Charakterystyka płynu żwaczowego oraz jego wykorzystanie w diagnostyce wybranych chorób metabolicznych bydła
Badanie stężenia elektrolitów, kwasu mlekowego oraz amoniaku w płynie żwaczowym
Oznaczenie stężeń poszczególnych związków chemicznych jest pomocniczym narzędziem w diagnostyce chorób metabolicznych bydła. Wykazano, że w przebiegu kwasicy żwacza wzrasta stężenie kwasu mlekowego (13), maleje stężenie amoniaku w płynie żwaczowym (14). Wykazano również, że w przebiegu SARA rośnie osmolalność płynu żwaczowego (13), co związane jest ze zwiększonym stężeniem lotnych kwasów tłuszczowych oraz kwasu mlekowego. W doświadczeniu, w którym indukowano subkliniczną kwasicę stężenie amoniaku w płynie płynie żwaczowym, przed rozpoczęciem eksperymentu wynosiło średnio 7,0 mg/dl (pH = 6,35), natomiast po 6 tygodniach skarmiania paszami z dużą ilością łatwostrawnych węglowodanów stężenie amoniaku wynosiło 5,5 mg/dl (pH = 5,78). W tym samym eksperymencie określano osmolalność płynu żwaczowego i przed rozpoczęciem doświadczenia wynosiło ono 287,5 mmol/kg (pH = 6,35), a w 6. tygodniu trwania doświadczenia było równe 323 mmol/kg (pH = 5,78) (14).
Wysokie stężenie wodorowęglanów w płynie żwaczowym może świadczyć o zanieczyszczeniu próbki śliną w przypadku pobierania próbki za pomocą sondy dożwaczowej (6).
Stężenia poszczególnych związków chemicznych w płynie żwaczowym pobranych od zdrowych krów przedstawia tab. 2.
Tab. 2. Stężenia wybranych substancji chemicznych w płynie żwaczowym zdrowych krów. Na podstawie Duffield i wsp. (2004)
W warunkach terenowych użytecznym badaniem uzupełniającym badanie pH płynu żwaczowego będzie niewątpliwie oznaczanie jonów Na, K i Cl.
W badaniach przeprowadzonych przez Mousa i wsp., w których oznaczano stężenia jonów w płynie żwaczowym pochodzącym od krów z kwasicą oraz porównywano do grupy kontrolnej, wykazano, że w przebiegu SARA maleje stężenie sodu, potasu oraz nieznacznie rośnie stężenie anionów chlorkowych. Zestawione wyniki zostały przedstawione w tab. 3. W opisywanym doświadczeniu stężenie Na, K i Cl w kwasiczym płynie żwaczowym w...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2830 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Zatrucie mykotoksynami – objawy i diagnostyka Objawy kliniczne sugerujące zatrucie mykotoksynami u bydła mlecznego mogą być niespecyficzne i często nakładać się na inne problemy zdrowotne lub środowiskowe na fermie. Ważne, aby zrozumieć, że inne czynniki chorobotwórcze, złe warunki dobrostanowe czy niewłaściwe żywienie mogą potęgować efekty działania mykotoksyn i nawet mniejsza kontaminacja pasz w połączeniu z […]
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Zatrucie mykotoksynami – objawy i diagnostyka Objawy kliniczne sugerujące zatrucie mykotoksynami u bydła mlecznego mogą być niespecyficzne i często nakładać się na inne problemy zdrowotne lub środowiskowe na fermie. Ważne, aby zrozumieć, że inne czynniki chorobotwórcze, złe warunki dobrostanowe czy niewłaściwe żywienie mogą potęgować efekty działania mykotoksyn i nawet mniejsza kontaminacja pasz w połączeniu z […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Równowaga elektrolitowa Do jelit warchlaków codziennie trafia od 8 do 10 l płynu, a większość wchłaniania wody następuje w jelicie cienkim (10). Wchłanianie i wydzielanie w błonie śluzowej jelit zachodzi jednocześnie, w zależności od polarności komórek nabłonkowych, i pomaga utrzymać potencjał błonowy, żywotność komórek, odpowiednie wchłanianie składników odżywczych i regulację metabolizmu drobnoustrojów (78). Wchłanianie wody […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Braki w uzębieniu U starszych koni dość częstym problemem są braki w uzębieniu. Powodem mogą być ekstrakcje we wcześniejszym okresie życia, diastemy i choroby przyzębia doprowadzające do rozchwiania i wypadania lub po prostu zużycie się zęba. O ile brak jednego zęba policzkowego nie wpływa znacząco na rozcieranie paszy, o tyle brak 3-4 zębów już bardzo […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]