Kompleksowe programy kontroli jakości mleka a wzrost opłacalności produkcji na fermach bydła mlecznego
Sposób doju
Dój na fermie jest prowadzony dwa razy w ciągu dnia na hali udojowej STRAGKO o niskiej linii wyposażonej w 10 aparatów udojowych (2 x 5, rybia ość) z elektronicznymi pulsatorami oraz w system automatycznego odłączania aparatów udojowych. Krowy są przygotowywane do doju w następujący sposób:
przedzdajanie i prediping,wycieranie za pomocą jednorazowych ręczników nasączonych środkiem dezynfekcyjnym,podłączanie aparatów udojowych,dezynfekcje aparatów udojowych po każdej dojonej sztuce.
Audytor ocenił, że każdy krok był wykonywany przez dojarzy, jednak powinni oni poprawić technikę doju, aby skrócić jego czas i ograniczyć ryzyko występowania mastitis.
W dniu wizyty nie każdy strzyk był przedzdajany lub w różny sposób przygotowywany do doju. W związku z tym krowy nie były prawidłowo stymulowane do uwolnienia mleka – zalecono, aby w czasie przedzdajania zdoić 4 strugi mleka z każdego strzyka, zaczynając od najdalszych w celu utrzymania konsekwencji (rutyny doju) oraz odpowiedniej stymulacji krów. Dodatkowo w czasie wycierania strzyków należy zwrócić szczególną uwagę na ich zakończenie. Jest to najważniejsze zadanie do wykonania w czasie przygotowania krów w celu eliminacji bakterii z powierzchni strzyków i ograniczenia ryzyka infekcji wewnątrz gruczołu mlekowego. Ponadto w dniu wizyty stwierdzono, że czas stymulacji (czas od dotknięcia wymienia do podłączenia aparatu) jest za krótki – dlatego też zalecono zapewnienie minimum 60 sekund stymulacji – przygotowanie krów zajmie dłużej, ale z drugiej strony krowa wydoi się znacznie szybciej.
Na fermie nie stosowano automatycznego odłączania aparatu, a krowy były dojone w systemie manualnym. Poza tym, krowy były dojone do ostatniej kropli, co prowadziło do niechcianego pustodoju i hiperkeratozy, przez co krowy były bardziej podatne na rozwój mastitis. W dniu audytu zalecono włączenie automatycznego odłączania aparatów, co przy prawidłowym doju krów pomoże utrzymać w dobrej kondycji zakończenia str...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Zatrucie mykotoksynami – objawy i diagnostyka Objawy kliniczne sugerujące zatrucie mykotoksynami u bydła mlecznego mogą być niespecyficzne i często nakładać się na inne problemy zdrowotne lub środowiskowe na fermie. Ważne, aby zrozumieć, że inne czynniki chorobotwórcze, złe warunki dobrostanowe czy niewłaściwe żywienie mogą potęgować efekty działania mykotoksyn i nawet mniejsza kontaminacja pasz w połączeniu z […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Równowaga elektrolitowa Do jelit warchlaków codziennie trafia od 8 do 10 l płynu, a większość wchłaniania wody następuje w jelicie cienkim (10). Wchłanianie i wydzielanie w błonie śluzowej jelit zachodzi jednocześnie, w zależności od polarności komórek nabłonkowych, i pomaga utrzymać potencjał błonowy, żywotność komórek, odpowiednie wchłanianie składników odżywczych i regulację metabolizmu drobnoustrojów (78). Wchłanianie wody […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Braki w uzębieniu U starszych koni dość częstym problemem są braki w uzębieniu. Powodem mogą być ekstrakcje we wcześniejszym okresie życia, diastemy i choroby przyzębia doprowadzające do rozchwiania i wypadania lub po prostu zużycie się zęba. O ile brak jednego zęba policzkowego nie wpływa znacząco na rozcieranie paszy, o tyle brak 3-4 zębów już bardzo […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]