leuconostoc citreum, L. lactis, L. mesenteroides, oraz inne posiadające zdolność do produkcji kwasu mlekowego, w tym: Bifidobacterium bifidum, B. animals, B. lactis, B. longum, B. pseudolongorum, B. termophilium, a także: Pediococcus acidilacti, P. pentosaceus, Enterococcus faecium, E. faecalis, Propionibacterium freudenreichii, Bacillus subtilis, B. toyoi, B. cereus, B. licheniformis, Streptococcus salivarius, S. thermophilus, S. infantarius i inne (4).
W skład probiotyku mogą również wchodzić niektóre gatunki drożdży: Saccharomyces cerevisiae, S. boulardi lub grzybnia pleśni Aspergillus oryzae i A. niger. Wiele szczepów bakterii badanych pod kątem przydatności (w żywieniu, medycynie ludzkiej i weterynaryjnej) znanych jest nauce już od dawna. Przykładowo bakterie z rodzaju Bifidobacterium zostały wyizolowane przez Tissiera już w 1899 roku (15). Bakterie kwasu mlekowego są powszechnie stosowane także w przemyśle spożywczym do wytwarzania wielu rodzajów produktów fermentowanych, takich jak np. jogurty, kefiry czy kiszona kapusta (13). Selekcja szczepów probiotycznych jest prowadzona pod kątem cech, które pomagają mikroorganizmom nie tylko eksplorować kolejne odcinki przewodu pokarmowego, ale także bytować w nim i zasiedlać go. Probiotyki powinny także wpływać na naturalną odporność immunologiczną organizmu zwierzęcia, regulować jego mikrobiom oraz wykazywać antagonizm w stosunku do bakterii patogennych (13).
Mechanizm działania
Preparat probiotyczny może składać się z pojedynczego, odpowiednio wyselekcjonowanego naturalnego szczepu bakterii jelitowych lub mieszaniny drobnoustrojów oraz ich metabolitów. Zaletą złożonych preparatów probiotycznych jest możliwość ich działania zarówno w różnych odcinkach przewodu pokarmowego, jak i u kilku gatunków zwierząt. Ze względu na różnice anatomiczne i fizjologiczne przewodu pokarmowego zwierząt mikroorganizmy nie zawsze oddziałują w ten sam sposób. Często efekty ich stosowania są trudne do przewidzenia, a mechanizm ich działania bywa niezrozumiały. Efekt terapeutyczny może być różny, w zależności od gatunku i wieku zwierzęcia.
Najważniejszym celem drobnoustrojów probiotycznych jest zwiększenie liczebności pozytywnej mikroflory układu pokarmowego, dlatego są podawane u osesków, aby uniemożliwić zasiedlenie patogenną florą przewodu pokarmowego młodych zwierząt, a następnie systematycznie jako dodatek w mieszance paszowej. Mikroorganizmy te powinny posiadać silną zdolność do adhezji, czyli przyczepiania się do powierzchni nabłonka układu pokarmowego, w szybkim tempie rozmnażać się oraz zasiedlać jelita. Powinny także być kwasolubne i wykazywać się silną konkurencyjnością o składniki odżywcze w stosunku do bakterii chorobotwórczych. Nie mogą natomiast posiadać cech patogennych czy toksycznych dla żywiciela, a powinny pozytywnie wpływać na status zdrowotny, charakteryzować się skutecznością działania, tj. szybko obniżać i podtrzymać odpowiednie pH oraz aktywność enzymatyczną (34). Preparaty probiotyczne są zalecane głównie dla zwierząt młodych, narażonych na stres (transport, odsadzenie, zmiany w składzie pożywienia) oraz tych na fermach wielkotowarowych (8). W produkcji zwierzęcej probiotyki są zwykle podawane per os, okresowo (jedno-, dwu-, trzykrotnie).
Mikrobiom układu pokarmowego bierze udział w modulacji układu immunologicznego i ugruntowaniu homeostazy układu pokarmowego. Jelita stanowią miejsce interakcji pomiędzy drobnoustrojami, antygenami pokarmu a układem immunologicznym (6). Zasadniczą rolę w reakcjach odpornościowych pełni tkanka limfatyczna powiązana z błoną śluzową jelit (GALT – ang. gut-associated lymphoid tissue). Drobnoustroje probiotyczne są naturalnym aktywatorem rozwoju GALT, wspomagają układ odpornościowy i przystosowują go do reakcji odpornościowej organizmu. Mikrobiom ma znaczący wpływ na czynność wydzielniczą układu immunologicznego, powoduje wzrost liczebności komórek odpornościowych oraz wytwarzanych przez nie substancji neutralizujących patogeny. Probiotyki stymulują odporność na poziomie humoralnym oraz komórkowym, co przejawia się przez: zwiększenie liczebności leukocytów, limfocytów T i B, CD+, wzmożoną produkcję immunoglobulin IgA, IgG, IgM, interlerleukin, IFN-gamma, naturalnych komórek bójczych NK, wzrostem ekspresji pro- oraz przeciwzapalnych cytokin. Poza wspomaganiem odpowiedzi odpornościowej mikroorganizmy probiotyczne wpływają również na rozwój organów immunologicznych oraz na ekspresję niektórych genów odpowiedzialnych za funkcjonowanie układu odpornościowego.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2643 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Weterynaria w Terenie – wydanie nr 2/2024 już dostępne!
W oddanym w ręce Czytelników numerze znajdziecie Państwo większość artykułów poświęconych bydłu, ale zawiera on także treści dotyczące świń i koni. Tematem sezonu niniejszego numeru „Weterynarii w Terenie” jest praca zbiorowa przedstawicieli Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przedstawiająca różne oblicza mastitis u krów mlecznych. Rosnąca antybiotykooporność mikroorganizmów wymusza nowe […]
Posocznica cieląt wywołana przez E. coli. Kolisepticemia
Do organizmu nowo narodzonych cieląt patogenne szczepy E. coli mogą wnikać różnymi drogami. Najważniejszą rolę spośród nich odgrywa nabłonek jelit. Wnikanie odbywa się na drodze pinocytozy, w czasie pełnej przepuszczalności nabłonka jelit (3). Innymi drogami wniknięcia drobnoustrojów mogą być błona śluzowa nosa, jamy ustnej i gardła oraz pępek (6, 7). U zakażonych cieląt przebieg choroby […]
Niezakaźne przyczyny chorób kończyn u świń
Problem kulawizn u loch Kulawizny u loch są, tuż po problemach w rozrodzie, najważniejszą przyczyną brakowań loch z dalszej hodowli. Najwięcej przypadków obserwuje się w okresie od odsadzenia do momentu porodu. Bardzo często schorzenia kończyn są rejestrowane u pierwiastek lub u loch po drugim porodzie, a więc w okresie, kiedy wchodzą one w najbardziej wydajny […]
Grypa koni – najnowsze doniesienia w zakresie profilaktyki
Grypa koni Grypa koni u nieszczepionych zwierząt rozwija objawy kliniczne w około 48 godzin lub więcej od zakażenia i charakteryzuje się podniesioną ciepłotą ciała – nawet do 41 stopni Celsjusza, wypływem z nozdrzy, kaszlem oraz czasem trudnościami w oddychaniu. Nierzadkie są wtórne zakażenia bakteryjne. Wirus grypy koni jest wysoce zaraźliwy, a siewstwo nasilone podczas kaszlu, […]
Wskazówki na wypadek widocznego niepowodzenia terapii antybiotykowej. Kryteria skutecznej terapii oraz kluczowe pytania jako 5 kroków drzewa analitycznego
Czynniki powiązane z użyciem antybiotyku w terapii: Czy wybór antybiotyku opierał się na badaniach klinicznych i dodatkowych (diagnoza, antybiogram)? Sprawdź odpowiedź na pytanie 3. Farmakokinetyka/farmakodynamika wybranego antybiotyku? Koncentracja i czas działania antybiotyku w zakażonej tkance a efektywność w stosunku do czynnika bakteryjnego wywołującego chorobę (spektrum działania antybiotyku, wrażliwość z antybiogramu – odpowiedzi na pytanie 3.). […]
Czarno na białym – mastitis okiem praktyka – rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim
Rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim, pracownikiem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalistą w dziedzinie profilaktyki i leczenia mastitis u krów, który w swoich badaniach zgłębia tematykę zapalenia gruczołu mlekowego u bydła, zarówno w aspekcie naukowym, jak i praktycznym. Większość zapaleń gruczołu mlekowego ma etiologię bakteryjną. Dlaczego, pomimo rozwoju mikrobiologii, medycyny weterynaryjnej i prowadzonych badań, […]
XVIII FORUM ZOOTECHNICZNO-WETERYNARYJNE: NOWE HORYZONTY W ROZRODZIE ZWIERZĄT
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu w dniach 18-19 kwietnia br. odbyło się XVIII Forum Zootechniczno-Weterynaryjne pod hasłem „Rozród zwierząt w dobie selekcji genomowej”. To wydarzenie zgromadziło liczne grono lekarzy weterynarii oraz hodowców, by omówić najnowsze osiągnięcia w dziedzinie hodowli i rozrodu zwierząt. Organizacja Forum była wspólnym przedsięwzięciem Poznańskiego Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Wielkopolskiego Oddziału Polskiego […]