Charakterystyka płynu żwaczowego oraz jego wykorzystanie w diagnostyce wybranych chorób metabolicznych bydła

Charakterystyka płynu żwaczowego oraz jego wykorzystanie w diagnostyce wybranych chorób metabolicznych bydła

Badanie stężenia elektrolitów, kwasu mlekowego oraz amoniaku w płynie żwaczowym

Oznaczenie stężeń poszczególnych związków chemicznych jest pomocniczym narzędziem w diagnostyce chorób metabolicznych bydła. Wykazano, że w przebiegu kwasicy żwacza wzrasta stężenie kwasu mlekowego (13), maleje stężenie amoniaku w płynie żwaczowym (14). Wykazano również, że w przebiegu SARA rośnie osmolalność płynu żwaczowego (13), co związane jest ze zwiększonym stężeniem lotnych kwasów tłuszczowych oraz kwasu mlekowego. W doświadczeniu, w którym indukowano subkliniczną kwasicę stężenie amoniaku w płynie płynie żwaczowym, przed rozpoczęciem eksperymentu wynosiło średnio 7,0 mg/dl (pH = 6,35), natomiast po 6 tygodniach skarmiania paszami z dużą ilością łatwostrawnych węglowodanów stężenie amoniaku wynosiło 5,5 mg/dl (pH = 5,78). W tym samym eksperymencie określano osmolalność płynu żwaczowego i przed rozpoczęciem doświadczenia wynosiło ono 287,5 mmol/kg (pH = 6,35), a w 6. tygodniu trwania doświadczenia było równe 323 mmol/kg (pH = 5,78) (14).

Wysokie stężenie wodorowęglanów w płynie żwaczowym może świadczyć o zanieczyszczeniu próbki śliną w przypadku pobierania próbki za pomocą sondy dożwaczowej (6).

Stężenia poszczególnych związków chemicznych w płynie żwaczowym pobranych od zdrowych krów przedstawia tab. 2.

Tab. 2. Stężenia wybranych substancji chemicznych w płynie żwaczowym zdrowych krów. Na podstawie Duffield i wsp. (2004)

W warunkach terenowych użytecznym badaniem uzupełniającym badanie pH płynu żwaczowego będzie niewątpliwie oznaczanie jonów Na, K i Cl.

W badaniach przeprowadzonych przez Mousa i wsp., w których oznaczano stężenia jonów w płynie żwaczowym pochodzącym od krów z kwasicą oraz porównywano do grupy kontrolnej, wykazano, że w przebiegu SARA maleje stężenie sodu, potasu oraz nieznacznie rośnie stężenie anionów chlorkowych. Zestawione wyniki zostały przedstawione w tab. 3. W opisywanym doświadczeniu stężenie Na, K i Cl w kwasiczym płynie żwaczowym w...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2700 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.