Diagnostyka biochemiczna chorób okresu przejściowego u bydła mlecznego
Zmiany parametrów wskazujące na ryzyko wystąpienia zaburzeń
Wolne kwasy tłuszczowe (WKT)
Bilans energetyczny jest najbardziej krytycznym czynnikiem wpływającym na zdrowie zwierząt, laktację i reprodukcyjność. Zmiany w bilansie energii są tradycyjnie monitorowane przez określanie wagi zwierzęcia i jego kondycjonowanie (BCS). Koncentracja WKT odzwierciedla bezpośrednio stopień lipolizy tkanki tłuszczowej. Podwyższenie tej koncentracji wskutek ujemnego bilansu energetycznego skutkuje stłuszczeniem wątroby, które sprzyja częstszemu występowaniu chorób metabolicznych okresu okołoporodowego (13). Związek pomiędzy przedporodowym i poporodowym stężeniem WKT a ryzykiem występowania chorób okresu okołoporodowego jest dobrze udokumentowany i stężenie WKT powyżej 0,4 mmol/l u krów zasuszonych oraz 0,6 mmol/l u krów po porodzie zwiększa to ryzyko 4-, 5-krotnie (8).
Β-hydroksymaślan
Innymi parametrami przydatnymi do określania statusu energetycznego organizmu są ciała ketonowe. Najczęściej wykorzystywane jest określanie stężenia B-hydroksymaślanu. Jednakże związek ten może pochodzić z pokarmu (zła fermentacja kiszonki) i wtedy jego koncentracja nie jest skorelowana z zaburzeniami metabolicznymi zachodzącymi w samym organizmie. Stężenie BHB w granicach 1,4 mmol/l-2,6 mmol/l wskazuje na występowanie u zwierząt podklinicznej ketozy. Te z koncentracją przekraczającą 2,6 mmol/l wykazują objawy ketozy klinicznej, chociaż indywidualne różnice osobnicze w tolerancji tego wskaźnika są duże (3).
Tuż przed porodem zawartość BHB nie przekracza z reguły 0,575-0,750 mmol/l – przy braku ujemnego bilansu energetycznego i niepobieraniu ketogennej paszy. Tuż po porodzie zawartość BHB może gwałtownie wzrastać. Podobnie jak w przypadku WKT, wzrastająca koncentracja BHB po porodzie (1,0-1,4 mmol/l) wskazuje na duże ryzyko występowania chorób okresu okołoporodowego.
Inne wskaźniki
Dane literaturowe wskazują na fakt, że nie wszystkie krowy z podwyższoną koncentracją WKT choru...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2830 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Narażenie na mykotoksyny – charakterystyka Tradycyjnie uważano, że przeżuwacze są bardziej odporne na negatywne skutki zanieczyszczenia paszy mykotoksynami w porównaniu do zwierząt monogastrycznych. Założenie to opierało się na hipotezie, że mikroflora żwacza skutecznie rozkłada i dezaktywuje toksyny grzybicze, zapewniając tym samym naturalną ochronę organizmu. Wbrew wcześniejszym przekonaniom, wiele mykotoksyn wykazuje znaczną oporność na procesy degradacji […]
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Narażenie na mykotoksyny – charakterystyka Tradycyjnie uważano, że przeżuwacze są bardziej odporne na negatywne skutki zanieczyszczenia paszy mykotoksynami w porównaniu do zwierząt monogastrycznych. Założenie to opierało się na hipotezie, że mikroflora żwacza skutecznie rozkłada i dezaktywuje toksyny grzybicze, zapewniając tym samym naturalną ochronę organizmu. Wbrew wcześniejszym przekonaniom, wiele mykotoksyn wykazuje znaczną oporność na procesy degradacji […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Flora jelitowa prosiąt odsadzonych U ssaków układ pokarmowy zamieszkują miliardy mikroorganizmów, które kolonizują powierzchnię błony śluzowej, tworząc barierę mikrobiologiczną i odgrywając niezastąpioną rolę dla zdrowia organizmu (6, 122). Mikroorganizmy jelitowe mogą nie tylko wspomagać trawienie i wchłanianie składników odżywczych poprzez regulację ekspresji genów enzymów trawiennych w komórkach nabłonkowych (108), ale także dostarczać gospodarzowi energię poprzez […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Najczęstsze problemy stomatologiczne u koni starszych Ogólnymi zasadami wizyt dentystycznych u starszych koni powinny być: Najczęstsze problemy diagnozowane w tej grupie wiekowej to: Zaawansowane wady zgryzu, tj. zgryz falisty, schodkowy, haki Już w wieku 3-5 lat na etapie wymiany zębów mogą powstawać wady zgryzu, takie jak: zgryz falisty, przemieszczenia zębów, haki i rampy. Mają one […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Obowiązek objęcia terapią wszystkich chorych zwierząt w stadzie Pamiętaj, że zgodnie z Kodeksem rozważnego stosowania produktów leczniczych przeciwdrobnoustrojowych przez lekarzy weterynarii terapia początkowa ma zwykle charakter empiryczny i wymaga dużej wiedzy klinicznej oraz doświadczenia lekarza w leczeniu zwierząt. Ponadto terapia powinna być prowadzona w taki sposób, aby nie fałszowała wyników badań laboratoryjnych. Kodeks ponadto wskazuje, […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]