Suplementacja diety psów z niedokrwistością - Vetkompleksowo - serwis Weterynarii w Praktyce

Suplementacja diety psów z niedokrwistością

Kwas foliowy (i witamina B12)

Kwas foliowy jest koenzymem wielu enzymów, a jego odpowiednia podaż jest niezbędna do prawidłowego wytwarzania krwinek czerwonych. Aby to jednak miało miejsce, w organizmie musi się także znajdować odpowiednia ilość witaminy B12 (kobalaminy). Kwas foliowy i witamina B12 są niezbędne do prawidłowej proliferacji erytroblastów podczas ich różnicowania. Niedobór tych dwóch witamin powoduje upośledzenie aktywności syntazy tymidylowej, wytwarzania DNA i prowadzi do apoptozy erytroblastów, co prowadzi do nieefektywnej erytropoezy. Produkowane są duże, niedojrzałe krwinki czerwone o niedostatecznej ilości hemoglobiny (4, 7). Dorosłe psy powinny otrzymywać około 300 µg (koty około 800 µg) kwasu foliowego i 40 µg witaminy B12 dziennie na kg suchej masy pokarmu (1, 6).

Podsumowanie

Spośród wielu różnych składników codziennej diety psów i kotów kluczowym związkiem zaangażowanym w proces erytropoezy jest żelazo. Mechanizmy jego wchłaniania, transportu i wykorzystywania do syntezy hemu wymagają jednak dostarczenia także innych składników pokarmowych, takich jak: miedź, witaminy B6, B12 czy kwas foliowy. Dodatek tych składników pokarmowych do diety psów i kotów z niedokrwistością będzie skuteczny jednak tylko wtedy, gdy chorują one na niedokrwistość regeneratywną, w której nadal prawidłowo funkcjonuje szpik kostny. Ale nawet wtedy terapia dietetyczna powinna być traktowana jako leczenie wspomagające, będące uzupełnieniem innych rodzajów terapii (np. przetoczenia krwi).

Komentarze

Znajdź swoją kategorię

2083 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.