Merchandising, czyli cichy sprzedawca w zakładzie leczniczym dla zwierząt
Merchandising wizualny
Bodźce płynące z wnętrza ZLZ są odbierane i podświadomie przetwarzane przez właścicieli zwierząt. Reakcja na bodziec wywołuje pozytywne lub negatywne odczucia. Reagujemy na kolory, zapachy, dźwięki i temperaturę. Merchandising wizualny jest to ogół działań związanych z wywołaniem wzrokowych emocji i wrażeń u klientów ZLZ. Stanowi on podstawowy i bardzo ważny element oddziaływania na naszych klientów, gdyż najwięcej informacji odbieramy za pomocą zmysłu wzroku.
Na merchandising wizualny składają się: otoczenie zewnętrzne ZLZ (elewacja, oświetlenie, witryna, szyld, miejsca postojowe), wewnętrzny wystrój ZLZ (aranżacja przestrzeni, meble, materiały, kolorystyka ścian, oświetlenie itp.), sposób ekspozycji produktów (sklep, półka, układ towarów na półce, dostęp do materiałów informacyjnych, możliwość „dotknięcia” produktu itp.). Funkcjonalny i estetyczny ZLZ przyciąga uwagę właścicieli zwierząt i stanowi element przewagi konkurencyjnej.
Właściwe wykorzystanie przestrzeni poczekalni, odpowiednie wyznaczenie ciągów komunikacyjnych, rozmieszczenie regałów ekspozycyjnych jest podstawą poprawnego zagospodarowania przestrzeni ZLZ. Zagospodarowanie przestrzeni w ZLZ odbywa się na płaszczyźnie poziomej (powierzchnia przeznaczona na ekspozycję, strefa sprzedaży) i płaszczyźnie pionowej (odpowiednie umieszczenie produktów na regałach).
Właściwe produkty
Podstawową rolę przy stosowaniu zasad merchandisingu odgrywa prawidłowy dobór oferowanego asortymentu. Zarządzanie merchandisingowe powinniśmy zacząć od wyboru grup asortymentowych, które będziemy chcieli eksponować i promować. Podstawową regułą, którą kierują się obiekty handlowe we wszystkich branżach, jest odzwierciedlenie udziałów rynkowych danych grup produktowych w ekspozycji (2). Oznacza to, że jeżeli np. kategoria produktów przeciwpchelnych stanowi ok. 10% naszej sprzedaży, to powinna ona zajmować tyle samo procent powierzchni na półce.
Jeżeli więc mamy do dyspozycji 10 półek ekspozycyjnych, to na kategorię przeciwpchelną powinniśmy przeznaczyć jedną półkę. Zgodnie z tą metodą konstruujemy kolejne kategorie, w zależności od ich udziałów w sprzedaży. Kwalifikację przeprowadzamy w oparciu o analizę potrzeb stałych klientów oraz dane historyczne sprzedaży (choć mogą być one obarczone błędami). Za błędne należy uznać eksponowanie znaczących ilości produktów i zajmowanie miejsca przez kategorie, które proporcjonalnie stanowią bardzo małą część obrotów.
Powinniśmy dokładnie przeanalizować profil wiekowy, ekonomiczny i socjologiczny naszych klientów, co umożliwi nam dostosowanie asortymentu oraz środków przekazu i oddziaływania. W przypadku produktów najlepiej rotujących zapas towarów powinien wystarczać na ok. tydzień. Jeżeli braki w towarze będą się powtarzać zbyt często, ZLZ może stracić klientów na rzecz konkurencji lub punktów alternatywnych (internet, sklep zoologiczny).
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2854 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Zatrucie mykotoksynami – objawy i diagnostyka Objawy kliniczne sugerujące zatrucie mykotoksynami u bydła mlecznego mogą być niespecyficzne i często nakładać się na inne problemy zdrowotne lub środowiskowe na fermie. Ważne, aby zrozumieć, że inne czynniki chorobotwórcze, złe warunki dobrostanowe czy niewłaściwe żywienie mogą potęgować efekty działania mykotoksyn i nawet mniejsza kontaminacja pasz w połączeniu z […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Równowaga elektrolitowa Do jelit warchlaków codziennie trafia od 8 do 10 l płynu, a większość wchłaniania wody następuje w jelicie cienkim (10). Wchłanianie i wydzielanie w błonie śluzowej jelit zachodzi jednocześnie, w zależności od polarności komórek nabłonkowych, i pomaga utrzymać potencjał błonowy, żywotność komórek, odpowiednie wchłanianie składników odżywczych i regulację metabolizmu drobnoustrojów (78). Wchłanianie wody […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Braki w uzębieniu U starszych koni dość częstym problemem są braki w uzębieniu. Powodem mogą być ekstrakcje we wcześniejszym okresie życia, diastemy i choroby przyzębia doprowadzające do rozchwiania i wypadania lub po prostu zużycie się zęba. O ile brak jednego zęba policzkowego nie wpływa znacząco na rozcieranie paszy, o tyle brak 3-4 zębów już bardzo […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]