Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu następuje zmiana żywienia prosiąt na dietę opartą na paszach stałych, co skutkuje zmniejszeniem spożycia paszy. Zmiany te mogą wpływać na obniżenie przyrostów i uszkodzenie jelit u prosiąt (99). W jelitach prosiąt znajduje się duża liczba mikroorganizmów, które żyją w symbiozie z żywicielem. Utrzymują zdrowie i homeostazę organizmu poprzez wytwarzanie różnorodnych metabolitów, które mają pozytywny lub negatywny wpływ na rozwój chorób układu pokarmowego (63, 109). Różne rodzaje składników odżywczych, tj. włókno, węglowodany i białko, są fermentowane w jelicie przez różnorakie mikroorganizmy (3, 18, 76). Zmiany w diecie mogą wpływać na dostępność tych substratów w jelitach, prowadząc do zmian w mikrobiomie. Zarówno źródło, jak i rodzaj diety wpływają na skład i funkcję flory jelitowej oraz mają wpływ na interakcje między prosiętami a mikroorganizmami (14). Dlatego skład paszy jest ważnym czynnikiem wpływającym na zdrowie jelit prosiąt odsadzonych.
Stres odsadzeniowy
Jelito jest dynamicznym organem, który stale oddziałuje z substancjami zewnętrznymi, wydzielając enzymy trawienne, mucyny i immunoglobuliny. Jelito selektywnie wchłania składniki odżywcze oraz eliminuje toksyny i patogeny (107). Optymalne funkcjonowanie tego układu zależy od integralności bariery jelitowej (93, 94). Bariera jelitowa składa się [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!