Zatrucia zwierząt towarzyszących wybranymi produktami spożywczymi. Cz. I
Czekolada
Czekolada otrzymywana jest z prażonych ziaren kakaowca (łac. Theobroma cacao), które zawierają metyloksantyny, m.in. teobrominę (3,7-dimetyloksantyna) i kofeinę (1,3,7-tri-metyloksantyna). Teobromina znajduje się również w herbacie i napojach typu „Coca-Cola”. Kofeinę znajdziemy przede wszystkim w kawie, herbacie czy guaranie (12). Zawartość kofeiny zależy od sposobu przygotowania, preferowanej mocy napoju, marki produktu oraz gatunku kawy (4).
Zawartość teobrominy i kofeiny
Stężenia teobrominy i kofeiny różnią się w zależności od rodzaju czekolady (17).
Najwięcej teobrominy, bo zwykle więcej niż 1890 mg na 100 g, zawiera kakao w proszku. Ciemna czekolada zawiera od 442 do nawet 1038 mg teobrominy na 100 g, podczas gdy biała czekolada jest uważana za nieistotne źródło teobrominy (13). Kakao i czekolada do pieczenia ciast i deserów są produktami najbardziej toksycznymi, ze względu na największą zawartość teobrominy (44). Zielona herbata zawiera 1,0-2,1 g kofeiny na 100 g, natomiast czarna herbata 2,8-3,8 g – czyli prawie dwukrotnie więcej. Produkty czekoladowe w 100 g zawierają od 4 do 400 mg kofeiny, a napoje typu „Coca-Cola” ok. 30,7 mg kofeiny w puszce o pojemności 330 ml (4).
Tab. 1 przedstawia zawartość teobrominy w poszczególnych produktach spożywczych.
Tab. 1. Zawartość teobrominy w wybranych produktach (40)
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2626 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Ostertagioza bydła – nowe aspekty epizootiologiczne
Objawy kliniczne i zmiany anatomopatologiczne podczas inwazji O. ostertagi W przebiegu zarażenia Ostertagia ostertagi wyróżniamy dwa typy choroby. Typ I ostertagiozy, nazywanej także ostertagiozą letnią, występuje u cieląt w ich pierwszym sezonie pastwiskowym, które ulegają masowemu zarażeniu na pastwiskach, co prowadzi do wybuchu klinicznej postaci ostertagiozy w miesiącach letnich. Obserwowane objawy są typowymi dla zarażenia: […]
Ostertagioza bydła – nowe aspekty epizootiologiczne
Objawy kliniczne i zmiany anatomopatologiczne podczas inwazji O. ostertagi W przebiegu zarażenia Ostertagia ostertagi wyróżniamy dwa typy choroby. Typ I ostertagiozy, nazywanej także ostertagiozą letnią, występuje u cieląt w ich pierwszym sezonie pastwiskowym, które ulegają masowemu zarażeniu na pastwiskach, co prowadzi do wybuchu klinicznej postaci ostertagiozy w miesiącach letnich. Obserwowane objawy są typowymi dla zarażenia: […]
Przypadek zapalenia mózgu i mięśnia sercowego u prosiąt ssących
W przypadkach nagłych padnięć prosiąt przed odsadzeniem i tuczników zawsze można podejrzewać wystąpienie EMC. Problem może dotyczyć świń w każdym wieku, lecz najczęściej występuje u świń o wadze 60-70 kg. Rozpoznanie można postawić na podstawie wywiadu, występowania nagłych padnięć, charakterystycznych zmian sekcyjnych i mikroskopowych w sercu, a także izolacji EMCV w linii komórkowej BHK-21 lub […]
Choroby koni. Weterynaria praktyczna. Profilaktyka, rutynowe szczepienia
Publikacja stanowi fragment książki Choroby koni. Weterynaria praktyczna Wirus grypy jest wysoce zaraźliwy i szybko się rozprzestrzenia, a sama choroba niesie ze sobą bardzo poważne skutki i na długi czas wyklucza konia z udziału w zawodach czy wyścigach. Z tego względu wprowadzono wymóg obowiązkowych szczepień przeciwko grypie dla wszystkich koni wyścigowych oraz koni sportowych. Opory […]
Wskazówki na wypadek widocznego niepowodzenia terapii antybiotykowej. Kryteria skutecznej terapii oraz kluczowe pytania jako 5 kroków drzewa analitycznego
Czynniki powiązane z użyciem antybiotyku w terapii: Czy wybór antybiotyku opierał się na badaniach klinicznych i dodatkowych (diagnoza, antybiogram)? Sprawdź odpowiedź na pytanie 3. Farmakokinetyka/farmakodynamika wybranego antybiotyku? Koncentracja i czas działania antybiotyku w zakażonej tkance a efektywność w stosunku do czynnika bakteryjnego wywołującego chorobę (spektrum działania antybiotyku, wrażliwość z antybiogramu – odpowiedzi na pytanie 3.). […]
Czarno na białym – mastitis okiem praktyka – rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim
Rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim, pracownikiem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalistą w dziedzinie profilaktyki i leczenia mastitis u krów, który w swoich badaniach zgłębia tematykę zapalenia gruczołu mlekowego u bydła, zarówno w aspekcie naukowym, jak i praktycznym. Większość zapaleń gruczołu mlekowego ma etiologię bakteryjną. Dlaczego, pomimo rozwoju mikrobiologii, medycyny weterynaryjnej i prowadzonych badań, […]
XVIII FORUM ZOOTECHNICZNO-WETERYNARYJNE: NOWE HORYZONTY W ROZRODZIE ZWIERZĄT
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu w dniach 18-19 kwietnia br. odbyło się XVIII Forum Zootechniczno-Weterynaryjne pod hasłem „Rozród zwierząt w dobie selekcji genomowej”. To wydarzenie zgromadziło liczne grono lekarzy weterynarii oraz hodowców, by omówić najnowsze osiągnięcia w dziedzinie hodowli i rozrodu zwierząt. Organizacja Forum była wspólnym przedsięwzięciem Poznańskiego Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Wielkopolskiego Oddziału Polskiego […]