Charakterystyka płynu żwaczowego oraz jego wykorzystanie w diagnostyce wybranych chorób metabolicznych bydła
Badanie stężenia elektrolitów, kwasu mlekowego oraz amoniaku w płynie żwaczowym
Oznaczenie stężeń poszczególnych związków chemicznych jest pomocniczym narzędziem w diagnostyce chorób metabolicznych bydła. Wykazano, że w przebiegu kwasicy żwacza wzrasta stężenie kwasu mlekowego (13), maleje stężenie amoniaku w płynie żwaczowym (14). Wykazano również, że w przebiegu SARA rośnie osmolalność płynu żwaczowego (13), co związane jest ze zwiększonym stężeniem lotnych kwasów tłuszczowych oraz kwasu mlekowego. W doświadczeniu, w którym indukowano subkliniczną kwasicę stężenie amoniaku w płynie płynie żwaczowym, przed rozpoczęciem eksperymentu wynosiło średnio 7,0 mg/dl (pH = 6,35), natomiast po 6 tygodniach skarmiania paszami z dużą ilością łatwostrawnych węglowodanów stężenie amoniaku wynosiło 5,5 mg/dl (pH = 5,78). W tym samym eksperymencie określano osmolalność płynu żwaczowego i przed rozpoczęciem doświadczenia wynosiło ono 287,5 mmol/kg (pH = 6,35), a w 6. tygodniu trwania doświadczenia było równe 323 mmol/kg (pH = 5,78) (14).
Wysokie stężenie wodorowęglanów w płynie żwaczowym może świadczyć o zanieczyszczeniu próbki śliną w przypadku pobierania próbki za pomocą sondy dożwaczowej (6).
Stężenia poszczególnych związków chemicznych w płynie żwaczowym pobranych od zdrowych krów przedstawia tab. 2.
Tab. 2. Stężenia wybranych substancji chemicznych w płynie żwaczowym zdrowych krów. Na podstawie Duffield i wsp. (2004)
W warunkach terenowych użytecznym badaniem uzupełniającym badanie pH płynu żwaczowego będzie niewątpliwie oznaczanie jonów Na, K i Cl.
W badaniach przeprowadzonych przez Mousa i wsp., w których oznaczano stężenia jonów w płynie żwaczowym pochodzącym od krów z kwasicą oraz porównywano do grupy kontrolnej, wykazano, że w przebiegu SARA maleje stężenie sodu, potasu oraz nieznacznie rośnie stężenie anionów chlorkowych. Zestawione wyniki zostały przedstawione w tab. 3. W opisywanym doświadczeniu stężenie Na, K i Cl w kwasiczym płynie żwaczowym w...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2700 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
![](https://vetkompleksowo.pl/wp-content/uploads/sites/3/2024/07/Projekt-bez-nazwy-2-615x350.png)
Antybiotyki i substancje hamujące w mleku surowym. Ich wykrywanie u producenta w gospodarstwie
Piśmiennictwo dr inż. Dorota Cais-SokolińskaKatedra Technologii MleczarstwaAkademii Rolniczej w Poznaniu Facebook0Tweet0LinkedIn0
![](https://vetkompleksowo.pl/wp-content/uploads/sites/3/2024/07/Projekt-bez-nazwy-2-615x350.png)
Antybiotyki i substancje hamujące w mleku surowym. Ich wykrywanie u producenta w gospodarstwie
Piśmiennictwo dr inż. Dorota Cais-SokolińskaKatedra Technologii MleczarstwaAkademii Rolniczej w Poznaniu Facebook0Tweet0LinkedIn0
![](https://vetkompleksowo.pl/wp-content/uploads/sites/3/2024/07/Projekt-bez-nazwy1-1-615x350.png)
Synchronizacja rui podstawą wysoko wydajnej hodowli świń
Inseminacja W trakcie stymulacji przyjęto następujące zasady kwalifikowania samic do inseminacji: Badając długość pochwy kalibrowanymi kateterami, u znacznej liczby samic wykazaliśmy, że w trzeciej rui długość ta wynosi zawsze powyżej 25 cm. Długość pochwy w pierwszej i drugiej rui była mniejsza. Potwierdzono zatem wcześniejsze badania dr Carmen de Alba z firmy KUBUS (Hiszpania), że długość […]
![](https://vetkompleksowo.pl/wp-content/uploads/sites/3/2024/07/WYGRAJ-DARMOWA-WEJSCIOWKE-NA-WEBINAR-615x350.png)
Zalecenia żywieniowe dla pacjentów rannych, hospitalizowanych i pooperacyjnych
Publikacja stanowi fragment książki pt. Postępowanie i leczenie w nagłych przypadkach chorób koni. Przy oględzinach każdego konia w nagłych przypadkach częścią badania powinna być dokładna ocena stanu odżywienia pacjenta. Konie słabo odżywione (współczynnik odżywienia Henneke <3 – wyraźnie widoczne żebra, wklęsły grzbiet, wystające wyrostki kręgowe w okolicy lędźwiowej i nasady ogona) mogą mieć problemy z […]
![](https://vetkompleksowo.pl/wp-content/uploads/sites/3/2024/06/Projekt-bez-nazwy-615x350.png)
Robotyzacja doju – co każdy lekarz medycyny weterynaryjnej powinien wiedzieć
Według oceny analityków rynek robotów udojowych wzrośnie pomiędzy rokiem 2023 a 2029 z 2,7 biliona dolarów do 5,3 biliona dolarów. Coraz więcej gospodarstw hodujących krowy mleczne planuje instalacje automatycznego systemu doju (AMS, ang. automatic milking system). Według ankiety autora, przeprowadzonej na terenie północno-wschodniej Polski, ponad 70% gospodarstw, w których nastąpi nieuchronna zmiana pokoleniowa, planuje instalacje […]
![](https://vetkompleksowo.pl/wp-content/uploads/sites/3/2024/05/Projekt-bez-nazwy4-615x350.png)
Mastitis to choroba wieloczynnikowa
Dr inż. Aleksandra Kalińska – Katedra Hodowli Zwierząt Instytutu Nauk o Zwierzętach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Dr inż. Kalińska na co dzień prowadzi badania nad poszukiwaniem substancji, które w przyszłości mogłyby stanowić alternatywę dla antybiotyków w leczeniu mastitis u krów. Dr n. wet. Sebastian Smulski – Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach […]
![XXVI MIĘDZYNARODOWA KONFERENCJA NAUKOWA - Zdrowa krowa - zdrowe mleko](https://vetkompleksowo.pl/wp-content/uploads/sites/3/2024/05/konferencja-zdrowa-krowa-zdrowe-mleko-615x350.png)
XXVI MIĘDZYNARODOWA KONFERENCJA NAUKOWA – Zdrowa krowa – zdrowe mleko
Mamy przyjemność zaprosić Państwa do uczestnictwa w XXVI MIĘDZYNARODOWEJ KONFERENCJI NAUKOWEJ „Zdrowa krowa – zdrowe mleko”, która odbędzie się w dniach 19-21 czerwca w Teatrze Zdrojowymw Polanicy-Zdroju przy ul. Parkowej 2. Facebook0Tweet0LinkedIn0