Charakterystyka płynu żwaczowego oraz jego wykorzystanie w diagnostyce wybranych chorób metabolicznych bydła
Zmiany w płynie żwaczowym w przebiegu kwasicy i zasadowicy
Subkliniczną kwasicę żwacza Kleen i wsp. definiują jako stan, w którym pH płynu żwaczowego jest niższe niż 5,6 przez minimum 3 godziny na dobę (11). W definicji uwzględniono kryterium czasu, ponieważ eksperymentalnie wykazano, monitorując odczyn płynu żwaczowego przez całą dobę u zdrowych krów, że jego pH spada poniżej 5,6 na około 60 minut na dobę i jest to zjawisko fizjologiczne (6). Zasadowicą żwacza określa się stan, w którym pH płynu żwaczowego jest wyższe niż 7,0 niezależnie od czasu pomiaru, ponieważ doświadczalnie nie wykazano, by pH płynu żwaczowego u zdrowych krów wzrastało powyżej tej wartości w ciągu doby (6).
W obu wymienionych przypadkach dochodzi do zmian parametrów fizykochemicznych płynu żwaczowego, które przedstawione są w tab. 1 (1).
Tab. 1. Zmiana wybranych parametrów fizykochemicznych w przebiegu subklinicznej kwasicy i zasadowicy żwacza
Badania własne, w których autor symulował w warunkach in vitro kwasicę lub zasadowicę żwacza poprzez zakwaszanie lub alkalizowanie płynu żwacza pobranego poubojowo pod kontrolą pH-metru są zgodne z powyższymi danymi. Zmiany w barwie płynu żwaczowego przedstawia ryc. 1.
Ryc. 1. Zmiana barwy płynu żwaczowego w zależności od odczynu. 1. Płyn żwaczowy o pH = 7,2 , 2. Płyn żwaczowy o pH = 5,5, 3.Płyn żwaczowy o pH = 6,2;; ryc. archiwum autora
Test sedymentacji polega umieszczeniu kilku mililitrów płynu żwaczowego w probówce oraz obserwowaniu, po jakim czasie ulegnie on spontanicznemu rozwarstwieniu. W płynie żwaczowym o fizjologicznym odczynie do sedymentacji dochodzi po około 4-8 minutach, w przypadku kwasicy żwacza do rozwarstwienia dochodzi w czasie krótszym niż 3 minuty (2).
Wykonanie testu z błękitem metylenowym polega na dodaniu 5 ml tego barwnika do 10 ml płynu żwaczowego i obserwowanie, po jakim czasie zniknie niebieskie zabarwienie w probówce. Wykazano, że w płynie żwaczowym o fizjologicznym pH odbarwienie następuje po okoł...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2830 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Narażenie na mykotoksyny – charakterystyka Tradycyjnie uważano, że przeżuwacze są bardziej odporne na negatywne skutki zanieczyszczenia paszy mykotoksynami w porównaniu do zwierząt monogastrycznych. Założenie to opierało się na hipotezie, że mikroflora żwacza skutecznie rozkłada i dezaktywuje toksyny grzybicze, zapewniając tym samym naturalną ochronę organizmu. Wbrew wcześniejszym przekonaniom, wiele mykotoksyn wykazuje znaczną oporność na procesy degradacji […]
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Narażenie na mykotoksyny – charakterystyka Tradycyjnie uważano, że przeżuwacze są bardziej odporne na negatywne skutki zanieczyszczenia paszy mykotoksynami w porównaniu do zwierząt monogastrycznych. Założenie to opierało się na hipotezie, że mikroflora żwacza skutecznie rozkłada i dezaktywuje toksyny grzybicze, zapewniając tym samym naturalną ochronę organizmu. Wbrew wcześniejszym przekonaniom, wiele mykotoksyn wykazuje znaczną oporność na procesy degradacji […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Flora jelitowa prosiąt odsadzonych U ssaków układ pokarmowy zamieszkują miliardy mikroorganizmów, które kolonizują powierzchnię błony śluzowej, tworząc barierę mikrobiologiczną i odgrywając niezastąpioną rolę dla zdrowia organizmu (6, 122). Mikroorganizmy jelitowe mogą nie tylko wspomagać trawienie i wchłanianie składników odżywczych poprzez regulację ekspresji genów enzymów trawiennych w komórkach nabłonkowych (108), ale także dostarczać gospodarzowi energię poprzez […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Najczęstsze problemy stomatologiczne u koni starszych Ogólnymi zasadami wizyt dentystycznych u starszych koni powinny być: Najczęstsze problemy diagnozowane w tej grupie wiekowej to: Zaawansowane wady zgryzu, tj. zgryz falisty, schodkowy, haki Już w wieku 3-5 lat na etapie wymiany zębów mogą powstawać wady zgryzu, takie jak: zgryz falisty, przemieszczenia zębów, haki i rampy. Mają one […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Obowiązek objęcia terapią wszystkich chorych zwierząt w stadzie Pamiętaj, że zgodnie z Kodeksem rozważnego stosowania produktów leczniczych przeciwdrobnoustrojowych przez lekarzy weterynarii terapia początkowa ma zwykle charakter empiryczny i wymaga dużej wiedzy klinicznej oraz doświadczenia lekarza w leczeniu zwierząt. Ponadto terapia powinna być prowadzona w taki sposób, aby nie fałszowała wyników badań laboratoryjnych. Kodeks ponadto wskazuje, […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]