Dieta onkologiczna dla psa - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Dieta onkologiczna dla psa

Węglowodany

Komórki guza nowotworowego czerpią energię głównie z glikolizy beztlenowej. Wzrost guza powoduje zwiększone zapotrzebowanie na glukozę w organizmie pacjenta onkologicznego. U pacjenta z chorobą nowotworową zauważa się stężenie mleczanów w surowicy krwi. Nowotwór wykorzystuje duże ilości glukozy jako energię, dlatego należy w miarę możliwości ograniczyć jej podawanie do minimum. Dostarczenie kalorii organizmowi zastępujemy postaciami tłuszczów i białek. Dieta zatem nie powinna zawierać makaronów i ziemniaków. Należy ograniczyć również podaż zbóż. Ograniczenia również powinny być stosowane w terapii płynowej takiego pacjenta. Niewskazane są wlewy z glukozy i płyny zawierające w swoim składzie mleczany.

Białko

Podstawowy problem u pacjentów onkologicznych stanowi ujemny bilans azotowy. W organizmie gospodarza dochodzi do zmian w ogólnym metabolizmie białek. Obniża się synteza białek w mięśniach szkieletowych, a wzrasta w wątrobie.

Skutkiem tych zmian są:

  • degradacja białek mięśniowych,
  • brak substratów do wytwarzania przeciwciał, co za tym idzie – spadek odporności oraz gorsze gojenie się ran.

Pojawia się hipoalbuminemia.

W dietoterapii nowotworowej białko powinno stanowić zatem minimum 30% suchej masy. Podstawę białka stanowią aminokwasy powiązane ze sobą wiązaniami peptydowymi. Białka pokarmowe ulegają hydrolizie do jednostek strukturalnych (aminokwasów), a te zostają wchłonięte przez ściany jelita cienkiego. Białko złożone jest z 22 aminokwasów, pies natomiast zdolny jest do wytworzenia 12 z nich. Pozostałe muszą być dostarczone drogą pokarmową do organizmu i noszą nazwę niezbędnych – egzogennych. Wszystkie aminokwasy egzogenne znajdują się w mięsie.

Białko roślinne zbudowane jest z 22 aminokwasów, jednak zawiera znacznie mniej egzogennych. Psy jako zwierzęta mięsożerne przystosowane są do trawienia pasz pochodzenia zwierzęcego, które są dobrze przyswajalne przez organizm. Źródłem białka oprócz wszystkich rodzajów mięs są też ryby i produkty mleczarskie. Aminokwasy wykorzystywane są przez komórki nowotworu do syntezy białka, a przez komórki organizmu – do syntezy wielu białek oraz glukozy. Niedobór egzogennych aminokwasów spowoduje spadek wytwarzania swoistych przeciwciał, a co za tym idzie – spadek bariery immunologicznej oraz gorsze gojenie się ran.

Znajdź swoją kategorię

2612 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.