NeuroSupport – „odsunąć starość” i wspomóc układ nerwowy
Proces starzenia się jest nieuniknionym okresem w życiu każdej istoty i mimo braku wpływu na to, co nieuchronne, możemy wpłynąć na poprawę komfortu życia seniorów.
Naukowcy wskazują, że odpowiednia dieta i suplementy oraz aktywność fizyczna wspierają funkcjonowanie układu nerwowego i ochronę przed stresem oksydacyjnym, co pozwala spowolnić proces starzenia się mózgu (1, 4). Dowodem jest 6-miesięczne badanie Pop i wsp., którzy stwierdzili, że starsze psy, które otrzymywały dodatkowo przeciwutleniacze, miały znacząco lepsze wyniki w testach zadaniowych niż te bez suplementacji (1).
Antyoksydanty mają również ogromne znaczenie w przypadku uszkodzeń komórek i tkanek, które mogą generować powstawanie wolnych rodników tlenowych, prowadząc do dalszych zmian, łącznie z apoptozą neuronów (2). Potwierdzeniem tego faktu mogą być np. badania na myszach, gdzie oceniano skuteczność, wielkości dawki kurkuminy podawanej dożołądkowo na regenerację osłonki nerwu kulszowego po wcześniejszym jego przecięciu (6). Renno i wsp. (5) oraz Kian i wsp. (3) oceniali antyoksydacyjną skuteczność dootrzewnowego podania przed- i pooperacyjnego epigallokatechiny (EGCG) z zielonej herbaty oraz możliwość przedłużenia czasu przeżycia neuronów obwodowych i ochronę przed apoptozą wsteczną przy zmiażdżeniu nerwu kulszowego u szczurów.
W oparciu o zebrane publikacje VetExpert przygotował kompleksowe wsparcie dla układu nerwowego zarówno u zwierząt starszych, jak i z różnego rodzaju dysfunkcjami układu nerwowego, w tym wynikającymi z uszkodzeń mechanicznych nerwów. Bogaty skład NeuroSupport zawiera: witaminy z grupy B, naturalne antyoksydanty zawarte w ekstrakcie z winogron, owoców aceroli, liści zielonej herbaty, kłącza ostryżu, kwas DHA, taurynę, kwas foliowy, beta-karoten, luteinę i zeaksantynę z aksamitki wzniesionej oraz minerały: selen i cynk.
Więcej informacji
Piśmiennictwo
1. Dodd C., Zicker S.C., Jewell D.E. et al.: Effects of an investigational food on age related behavioral changes in dogs. Paper presented at the Hill’s European Symposium on Canine Brain Ageing, Barcelona, Spain 2002.
2. Head E., Liu J., Hagen T.M., Muggenburg B.A., Milgram N.W., Ames B.N., Cotman C.W.: Oxidative damage increases with age in a canine model of human brain aging. “Journal of Neurochemistry”, 2002, 82, 375-381.
3. Kian K. et al.: Neuroprotective effects of (−)-epigallocatechin-3-gallate (EGCG) against peripheral nerve transection-induced apoptosis. „Nutr Neurosci”, 2017, 1-9.
4. Pop V., Head E., Nistor M. et al.: Reduced Ab deposition with long-term antioxidant diet treatment in aged canines. Program No. 525.4. 2003 Abstract Viewer/ Itinerary Planner. Washington, DC: Society for Neuroscience, 2003.
5. Renno W.M. et al.: (−)-Epigallocatechin- 3-gallate (EGCG) attenuates peripheral nerve degeneration in rat sciatic nerve crush injury. „Neurochem Int”, 2013, 62 (3), 221-31.
6. Zhao L., Cui S.: Curcumin improves sciatic nerve regeneration by up-regulating S100 expression in mice. „Biomed Res”, 2016, 27 (2), 3227.
neurosupport , neurosupport
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2842 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
W ostatnich dekadach hodowla bydła mlecznego przeszła znaczącą transformację. Dzięki zaawansowanej selekcji genetycznej i udoskonalonym praktykom żywieniowym wydajność mleczna krów imponująco wzrosła. Jednak ten postęp nie jest pozbawiony wyzwań, wysokowydajne krowy okazały się bardziej podatne na różnorodne schorzenia metaboliczne i reprodukcyjne. W tym kontekście mykotoksyny zyskały na znaczeniu jako istotny, choć wciąż nie w pełni […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Streszczenie Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu. Ponadto po odsadzeniu następuje zmiana żywienia prosiąt. Różne rodzaje składników odżywczych, tj. włókno, węglowodany i białko, są fermentowane w jelicie przez różne mikroorganizmy. Zmiany w […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Streszczenie Stan jamy ustnej u koni geriatrycznych często stanowi ogromne wyzwanie dla lekarzy weterynarii. Problemy z zębami w tej grupie wiekowej często wiążą się z dużą bolesnością, dlatego najważniejszym zadaniem lekarzy weterynarii jest umiejętność rozpoznania i postępowania terapeutycznego. Abstract Oral cavity condition in geriatric horses frequently presents a great challenge for veterinarians. As dental issues […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
W trakcie praktyki świadczonej w terenie wskazane jest zabezpieczenie lekarza weterynarii na nieprzewidziane sytuacje, w tym związane z zagrożeniem życia i zdrowia zwierząt. Pomocne w tej kwestii będzie prowadzenie odpowiedniej dokumentacji, odbieranie zgód od właścicieli zwierząt na przeprowadzenie zabiegów, operacji czy innych czynności. W artykule przedstawiam, jakie inne zabezpieczenia stosować na wypadek stanów zagrożenia życia […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Po raz kolejny odbył się Światowy Kongres Bujatryczny. Tym razem jego 32. edycja miała miejsce w tropikalnym Cancun w Meksyku. Ta cykliczna impreza miała swoją premierę w 1960 roku w Hanowerze i co 2 lata (z jedynym wyjątkiem podczas trwania pandemii COVID-19) gromadzi w jednym miejscu bujatrów z całego świata. Podczas tegorocznej edycji do miasta […]