Czynniki warunkujące powstawanie i rozprzestrzenianie się chorób zakaźnych psów - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Czynniki warunkujące powstawanie i rozprzestrzenianie się chorób zakaźnych psów

Mechanizm działania wysokich temperatur polega przede wszystkim na denaturacji białek oraz uszkodzeniu struktury kwasów nukleinowych (pęknięcie wiązań i rozdzielenie nici DNA). Należy zwrócić uwagę, że wrażliwość drobnoustrojów na wysokie temperatury w pewnym stopniu zależy także od środowiska, w którym się one znajdują. Stwierdzono, że enterowirusy wykazują większą oporność na wysokie temperatury w środowisku bogatym w monowalentne kationy sodu lub biwalentne kationy magnezu i wapnia (Noriega i in., 2013, Adaszek i in., 2015).

Ultradźwięki. Ultradźwięki to fale akustyczne o częstotliwości wyższej niż 16 kHz (tj. przekraczającej górny próg słyszalności dla człowieka) i niższej od 100 MHz (hiperdźwięk). Są z powodzeniem używane do dezynfekcji. Stosuje się je również do homogenizacji materiałów biologicznych (nadawania im jednolitej konsystencji). Jednak najważniejszą ich cechą jest to, że mogą selektywnie rozbijać określone substancje, np. kamienie nerkowe i żółciowe. Te właściwości ultradźwięków sprawiają, że można je wykorzystać do selektywnego niszczenia drobnoustrojów. Znalezienie odpowiedniej częstotliwości i mocy pozwalających rozrywać wyłącznie DNA i RNA może stać się niezwykle bezpiecznym i skutecznym środkiem w walce z drobnoustrojami. Należy zaznaczyć, że patogeny znajdujące się w zawiesinie tkankowej są bardziej odporne na mechaniczne uszkadzanie ze względu na gorszy dostęp tych czynników do drobnoustroju (Adaszek i in., 2015; Taheri, 2015).

Promieniowanie jonizujące. Promieniowanie jonizujące jest to promieniowanie korpuskularne lub elektromagnetyczne, które, oddziałując z materią, powoduje powstanie w niej jonów. Najczęściej spotykanymi rodzajami promieniowania jonizującego elektromagnetycznego są promieniowanie X i promieniowanie gamma. Promieniowanie korpuskularne to elektrony – promieniowanie beta, protony, neutrony, cząstki alfa.

Inaktywujące działanie promieniowania jonizującego w stosunku do drobnoustrojów ma związek ze zmianami genetycznymi, jakie jest w stanie wywołać ten czynnik fizyczny. Na przykład w obrębie cząstek wirusów poddanych działaniu promieniowania UV o długości fali 260 nm dochodzi do: uszkodzenia wiązań kowalencyjnych białek i kwasów nukleinowych, powstawania dimerów między zasadami nici DNA, krzyżowych wiązań między dwoma łańcuchami spirali kwasu oraz hydratacji wiązań pomiędzy zasadami pirymidynowymi. Niewątpliwie wirusy zawierające jednoniciowy kwas nukleinowy są bardziej podatne na uszkadzające działanie promieniowania jonizującego. Niemniej jednak następstwa działania tych czynników są jednakowe zarówno dla wirusów o jedno-, jak i dwuniciowych kwasach nukleinowych i przejawiają się zaburzeniami w replikacji oraz powstawaniem mutacji (Mayser i Pape, 1998; Adaszek i in., 2015).

Do czynników chemicznych należy pH – to ujemny dziesiętny logarytm stężenia jonów wodorowych w roztworze. pH=-log[H+], [H+]=10-pH, gdzie: [H+] – stężenie molowe jonów wodorowych. Znajomość wrażliwości poszczególnych patogenów na pH pozwala, w zależności od potrzeb, na stworzenie środowiska, w warunkach którego dojdzie do szybkiej ich inaktywacji, co jest wykorzystywane w dezynfekcji, np. laboratoriów, lub też na stworzenie warunków, w których przetrzymywany patogen zachowywałby stosunkowo długo swoją aktywność, np. w czasie transportu materiału biologicznego. Przykładem takiej sytuacji może być transport materiału pobranego od zwierząt z podejrzeniem pryszczycy. Od chorych osobników pobiera się w sposób jałowy płyn z pęcherzy, a następnie transportuje się do laboratorium w PBS o pH 7,2-7,6 (Dias i Sagardoy, 1998; Adaszek i in., 2015; Kanno i in., 2015).

Do pozostałych czynników chemicznych mających wpływ na stabilność drobnoustrojów w środowisku należy zaliczyć przede wszystkim enzymy i liczne związki chemiczne (alkohole, aldehydy, fenol, nadtlenek wodoru, związki czynne powierzchniowo). Wrażliwość na te dwie grupy czynników wynika z chemicznej budowy mikroorganizmów. Białka kapsydu lub otoczki wirusów mogą być rozkładane przez znajdujące się w środowisku proteazy (pepsyna, trypsyna). W wyniku tego dochodzi do uwolnienia kwasu nukleinowego. Wirusy z otoczką zawierającą w swoim składzie fosfolipidy są wrażliwe zarówno na działanie lipaz, uszkadzających struktury powierzchniowe, jak i rozpuszczalników tłuszczowych, takich jak chloroform i eter, powodujących fragmentację otoczki oraz etanolu i detergentów (siarczan dodecylu sodu – SDS). Inaktywująco w stosunku do wirusów działają także liczne środki utleniające (chloramina), alkilujące (β-propiolakton) oraz formaldehyd wykorzystywany w produkcji szczepionek, który inaktywuje wirusy, lecz nie zmienia ich właściwości antygenowych (do Amorim i in., 2004; Perez i in., 2008; Adaszek i in., 2015).

Znajdź swoją kategorię

2608 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.