Wsparcie dietetyczne w chorobach predysponowanych rasowo u psów
Niedobór amylazy i trawienie skrobi
W toku ewolucji, a dokładniej w procesie udomowienia przez człowieka, gatunek psów nabył zdolność trawienia skrobi. Kontrastuje to z jego przodkiem, wilkiem, który nie posiada tej zdolności. Jednakże powszechnie wiadomo, że zdolność ta nie jest jednakowo rozwinięta u wszystkich ras. Niektóre psy, zwłaszcza rasy północne, mają mniejszą zdolność trawienia skrobi, a dotknięte nią psy, jeśli są karmione dietą bogatą w skrobię, mogą rozwinąć zaburzenia jelitowe z objawami takimi jak nieprawidłowa reologia kału i biegunka. Badania wykazały, że synteza amylazy, enzymu trzustkowego odpowiedzialnego za trawienie skrobi, jest mniej wydajna u niektórych psów ras północnych, takich jak: siberian husky, alaskan malamute, akita inu i shiba inu (31-33). Należy zauważyć, że ten stan różni się od powszechniej występującej niewydolności zewnątrzwydzielniczej trzustki. Sugerowano, że skrobia nie była ważnym źródłem energii dla psów ras północnych podczas ich ewolucyjnej selekcji. Ta sama wada w trawieniu skrobi prawdopodobnie występuje u kilku innych ras, takich jak wilczak czechosłowacki, ale do tej pory nie ma badań naukowych, które by to udowodniły. Psom nietolerującym skrobi należy podawać dietę wolną od skrobi lub zawierającą ją w ilościach, które zwierzę może tolerować. W praktyce oznacza to, że należy wybierać warzywa korzeniowe, które z założenia są źródłem skrobi bogatej w amylopektyny, a nie zawierają dużej ilości amylozy. Dobrym źródłem amylozy są przede wszystkim zboża. Amyloza jest prostołańcuchowym polimerem jednostek D-glukozy i stanowi 20% skrobi, podczas gdy amylopektyna jest rozgałęzionym polimerem jednostek D-glukozy i stanowi 80% skrobi. Amyloza jest rozpuszczalna w wodzie, podczas gdy amylopektyna jest nierozpuszczalna.
Inne choroby
Istnieje wiele innych schorzeń u psów o podłożu dziedzicznym, które są w jakiś sposób związane z żywieniem. Omówienie takich schorzeń jest ograniczone przestrzenią artykułu, ale warto ...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Środki wiążące mykotoksyny i wspomagające terapie Współczesne strategie minimalizacji ryzyka związanego z mykotoksynami opierają się na zaawansowanym, wielokierunkowym podejściu, łączącym środki wiążące i rozkładające toksyny w połączeniu z prebiotykami i probiotykami. Glinokrzemiany, będące naturalnymi lub syntetycznymi minerałami glinokrzemowymi, wykazują wysoką skuteczność w adsorpcji mykotoksyn. Ich działanie polega na tworzeniu stabilnych kompleksów z toksynami, uniemożliwia ich […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Ze względu na stymulację układu odpornościowego aminokwasy są najczęściej atakowanym składnikiem odżywczym, a prosięta mogą mieć zwiększone zapotrzebowanie na aminokwasy podczas odsadzenia (49). Dodatek niektórych aminokwasów do paszy może zwiększyć poziom czynników przeciwwydzielniczych w osoczu i zmniejszyć częstość występowania biegunki u prosiąt odsadzonych (30). Badania wykazały, że gdy układ odpornościowy jest atakowany, na przykład podczas […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Wklęsłe powierzchnie trące U koni w wieku powyżej 20 lat powierzchnie trące zębów policzkowych zaczynają przybierać wklęsły kształt i tracą wypukłe listewki poprzeczne. Najwcześniej zmiany te pojawiają się w pierwszych górnych trzonowcach (109 i 209), a z czasem obejmują kolejne zęby. Zmniejsza to w znaczący sposób powierzchnię rozcierania pokarmu. Jeśli sytuacja dotyczy wielu zębów, a […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]