Jak probiotyki wpływają na odchów prosiąt?
Piśmiennictwo
- Błaszczyk M.K.: Mikrobiologia środowisk. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2010, 41-63.
- Commane D.M., Shortt C.T., Silvi S., Cresci A., Hughes R.M., Rowland I.R.: Effects of fermentation products of pro-and prebiotics on trans-epithelial electrical resistance in an in vitro model of the colon. „Nutrition and Cancer”, 2005, 51, 1, 102-109.
- Domingues S., Harms K., Fricke W.F., Johnsen P.J., da Silva G.J., Nielsen K.M.: Natural transformation facilitates transfer of transposons, integrons and gene cassettes between bacterial species. „PLoS Pathogens”, 2012, 8 (8), 1-15.
- Ezema C., Chukwuemeka E.: Comparative Clinical Pathology. 2012, 21 (1), 73-76.
- Grela E.R.: Optymalizacja żywienia świń z wykorzystaniem nowej generacji dodatków paszowych. „Prace i Mat. Zoot. zesz. specj.”, 2004, 15, 53-63.
- Heczko P.B., Strus M., Kochan P.: Critical evaluation of probiotic activity of lactic acid bacteria and their effects. „Journal of Physiology and Pharmacology”, 2006, 57 (9), 5-12.
- Hung A.T., Lin S.Y., Yang T.Y., Chou C.K., Liu H.C., Lu J.J., Lien T.F.: Effects of Bacillus coagulans ATCC 7050 on growth performance, intestinal morphology, and microflora composition in broiler chickens. „Animal Production Science”, 2012, 52, 9, 874-879.
- Kukier E., Goldsztejn M., Kozieł N., Kwiatek K.: Drobnoustroje probiotyczne w żywieniu zwierząt. „Pasze przemysłowe”, 2018, 4, 73-79.
- Kumar K.S., Sastry N., Polaki H., Mishra V.: Colon cancer prevention through probiotics: an overview. „Journal of Cancer Science & Therapy”, 2015, 7, 2, 81-92.
- Landy N., Kavyani A.: Effects of using a multi-strain probiotic on performance, immune responses and cecal microflora composition in broiler chickens reared under cyclic heat stress condition. „Iranian Journal of Applied Animal Science”, 2015, 3, 4, 703-708.
- Leuschner R.G., Robinson T.P., Hugas M., Cocconcelli P.S., Richard-Forget F., Klein G., Licht T.R., Nguyen-The C., Querol A., Suarez J.E., Richardson M., Thrane U., Vlak J.M., von Wright A.: Qualified presumption of safety (QPS): a generic risk assessment approach for biological agents notified to the European Food Safety Authority (EFSA). „Trends in Food Science & Technology”, 2010, 21, 9, 425-435.
- Ley R.E., Hamady M., Lozupone C., Turnbaugh P.J., Ramey R.R., Bircher J.S., Schlegel M.L., Tucker T.A., Schrenzer M.D., Knight R., Gordon J.I.: Evolution of mammals and their gut microbes. „Science”, 2008, 320, 5883, 1647-1651.
- Libudzisz Z.: Bakterie fermentacji mlekowej. [W:] Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. (red.): Mikrobiologia techniczna. 2nd ed. Wyd. Nauk. PWN, Warszawa 2008, 12-23.
- Lilly D.M., Stillwell R.H.: Probiotics: growth-promoting factors produced by microorganisms. „Science”, 1965, 147, 747-748.
- Lim K.S., Huh C.S., Baek Y.J.: Antimicrobial Susceptibility of Bifidobacteria. „Journal of Dairy Science”, 1993, 76 (8), 2168-2174.
- Looft T., Johnson T.A., Allen H.K., Bayles D.O., Alt D.P., Stedtfeld R.D., Sul W.J., Stedtfeld T.M., Chai B., Cole J.R., Hashsham S.A., Tiedje J.M., Stantona T.B.: Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 2012, 109 (5), 1691-1696.
- Matsumoto M., Kurihara S., Kibe R., Ashida H., Benno Y.: Longevity in mice is promoted by probiotic-induced suppression of colonic senescence dependent on upregulation of gut bacterial polyamine production. „PLoS ONE”, 2011, 6 (8), 1-12.
- Meervenne E.V., Coillie E.V., Kerckhof F.M., Devlieghere F., Herman L., De Gelder L.S.P., Top E.M., Boon N.: Strain-Specific Transfer of Antibiotic Resistance from an Environmental Plasmid to Foodborne Pathogens. „Journal of Biomedicine and Biotechnology”, 2012. DOI: 10.1155/2012/834598.
- Mikołajczak J., Jarzynowska A., El-Essa: Wpływ preparatu probiotycznego na tempo wzrostu i stan zdrowotny prosiąt. „Rocz. Nauk. Zoot., Supl.”, 2004, 20, 115-119.
- Modesto M., D’Aimmo M.R., Stefanini I., Trevisi P., De Filippi S., Casini L., Mazzoni M., Bosi P., Biavati B.: A novel strategy to select Bifidobacterium strains and prebiotics as natural growth promoters in newly weaned pigs. „Livestock Science”, 2009, 122, 248-258.
- Mookiah S., Sieo C.C., Ramasamy K., Abdullah N., Ho Y.W.: Effects of dietary prebiotics, probiotic and synbiotics on performance, caecal bacterial populations and caecal fermentation concentrations of broiler chickens. „Journal of the Science of Food and Agriculture”, 2014, 94, 2, 341-348.
- Mountzouris K.C., Balaskas C., Xanthakos I., Tzivinikou A., Fegeros K.: Effects of a multi-species probiotic on biomarkers of competitive exclusion efficacy in broilers challenged with Salmonella enteritidis. „British Poultry Science”, 2009, 50, 4, 467-478.
- Nowak P., Kasprowicz-Potocka M., Zaworska A., Nowak W., Stefańska B., Sip A., Tuśnio A.: The effect of eubiotic feed additives on the performance of growing pigs and the activity of intestinal microflora. „Archives of animal nutrition”, 2017, 71 (6), 455-469.
- Rekiel A.: Wykorzystanie dodatków paszowych mogących efektywnie zastąpić antybiotykowe stymulatory wzrostu. Wykorzystanie genetycznych i pozagenetycznych metod zmierzających do poprawy jakości produkowanej wieprzowiny. Mat. Konf., IZ ZZD Pawłowice 2002, 51-63.
- Schrezenmeir J., de Vrese M.: Probiotics, prebiotics, and synbiotics−approaching a definition. „The American Journal of Clinical Nutrition”, 2001, 73, 2, 361-364.
- Shim Y.H., Ingale S.L., Kim J.S., Kim K.H., Seo D.K., Lee S.C., Kwon I.K.: A multi-microbe probiotic formulation processed at low and high drying temperatures: effects on growth performance, nutrient retention and caecal microbiology of broilers. „British Poultry Science”, 2012, 53, 4, 482-490.
- Siggers R.H., Thymann T., Siggers J.L., Schmidt M., Hansen A.K., Sangilda P.T.: Bacterial colonization affects early organ and gastrointestinal growth in the neonate. „Livest Sci”, 2007, 109, 14-18.
- Simon O., Jadamus A., Wahjen W.: Probiotic feed additives – effectiveness and expected modes of action. „J Anim Feed Sci”, 2001, 10, 1, 51-67.
- Śliżewska K., Biernasik J., Libudzisz Z.: Zeszyty Naukowe Politechniki Łódzkiej: Chemia spożywcza i Biotechnologia. 2006, 984 (70), 79-91.
- Timmerman H.M., Koning C.J.M., Mulder L., Rombouts F.M., Beynen A.C.: Monostrain, multistrain and multispecies probiotics: A comparison of functionality and efficacy. „International Journal of Food Microbiology”, 2004, 96, 3, 219-233.
- Trafalska E., Grzybowska K.: Probiotyki- Alternatywa dla antybiotyków? „Wiadomości Lekarskie”, 2004, 57, 9-10, 491-498.
- Turner J.L., Pas S., Dritz S., Minton J.E.: Review: alternatives to conventional antimicrobials in swine diets. „Professional Anim Scientist”, 2002, 17, 217-226.
- Vidal M., Forestier Ch., Charbonnel N., Henard S., Rabaud Ch., Lesens O.: Probiotics and Intestinal Colonization by Vancomycin-Resistant Enterococci in Mice and Humans. „Journal of Clinical Microbiology”, 2010, 48 (7), 2595-2598.
- Wojdat E., Kwiatek K.: Znaczenie probiotyków w żywieniu zwierząt. „Pasze Przem”, 2003, 4, 2-6.
mgr inż. Piotr Nowak
dr inż. Anita Zaworska-Zakrzewska
dr hab. Małgorzata Kasprowicz-Potocka
Katedra Żywienia Zwierząt
Wydziału Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach
Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2643 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Weterynaria w Terenie – wydanie nr 2/2024 już dostępne!
W oddanym w ręce Czytelników numerze znajdziecie Państwo większość artykułów poświęconych bydłu, ale zawiera on także treści dotyczące świń i koni. Tematem sezonu niniejszego numeru „Weterynarii w Terenie” jest praca zbiorowa przedstawicieli Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie i Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przedstawiająca różne oblicza mastitis u krów mlecznych. Rosnąca antybiotykooporność mikroorganizmów wymusza nowe […]
Posocznica cieląt wywołana przez E. coli. Kolisepticemia
Zapobieganie W przypadku zachorowań na kolisepticemię należy brać pod uwagę przede wszystkim dwa czynniki: niski poziom immunoglobulin w surowicy krwi oraz system odchowu cieląt sprzyjający zakażeniom patogennymi szczepami E. coli (14, 17, 18). Wiele czynników ma wpływ na transfer immunoglobulin siarowych. Jednak najważniejszą rolę odgrywają czas, w jakim zostanie podana siara po urodzeniu, oraz ilość […]
Niezakaźne przyczyny chorób kończyn u świń
Problem kulawizn u loch Kulawizny u loch są, tuż po problemach w rozrodzie, najważniejszą przyczyną brakowań loch z dalszej hodowli. Najwięcej przypadków obserwuje się w okresie od odsadzenia do momentu porodu. Bardzo często schorzenia kończyn są rejestrowane u pierwiastek lub u loch po drugim porodzie, a więc w okresie, kiedy wchodzą one w najbardziej wydajny […]
Grypa koni – najnowsze doniesienia w zakresie profilaktyki
Piśmiennictwo AAEP Equine Influenza Guidelines, 2017. DOI: https://aaep.org/guidelines/vaccination-guidelines/risk-based-vaccination-guidelines/equine-influenza). Daly J.M., Murcia P.R.: Strategic implementation of vaccines for control of equine influenza. „Equine Vet Journal”, 2018, 50 (2), 153-154. Gamoh K., Nakamura S.: Update of inactivated equine influenza vaccine strain in Japan. „J Vet Med Sci.”, 2017, 79 (3), 649-653. Paillot R.: A Systematic Review of […]
Wskazówki na wypadek widocznego niepowodzenia terapii antybiotykowej. Kryteria skutecznej terapii oraz kluczowe pytania jako 5 kroków drzewa analitycznego
Czynniki powiązane z użyciem antybiotyku w terapii: Czy wybór antybiotyku opierał się na badaniach klinicznych i dodatkowych (diagnoza, antybiogram)? Sprawdź odpowiedź na pytanie 3. Farmakokinetyka/farmakodynamika wybranego antybiotyku? Koncentracja i czas działania antybiotyku w zakażonej tkance a efektywność w stosunku do czynnika bakteryjnego wywołującego chorobę (spektrum działania antybiotyku, wrażliwość z antybiogramu – odpowiedzi na pytanie 3.). […]
Czarno na białym – mastitis okiem praktyka – rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim
Rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim, pracownikiem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalistą w dziedzinie profilaktyki i leczenia mastitis u krów, który w swoich badaniach zgłębia tematykę zapalenia gruczołu mlekowego u bydła, zarówno w aspekcie naukowym, jak i praktycznym. Większość zapaleń gruczołu mlekowego ma etiologię bakteryjną. Dlaczego, pomimo rozwoju mikrobiologii, medycyny weterynaryjnej i prowadzonych badań, […]
XVIII FORUM ZOOTECHNICZNO-WETERYNARYJNE: NOWE HORYZONTY W ROZRODZIE ZWIERZĄT
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu w dniach 18-19 kwietnia br. odbyło się XVIII Forum Zootechniczno-Weterynaryjne pod hasłem „Rozród zwierząt w dobie selekcji genomowej”. To wydarzenie zgromadziło liczne grono lekarzy weterynarii oraz hodowców, by omówić najnowsze osiągnięcia w dziedzinie hodowli i rozrodu zwierząt. Organizacja Forum była wspólnym przedsięwzięciem Poznańskiego Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Wielkopolskiego Oddziału Polskiego […]