Jak probiotyki wpływają na odchów prosiąt?
W produkcji zwierzęcej probiotyki są zwykle podawane per os, okresowo (jedno-, dwu-, trzykrotnie). W przypadku prosiąt udowodniono, że najlepsze efekty uzyskuje się, gdy probiotyk jest już podawany w pierwszym, a najpóźniej w drugim dniu życia. Prosięta bezpośrednio po urodzeniu nie mogą pobrać tych preparatów razem z pokarmem. Suplementuje się je doustnie pod postacią pasty, przy użyciu odpowiednio przystosowanych dozowników, indywidualnie każdemu zwierzęciu. Jednorazowa dawka wynosi około 2 ml pasty probiotycznej. Zazwyczaj w ten sposób probiotyk podaje się prosiętom dwukrotnie: zaraz po urodzeniu i przy odsadzaniu, zgodnie z zaleceniami producenta.
Prosięta powinny mieć także dodatkowo podawany probiotyk w mieszance uzupełniającej lub w tzw. prestarterze. W pierwszych dniach życia prosiąt zdecydowanie lepiej sprawdzają się preparaty podawane doustnie niż dodawane do paszy. U zwierząt młodych można je stosować profilaktycznie, a u osobników chorych i leczonych antybiotykami oraz chemioterapeutykami równocześnie z terapią, gdyż przywracając równowagę naturalnej mikroflorze jelitowej, przyspiesza się rekonwalescencję zwierząt. Suplementacja probiotyków prosiętom ssącym i odsadzonym odgrywa znaczącą rolę w zakresie zwiększenia odporności młodego organizmu na infekcje bakteryjne przewodu pokarmowego, tworząc w śluzówce jelit cienkich naturalną barierę ochronną przeciw potencjalnym czynnikom patogennym, co w efekcie może prowadzić do zmniejszenia zachorowalności i upadków prosiąt.
Kluczowym znaczeniem zrównoważonego mikrobiomu układu pokarmowego świń jest jego udział w procesach trawienia i przyswajania składników odżywczych. Skład jakościowy i ilościowy mikrobiomu jelitowego ssaków może ulegać modyfikacjom w wyniku zakażeń bakteryjnych i wirusowych, przyjmowanych leków, głównie antybiotyków czy też chemioterapeutyków (12). Zachwianie lub zniszczenie tzw. efektu bariery poprzez zakłócenie mikrobiomu jelit prowadzi do nadmiernego rozwoju bakterii patogennych w końcowych odcinkach układu pokarmowego. W wyniku tego dochodzi do uszkodzeń błony śluzowej, co powoduje istotne zagrożenie dla zdrowia zwierzęcia, gdyż może dojść do translokacji mikroorganizmów chorobotwórczych i toksyn do krwi (31).
Suplementacja probiotyków może spowodować zmiany w składzie ilościowym i jakościowym gatunków mikroorganizmów zasiedlających układ pokarmowy, regulując liczebność pozytywnej i patogennej mikroflory jelit (22). Najczęściej w przypadku takich zmian dochodzi do wzrostu liczebności bakterii z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium oraz jednoczesnym spadku liczby bakterii z grupy coli, w tym Escherichia coli (10).
Wpływ na różnorodność gatunkową populacji w mikrobiomie układu pokarmowego zwierząt ma określona aktywność biologiczna suplementowanych drobnoustrojów probiotycznych. Powiązane jest to m.in. z produkcją substancji przeciwdrobnoustrojowych, takich jak kwasy organiczne czy bakteriocyny (26). Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, a przede wszystkim kwas mlekowy i octowy, wpływają na ograniczenie rozwoju patogenów, a dodatkowo obniżają pH środowiska do poziomu śmiertelnego dla mikroorganizmów chorobotwórczych (2).
Bakteriocyny i inne metabolity przeciwdrobnoustrojowe, jak nadtlenek wodoru, również wpływają na ograniczenie wzrostu drobnoustrojów patogennych. Probiotyki wykazują zdolność adhezji do nabłonka jelitowego, tym samym hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych i zapobiegają ich kolonizacji (21). W wyniku tej działalności można zaobserwować np. skrócenie czasu odbudowy mikrokosmków po odbytej infekcji czy też ograniczenia negatywnych oddziaływań wywołanych w wyniku leczenia chemioterapeutykami.
Dodatkowo doniesienia literaturowe mówią również o wpływie na stymulację układu immunologicznego prosiąt, co stanowi kolejny pozytywny efekt zastosowania drobnoustrojów probiotycznych (25). Jedną z funkcjonalnych właściwości mikroorganizmów probiotycznych, według doniesień naukowych z ostatnich lat, jest oddziaływanie antynowotworowe. Jest to związane z konkurencją w obrębie mikrobiomu układu pokarmowego zwierząt i ograniczeniem rozwoju bakterii produkujących enzymy fekalne o działaniu prokancerogennym (9).
Wiele mechanizmów działania probiotyków na organizm świń nie zostało jeszcze w pełni odkrytych, jednak wyróżnia się wiele pozytywnych efektów ich zastosowania. Optymalny udział gatunkowy drobnoustrojów w układzie pokarmowym, wspomagany stosowaniem probiotyków, powoduje poprawę wyników odchowu, wpływając na bardziej efektywne trawienie i wzrost odporności (7). Obserwuje się także wspomaganie zwalczania chorób.
Zagrożenia
Poza korzyściami stosowania probiotyków istnieją również zagrożenia. Okazuje się, że bakterie probiotyczne, w tym reprezentujące najbardziej rozpowszechnione rodzaje Lactobacillus i Bifidobacterium, są naturalnymi nosicielami genów oporności na antybiotyki. Geny te mogą być przenoszone do innych komórek w następstwie wymiany materiału genetycznego (16).
Wymiana genów nie zachodzi tylko w obrębie pojedynczego gatunku bakterii, ale może odbywać się międzygatunkowo. Takie tasowanie odcinków bakteryjnego chromosomu i/lub ruchomych fragmentów genetycznych (plazmidów) może skutkować przekazaniem genów oporności do szczepów, które w określonych warunkach wykazują chorobotwórczość dla ludzi i zwierząt (np. Escherichia coli i Salmonella enterica) (18). Zjawisko horyzontalnego transferu genów może z powodzeniem zachodzić w jelitach zwierząt. Zdolność do wytwarzania substancji przeciwdrobnoustrojowych przez szczepy probiotyczne w konsekwencji niesie ze sobą uwalnianie materiału genetycznego z uszkodzonych komórek.
Z drugiej strony wzrost koncentracji kwasów nukleinowych w przestrzeni jelit może stworzyć komórkom kompetentnym (zdolnym do transformacji) środowisko sprzyjające transferowi genów. Taki materiał genetyczny może być absorbowany przez inne drobnoustroje (również patogenne) i integrowany z ich własnym genomem (3). Powyższe przykłady dowodzą, że szczepy probiotyczne mogą efektywnie regulować skład mikrobiologiczny zajmowanego środowiska, a w związku z tym wpływać na liczne zależności między bakteriami i zajmowaną przez nie niszą ekologiczną (1).
Podsumowanie
Wyniki przeprowadzonych doświadczeń pokazują, że mechanizm oddziaływania probiotyków na homeostazę organizmu, a głównie na jego układ pokarmowy, jest złożony, wielokierunkowy i nie w pełni poznany. Skuteczność działania preparatów probiotycznych jest zbliżona do efektów uzyskanych w wyniku zastosowania antybiotyków paszowych, bowiem zarówno pierwsze, jak i drugie obniżają liczebność drobnoustrojów chorobotwórczych. Sposoby ich działania (miejsce, zakres, szybkość) jednak się różnią (24). Probiotyki, jako naturalne stymulatory wzrostu, nie wchłaniają się i działają miejscowo wyłącznie w obrębie układu pokarmowego gospodarza, poprawiając zdrowotność, produkcyjność, trawienie i wchłanianie składników odżywczych oraz stymulując procesy odpornościowe, jakkolwiek wyniki uzyskane przez różnych autorów nie zawsze były jednoznaczne (28). Uważa się, że wywoływane zmiany wynikają z jednej strony z aktywności biologicznej mikroorganizmów probiotycznych, z drugiej natomiast z aktywności chemicznej wydzielanych przez nie metabolitów.
Reasumując, należy stwierdzić, że w celu pełnego wyjaśnienia sposobu oddziaływania probiotyków na organizm świni niezbędne jest prowadzenie dalszych badań nad poszukiwaniem mikroorganizmów o doskonalszych cechach probiotycznych, co w przyszłości może mieć duże znaczenie dla opracowania nowych zasad profilaktyki schorzeń jelitowych w odchowie prosiąt.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2643 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Weterynaria w Terenie – wydanie nr 2/2024 już dostępne!
W oddanym w ręce Czytelników numerze znajdziecie Państwo większość artykułów poświęconych bydłu, ale zawiera on także treści dotyczące świń i koni. Tematem sezonu niniejszego numeru „Weterynarii w Terenie” jest praca zbiorowa przedstawicieli Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przedstawiająca różne oblicza mastitis u krów mlecznych. Rosnąca antybiotykooporność mikroorganizmów wymusza nowe […]
Posocznica cieląt wywołana przez E. coli. Kolisepticemia
Zapobieganie W przypadku zachorowań na kolisepticemię należy brać pod uwagę przede wszystkim dwa czynniki: niski poziom immunoglobulin w surowicy krwi oraz system odchowu cieląt sprzyjający zakażeniom patogennymi szczepami E. coli (14, 17, 18). Wiele czynników ma wpływ na transfer immunoglobulin siarowych. Jednak najważniejszą rolę odgrywają czas, w jakim zostanie podana siara po urodzeniu, oraz ilość […]
Niezakaźne przyczyny chorób kończyn u świń
Problem kulawizn u loch Kulawizny u loch są, tuż po problemach w rozrodzie, najważniejszą przyczyną brakowań loch z dalszej hodowli. Najwięcej przypadków obserwuje się w okresie od odsadzenia do momentu porodu. Bardzo często schorzenia kończyn są rejestrowane u pierwiastek lub u loch po drugim porodzie, a więc w okresie, kiedy wchodzą one w najbardziej wydajny […]
Grypa koni – najnowsze doniesienia w zakresie profilaktyki
Piśmiennictwo AAEP Equine Influenza Guidelines, 2017. DOI: https://aaep.org/guidelines/vaccination-guidelines/risk-based-vaccination-guidelines/equine-influenza). Daly J.M., Murcia P.R.: Strategic implementation of vaccines for control of equine influenza. „Equine Vet Journal”, 2018, 50 (2), 153-154. Gamoh K., Nakamura S.: Update of inactivated equine influenza vaccine strain in Japan. „J Vet Med Sci.”, 2017, 79 (3), 649-653. Paillot R.: A Systematic Review of […]
Wskazówki na wypadek widocznego niepowodzenia terapii antybiotykowej. Kryteria skutecznej terapii oraz kluczowe pytania jako 5 kroków drzewa analitycznego
Czynniki powiązane z użyciem antybiotyku w terapii: Czy wybór antybiotyku opierał się na badaniach klinicznych i dodatkowych (diagnoza, antybiogram)? Sprawdź odpowiedź na pytanie 3. Farmakokinetyka/farmakodynamika wybranego antybiotyku? Koncentracja i czas działania antybiotyku w zakażonej tkance a efektywność w stosunku do czynnika bakteryjnego wywołującego chorobę (spektrum działania antybiotyku, wrażliwość z antybiogramu – odpowiedzi na pytanie 3.). […]
Czarno na białym – mastitis okiem praktyka – rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim
Rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim, pracownikiem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalistą w dziedzinie profilaktyki i leczenia mastitis u krów, który w swoich badaniach zgłębia tematykę zapalenia gruczołu mlekowego u bydła, zarówno w aspekcie naukowym, jak i praktycznym. Większość zapaleń gruczołu mlekowego ma etiologię bakteryjną. Dlaczego, pomimo rozwoju mikrobiologii, medycyny weterynaryjnej i prowadzonych badań, […]
XVIII FORUM ZOOTECHNICZNO-WETERYNARYJNE: NOWE HORYZONTY W ROZRODZIE ZWIERZĄT
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu w dniach 18-19 kwietnia br. odbyło się XVIII Forum Zootechniczno-Weterynaryjne pod hasłem „Rozród zwierząt w dobie selekcji genomowej”. To wydarzenie zgromadziło liczne grono lekarzy weterynarii oraz hodowców, by omówić najnowsze osiągnięcia w dziedzinie hodowli i rozrodu zwierząt. Organizacja Forum była wspólnym przedsięwzięciem Poznańskiego Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Wielkopolskiego Oddziału Polskiego […]