Jak probiotyki wpływają na odchów prosiąt?
W produkcji zwierzęcej probiotyki są zwykle podawane per os, okresowo (jedno-, dwu-, trzykrotnie). W przypadku prosiąt udowodniono, że najlepsze efekty uzyskuje się, gdy probiotyk jest już podawany w pierwszym, a najpóźniej w drugim dniu życia. Prosięta bezpośrednio po urodzeniu nie mogą pobrać tych preparatów razem z pokarmem. Suplementuje się je doustnie pod postacią pasty, przy użyciu odpowiednio przystosowanych dozowników, indywidualnie każdemu zwierzęciu. Jednorazowa dawka wynosi około 2 ml pasty probiotycznej. Zazwyczaj w ten sposób probiotyk podaje się prosiętom dwukrotnie: zaraz po urodzeniu i przy odsadzaniu, zgodnie z zaleceniami producenta.
Prosięta powinny mieć także dodatkowo podawany probiotyk w mieszance uzupełniającej lub w tzw. prestarterze. W pierwszych dniach życia prosiąt zdecydowanie lepiej sprawdzają się preparaty podawane doustnie niż dodawane do paszy. U zwierząt młodych można je stosować profilaktycznie, a u osobników chorych i leczonych antybiotykami oraz chemioterapeutykami równocześnie z terapią, gdyż przywracając równowagę naturalnej mikroflorze jelitowej, przyspiesza się rekonwalescencję zwierząt. Suplementacja probiotyków prosiętom ssącym i odsadzonym odgrywa znaczącą rolę w zakresie zwiększenia odporności młodego organizmu na infekcje bakteryjne przewodu pokarmowego, tworząc w śluzówce jelit cienkich naturalną barierę ochronną przeciw potencjalnym czynnikom patogennym, co w efekcie może prowadzić do zmniejszenia zachorowalności i upadków prosiąt.
Kluczowym znaczeniem zrównoważonego mikrobiomu układu pokarmowego świń jest jego udział w procesach trawienia i przyswajania składników odżywczych. Skład jakościowy i ilościowy mikrobiomu jelitowego ssaków może ulegać modyfikacjom w wyniku zakażeń bakteryjnych i wirusowych, przyjmowanych leków, głównie antybiotyków czy też chemioterapeutyków (12). Zachwianie lub zniszczenie tzw. efektu bariery poprzez zakłócenie mikrobiomu jelit prowadzi do nadmiernego rozwoju bakterii patogennych w końcowych odcinkach układu pokarmowego. W wyniku tego dochodzi do uszkodzeń błony śluzowej, co powoduje istotne zagrożenie dla zdrowia zwierzęcia, gdyż może dojść do translokacji mikroorganizmów chorobotwórczych i toksyn do krwi (31).
Suplementacja probiotyków może spowodować zmiany w składzie ilościowym i jakościowym gatunków mikroorganizmów zasiedlających układ pokarmowy, regulując liczebność pozytywnej i patogennej mikroflory jelit (22). Najczęściej w przypadku takich zmian dochodzi do wzrostu liczebności bakterii z rodzajów Lactobacillus i Bifidobacterium oraz jednoczesnym spadku liczby bakterii z grupy coli, w tym Escherichia coli (10).
Wpływ na różnorodność gatunkową populacji w mikrobiomie układu pokarmowego zwierząt ma określona aktywność biologiczna suplementowanych drobnoustrojów probiotycznych. Powiązane jest to m.in. z produkcją substancji przeciwdrobnoustrojowych, takich jak kwasy organiczne czy bakteriocyny (26). Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, a przede wszystkim kwas mlekowy i octowy, wpływają na ograniczenie rozwoju patogenów, a dodatkowo obniżają pH środowiska do poziomu śmiertelnego dla mikroorganizmów chorobotwórczych (2).
Bakteriocyny i inne metabolity przeciwdrobnoustrojowe, jak nadtlenek wodoru, również wpływają na ograniczenie wzrostu drobnoustrojów patogennych. Probiotyki wykazują zdolność adhezji do nabłonka jelitowego, tym samym hamują rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych i zapobiegają ich kolonizacji (21). W wyniku tej działalności można zaobserwować np. skrócenie czasu odbudowy mikrokosmków po odbytej infekcji czy też ograniczenia negatywnych oddziaływań wywołanych w wyniku leczenia chemioterapeutykami.
Dodatkowo doniesienia literaturowe mówią również o wpływie na stymulację układu immunologicznego prosiąt, co stanowi kolejny pozytywny efekt zastosowania drobnoustrojów probiotycznych (25). Jedną z funkcjonalnych właściwości mikroorganizmów probiotycznych, według doniesień naukowych z ostatnich lat, jest oddziaływanie antynowotworowe. Jest to związane z konkurencją w obrębie mikrobiomu układu pokarmowego zwierząt i ograniczeniem rozwoju bakterii produkujących enzymy fekalne o działaniu prokancerogennym (9).
Wiele mechanizmów działania probiotyków na organizm świń nie zostało jeszcze w pełni odkrytych, jednak wyróżnia się wiele pozytywnych efektów ich zastosowania. Optymalny udział gatunkowy drobnoustrojów w układzie pokarmowym, wspomagany stosowaniem probiotyków, powoduje poprawę wyników odchowu, wpływając na bardziej efektywne trawienie i wzrost odporności (7). Obserwuje się także wspomaganie zwalczania chorób.
Zagrożenia
Poza korzyściami stosowania probiotyków istnieją również zagrożenia. Okazuje się, że bakterie probiotyczne, w tym reprezentujące najbardziej rozpowszechnione rodzaje Lactobacillus i Bifidobacterium, są naturalnymi nosicielami genów oporności na antybiotyki. Geny te mogą być przenoszone do innych komórek w następstwie wymiany materiału genetycznego (16).
Wymiana genów nie zachodzi tylko w obrębie pojedynczego gatunku bakterii, ale może odbywać się międzygatunkowo. Takie tasowanie odcinków bakteryjnego chromosomu i/lub ruchomych fragmentów genetycznych (plazmidów) może skutkować przekazaniem genów oporności do szczepów, które w określonych warunkach wykazują chorobotwórczość dla ludzi i zwierząt (np. Escherichia coli i Salmonella enterica) (18). Zjawisko horyzontalnego transferu genów może z powodzeniem zachodzić w jelitach zwierząt. Zdolność do wytwarzania substancji przeciwdrobnoustrojowych przez szczepy probiotyczne w konsekwencji niesie ze sobą uwalnianie materiału genetycznego z uszkodzonych komórek.
Z drugiej strony wzrost koncentracji kwasów nukleinowych w przestrzeni jelit może stworzyć komórkom kompetentnym (zdolnym do transformacji) środowisko sprzyjające transferowi genów. Taki materiał genetyczny może być absorbowany przez inne drobnoustroje (również patogenne) i integrowany z ich własnym genomem (3). Powyższe przykłady dowodzą, że szczepy probiotyczne mogą efektywnie regulować skład mikrobiologiczny zajmowanego środowiska, a w związku z tym wpływać na liczne zależności między bakteriami i zajmowaną przez nie niszą ekologiczną (1).
Podsumowanie
Wyniki przeprowadzonych doświadczeń pokazują, że mechanizm oddziaływania probiotyków na homeostazę organizmu, a głównie na jego układ pokarmowy, jest złożony, wielokierunkowy i nie w pełni poznany. Skuteczność działania preparatów probiotycznych jest zbliżona do efektów uzyskanych w wyniku zastosowania antybiotyków paszowych, bowiem zarówno pierwsze, jak i drugie obniżają liczebność drobnoustrojów chorobotwórczych. Sposoby ich działania (miejsce, zakres, szybkość) jednak się różnią (24). Probiotyki, jako naturalne stymulatory wzrostu, nie wchłaniają się i działają miejscowo wyłącznie w obrębie układu pokarmowego gospodarza, poprawiając zdrowotność, produkcyjność, trawienie i wchłanianie składników odżywczych oraz stymulując procesy odpornościowe, jakkolwiek wyniki uzyskane przez różnych autorów nie zawsze były jednoznaczne (28). Uważa się, że wywoływane zmiany wynikają z jednej strony z aktywności biologicznej mikroorganizmów probiotycznych, z drugiej natomiast z aktywności chemicznej wydzielanych przez nie metabolitów.
Reasumując, należy stwierdzić, że w celu pełnego wyjaśnienia sposobu oddziaływania probiotyków na organizm świni niezbędne jest prowadzenie dalszych badań nad poszukiwaniem mikroorganizmów o doskonalszych cechach probiotycznych, co w przyszłości może mieć duże znaczenie dla opracowania nowych zasad profilaktyki schorzeń jelitowych w odchowie prosiąt.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2829 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Nowoczesne metody diagnostyki patogenów mastitis. Wpływ ujemnego bilansu energii na zdolności reprodukcyjne krów mlecznych w okresie okołoporodowym
Postępowanie profilaktyczne mające na celu zmniejszenie ryzyka wystąpienia zaburzeń w rozrodzie, spowodowanych przez negatywne odziaływanie UBE na zdrowotność i możliwości reprodukcyjne krów mlecznych w okresie okołoporodowym Przeczytaj również: Nowoczesne metody diagnostyki patogenów mastitis Facebook0Tweet0LinkedIn0
Nowoczesne metody diagnostyki patogenów mastitis. Wpływ ujemnego bilansu energii na zdolności reprodukcyjne krów mlecznych w okresie okołoporodowym
Postępowanie profilaktyczne mające na celu zmniejszenie ryzyka wystąpienia zaburzeń w rozrodzie, spowodowanych przez negatywne odziaływanie UBE na zdrowotność i możliwości reprodukcyjne krów mlecznych w okresie okołoporodowym Przeczytaj również: Nowoczesne metody diagnostyki patogenów mastitis Facebook0Tweet0LinkedIn0
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Równowaga elektrolitowa Do jelit warchlaków codziennie trafia od 8 do 10 l płynu, a większość wchłaniania wody następuje w jelicie cienkim (10). Wchłanianie i wydzielanie w błonie śluzowej jelit zachodzi jednocześnie, w zależności od polarności komórek nabłonkowych, i pomaga utrzymać potencjał błonowy, żywotność komórek, odpowiednie wchłanianie składników odżywczych i regulację metabolizmu drobnoustrojów (78). Wchłanianie wody […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Braki w uzębieniu U starszych koni dość częstym problemem są braki w uzębieniu. Powodem mogą być ekstrakcje we wcześniejszym okresie życia, diastemy i choroby przyzębia doprowadzające do rozchwiania i wypadania lub po prostu zużycie się zęba. O ile brak jednego zęba policzkowego nie wpływa znacząco na rozcieranie paszy, o tyle brak 3-4 zębów już bardzo […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]