Diagnostyka patogenów mastitis u krów mlecznych

Nowoczesne metody diagnostyki patogenów mastitis. Wpływ ujemnego bilansu energii na zdolności reprodukcyjne krów mlecznych w okresie okołoporodowym

Postępowanie profilaktyczne mające na celu zmniejszenie ryzyka wystąpienia zaburzeń w rozrodzie, spowodowanych przez negatywne odziaływanie UBE na zdrowotność i możliwości reprodukcyjne krów mlecznych w okresie okołoporodowym

Odstąpienie od krycia zwierząt będących w przedłużającej się laktacji (np. powyżej 200. dnia) lub takich, u których BCS uległ „wyraźnej poprawie” albo istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że nastąpi to w przyszłości. Podobnie postępujemy z tzw. jałówkami problemowymi, mającymi trudności z zacieleniem. Zaawansowany wiek i nadmierna kondycja jest elementem, który powinien je dyskwalifikować z dalszej hodowli i potencjalnej użytkowości mlecznej.

Kontrola BCS w laktacji, w zasuszeniu w okresie przejściowym.

Monitorowanie dobrostanu i zaopatrzenia w składniki pokarmowe (poziom energii, białka, struktura paszy, pokrycie zapotrzebowania na witaminy i minerały) na każdym etapie cyklu produkcyjnego.

Jak najszybsze wyszukiwanie krów „wysokiego ryzyka” w okresie okołoporodowym (nadmierny BCS, zwierzęta ze schorzeniami metabolicznymi).

Monitoring BHB i NEFA. BHB jest wskaźnikiem informującym o uwalnianiu energii z rezerw tłuszczowych krowy (utrata kondycji). Im wyższa wartość tego wskaźnika, tym głębszy jest deficyt energetyczny zwierzęcia. Optymalny poziom BHB w krwi krów znajdujących się w laktacji nie powinien przekraczać 1,0 mmol/l. Przy poziomie BHB poniżej 0,6 mmol/l u krów nie stwierdzono wystąpień ujemnego bilansu energetycznego (zwierzęta nie traciły kondycji). W przedziale pomiędzy 0,6 i 1,0 mmol/l obserwowano niewielką utratę kondycji, która jeśli nie przekracza 0,5 punktu BCS, jest do zaakceptowania w pierwszej fazie laktacyjnej, czyli w momencie wystąpienia szczytu laktacji. Przekroczenie granicznej wartości 1,0 mmol/l negatywnie odbija się na użytkowości krów mlecznych. Krowy z kliniczną formą ketozy charakteryzują się zawartością BHB zbliżoną lub przekraczającą 2,0 mmol/l. Prawidłowy poziom BHB u krów zasuszonych powini...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy