Zatrucia zwierząt towarzyszących wybranymi produktami spożywczymi. Cz. I - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Zatrucia zwierząt towarzyszących wybranymi produktami spożywczymi. Cz. I

Czekolada

Czekolada otrzymywana jest z prażonych ziaren kakaowca (łac. Theobroma cacao), które zawierają metyloksantyny, m.in. teobrominę (3,7-dimetyloksantyna) i kofeinę (1,3,7-tri-metyloksantyna). Teobromina znajduje się również w herbacie i napojach typu „Coca-Cola”. Kofeinę znajdziemy przede wszystkim w kawie, herbacie czy guaranie (12). Zawartość kofeiny zależy od sposobu przygotowania, preferowanej mocy napoju, marki produktu oraz gatunku kawy (4).

Zawartość teobrominy i kofeiny

Stężenia teobrominy i kofeiny różnią się w zależności od rodzaju czekolady (17).

Najwięcej teobrominy, bo zwykle więcej niż 1890 mg na 100 g, zawiera kakao w proszku. Ciemna czekolada zawiera od 442 do nawet 1038 mg teobrominy na 100 g, podczas gdy biała czekolada jest uważana za nieistotne źródło teobrominy (13). Kakao i czekolada do pieczenia ciast i deserów są produktami najbardziej toksycznymi, ze względu na największą zawartość teobrominy (44). Zielona herbata zawiera 1,0-2,1 g kofeiny na 100 g, natomiast czarna herbata 2,8-3,8 g – czyli prawie dwukrotnie więcej. Produkty czekoladowe w 100 g zawierają od 4 do 400 mg kofeiny, a napoje typu „Coca-Cola” ok. 30,7 mg kofeiny w puszce o pojemności 330 ml (4).

Tab. 1 przedstawia zawartość teobrominy w poszczególnych produktach spożywczych.

Tab. 1. Zawartość teobrominy w wybranych produktach (40)

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2626 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.