Wapń, fosfor i magnez – funkcja, znaczenie oraz wartość informacyjna
Poziom elektrolitów w surowicy a odżywianie
Oznaczając poziom elektrolitów w surowicy, należy zwrócić szczególną uwagę na odżywianie. Jak wspomniano, produkty bogate w wapń to kości, mączka kostna i skorupki jaj. Mięśnie i podroby, owoce i warzywa mają wapnia znacznie mniej. Niedobór Ca w diecie wpływa na zwiększone wydzielanie PTH. To z kolei prowadzi do mobilizacji Ca z kości i jego zwiększonego wchłaniania w jelicie. Gdy taki stan trwa długo, dochodzi do demineralizacji kości, a nawet ich deformacji, które dotyczą zwłaszcza kości długich. W układzie kostnym zachodzą również inne zmiany. Typowym objawem długo trwającego niedoboru wapnia jest tzw. „gumowa żuchwa”.
Z kolei nadmierna podaż wapnia, z którą na tle żywieniowym mamy do czynienie zdecydowanie rzadziej,
prowadzi do zwapnienia tkanek, wrzodów żołądka oraz upośledzenia skurczu mięśni aż do tężyczki. Objawy nadmiernej podaży wapnia to poważne zaburzenia metabolizmu kostnego, szczególnie w kościach długich, oraz zwiększone wydalanie wapnia z moczem.
Fosfor jest obecny w wielu produktach spożywczych, np. mięsie, warzywach, tłuszczach. Oznacza to, że ilość fosforu dostarczanego z pożywieniem jest zwykle wystarczająca. Fosfor jest magazynowany w układzie kostnym i jego regulacja odbywa się przez nerki.
Stosunek powyżej opisanych pierwiastków (Ca:P) w pożywieniu powinien wynosić 2:1 lub 1,5:1. Niestety, często w poszczególnych posiłkach występuje niedostateczna podaż lub proporcje Ca:P są odwrócone.
Magnez występuje przede wszystkim w: zielonych warzywach, orzechach, zbożach, owocach morza oraz mięsie. Jest on również w wodzie pitnej, szczególnie w wodzie twardej.
Wszystkie trzy opisane pierwiastki dostarczane są do organizmu wraz z pożywieniem. Należy jednak pamiętać, że poziom elektrolitów w normalnym zakresie w surowicy niekoniecznie odzwierciedla zbilansowaną dietę. Tak więc określenie wartości poziomu Ca, Mg i P nie mówi nam, że racja pokarmowa zaspokaja zapotrzebowanie na te składniki. Aby ustalić właściwą podaż elektrolitów w diecie, konieczne jest obliczenie zbilansowanej dawki żywieniowej.
Piśmiennictwo dostępne u autora.
lek. wet. Paweł Kalinowski
Laboklin Polska Sp. z o.o.
01-495 Warszawa ul. Powstańców Śląskich 101
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Przyczyny problemów z racicami Przyczyny chorób racic są zróżnicowane, a większość stanów chorobowych posiada wieloczynnikową etiologię. Ogólnie wyróżnia się czynniki predysponujące i wywołujące. Dalej można wyróżnić kilka grup czynników: genetyczne, środowiskowe, żywieniowe oraz czynniki bakteryjne (8). Czynniki osobnicze Czynniki osobnicze są to wrodzone indywidualne cechy czy właściwości danego osobnika wpływające na zdrowotność racic, na przykład: […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Równowaga elektrolitowa Do jelit warchlaków codziennie trafia od 8 do 10 l płynu, a większość wchłaniania wody następuje w jelicie cienkim (10). Wchłanianie i wydzielanie w błonie śluzowej jelit zachodzi jednocześnie, w zależności od polarności komórek nabłonkowych, i pomaga utrzymać potencjał błonowy, żywotność komórek, odpowiednie wchłanianie składników odżywczych i regulację metabolizmu drobnoustrojów (78). Wchłanianie wody […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Braki w uzębieniu U starszych koni dość częstym problemem są braki w uzębieniu. Powodem mogą być ekstrakcje we wcześniejszym okresie życia, diastemy i choroby przyzębia doprowadzające do rozchwiania i wypadania lub po prostu zużycie się zęba. O ile brak jednego zęba policzkowego nie wpływa znacząco na rozcieranie paszy, o tyle brak 3-4 zębów już bardzo […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]