Diagnostyka molekularna mleka krowiego
Metoda badania
Podczas używania omawianej techniki w laboratorium w pierwszej kolejności należy doprowadzić do wyekstrahowania DNA bakteryjnego. Obecność tłuszczu i białka z mleka znacznie utrudniają tę czynność, dlatego do tego celu zwykle służą specjalne dedykowane zestawy. W następnej kolejności doprowadzamy do wymieszania pozyskanego materiału genetycznego bakterii z zestawem starterów, które są w zasadzie matrycami znanych sekwencji nukleotydowych gatunków bakterii, których chcemy stwierdzić obecność. Podczas reakcji PCR dochodzi do powielania pasujących sekwencji DNA. Kluczową informacją interpretacji wyników jest zrozumienie, że możemy wykrywać tylko te patogeny, do których przygotowane zostały odpowiednie startery.
Kolejną niezwykle ważną informacją jest to, aby zrozumieć, że dzięki wymienionej technice PCR kopiujemy sekwencje DNA zarówno żywych, jak i martwych bakterii. Zatem identyfikacja bakteryjnego DNA nie gwarantuje, że obecnie występuje aktywne zakażenie bakteryjne w gruczole mlekowym. Zatem stosowanie badań molekularnych do podejmowania decyzji dla pojedynczych zwierząt, a zwłaszcza weryfikacji skuteczności leczenia, nie jest jeszcze dobrze zdefiniowana. Czułość real-time PCR jest istotna, gdyż nawet w 43% przypadków braku wzrostu otrzymanych metodą mikrobiologiczną udaje się uzyskiwać wyniki dodatnie na obecność patogenów wymienia (3, 4). Oczywiście wspomniana wysoka czułość może stanowić problem, przez co możemy otrzymywać wyniki fałszywie dodatnie (3). Dlatego tak samo jak w klasycznej mikrobiologii aspetyczne pobieranie próbek ma ogromne znaczenie (4).
Mleko zbiornikowe
Zastosowanie tego typu badania ma duże znaczenie w wyszukiwaniu stad z drobnoustrojami zakaźnymi z mleka zbiornikowego. Przede wszystkich Str. agalactiae. Używając tej metody, jesteśmy w stanie otrzymać wyniki przy niskiej prewalencji nawet na poziomie kilku procent (2). W sytuacji otrzymania wyniku dodatniego w teście PCR kolejną czynnością jest przystąpienie do badania przesiewowego każdej krowy w laktacji przy użyciu obecnie dostępnych metod klasycznej mikrobiologii (klasyczne badanie przesiewowe).
W sytuacji przeleczenia sztuk zakażonych i zweryfikowania, czy doszło do wyleczenia bakteriologicznego, należy weryfikować stan wolny od Str. agalactiae z mleka zbiornikowego stada znów przy użyciu technik PCR. Podobnie ma się sytuacja w przypadku stada zakażonego S. aureus. Z tą różnicą, że nie podejmujemy intensywnego leczenia, tylko wprowadzamy znane czytelnikom rozwiązania profilaktyczne wraz z zastosowaniem immunomodulacji. Inaczej jest w przypadku M. bovis. Po otrzymaniu wyniku dodatniego z mleka zbiorczego należy pobrać próbki od każdej sztuki w laktacji (mleko bańkowe) i tworząc pule (po 20 szt.) próbek dojść do informacji, które sztuki są zakażone. Dodatnie pule mleka krowiego rozpulowujemy na pule po 5 sztuk, aż do otrzymania wyników od sztuk pozytywnych na obecność M. bovis.
Interpretacja wyników patogenów środowiskowych z mleka zbiorczego nie jest już tak oczywista jak w przypadku patogenów zakaźnych. W tej sytuacji musimy korzystać z wartości Ct. Wspomniana wartość wskazuje nam, ile cykli powielania danego fragmentu DNA było potrzebnych, aby otrzymać pozytywny wynik. Im niższa wartość Ct, tym większa ilość danego fragmentu DNA bakteryjnego w danej próbce. Na ryc. 3 widać wyniki dodatnie dla wszystkich badanych patogenów.
Przyjmuje się, że wartości Ct < 37 świadczą o wyniku dodatnim (1). Interpretacja wyników takich patogenów jak:
- E. coli,
- Klebsiella spp.,
- Serratia spp.,
- Str. uberis,
- Str. dysgalactiae,
- Enterococcus spp.,
- Clostridium spp.,
- Bacillus spp.
powinna się opierać na ocenie zmian wartości Ct, gdyż patogeny te są obecne na każdej fermie i wynik dodatni nie jest niczym nadzwyczajnym. Jednak mogą się zdarzyć wyniki ujemne na obecność wymienionych patogenów, co będzie dobrą informacją dla badanej fermy.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Narażenie na mykotoksyny – charakterystyka Tradycyjnie uważano, że przeżuwacze są bardziej odporne na negatywne skutki zanieczyszczenia paszy mykotoksynami w porównaniu do zwierząt monogastrycznych. Założenie to opierało się na hipotezie, że mikroflora żwacza skutecznie rozkłada i dezaktywuje toksyny grzybicze, zapewniając tym samym naturalną ochronę organizmu. Wbrew wcześniejszym przekonaniom, wiele mykotoksyn wykazuje znaczną oporność na procesy degradacji […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Flora jelitowa prosiąt odsadzonych U ssaków układ pokarmowy zamieszkują miliardy mikroorganizmów, które kolonizują powierzchnię błony śluzowej, tworząc barierę mikrobiologiczną i odgrywając niezastąpioną rolę dla zdrowia organizmu (6, 122). Mikroorganizmy jelitowe mogą nie tylko wspomagać trawienie i wchłanianie składników odżywczych poprzez regulację ekspresji genów enzymów trawiennych w komórkach nabłonkowych (108), ale także dostarczać gospodarzowi energię poprzez […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Najczęstsze problemy stomatologiczne u koni starszych Ogólnymi zasadami wizyt dentystycznych u starszych koni powinny być: Najczęstsze problemy diagnozowane w tej grupie wiekowej to: Zaawansowane wady zgryzu, tj. zgryz falisty, schodkowy, haki Już w wieku 3-5 lat na etapie wymiany zębów mogą powstawać wady zgryzu, takie jak: zgryz falisty, przemieszczenia zębów, haki i rampy. Mają one […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Obowiązek objęcia terapią wszystkich chorych zwierząt w stadzie Pamiętaj, że zgodnie z Kodeksem rozważnego stosowania produktów leczniczych przeciwdrobnoustrojowych przez lekarzy weterynarii terapia początkowa ma zwykle charakter empiryczny i wymaga dużej wiedzy klinicznej oraz doświadczenia lekarza w leczeniu zwierząt. Ponadto terapia powinna być prowadzona w taki sposób, aby nie fałszowała wyników badań laboratoryjnych. Kodeks ponadto wskazuje, […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]