Sterylizacja i kastracja – praktyczne podejście do żywienia w przygotowaniu do zabiegu
Zmiany hormonalne po sterylizacji
Badania naukowe donoszą, że kastracja i sterylizacja nie mają wpływu na zmianę metabolizmu w dłuższym czasie. Faktem jest, że w wyniku zabiegu i usunięcia organów oraz gruczołów odpowiedzialnych za wydzielanie hormonów, a także spadku szybkości przemiany materii, który jest następstwem obniżenia stężenia hormonów płciowych, w organizmie tworzy się nowa równowaga hormonalna, która powoduje zaburzenia metabolizmu mogące trwać 8-15 tygodni. Jednym z hormonów odpowiedzialnych za tworzenie nowej gospodarki jest prolaktyna, która m.in. pobudza apetyt oraz przyczynia się do powstawania i odkładania tkanki tłuszczowej.
Hormony płciowe, zwłaszcza estrogen, są ważnymi regulatorami metabolizmu i poboru energii. Estrogen hamuje lipogenezę i jest znany jako wyznacznik liczby adipocytów (komórek tłuszczowych). Zmiany w hormonach płciowych mogą wpływać na rozwój otyłości poprzez bezpośrednie oddziaływanie na ośrodki mózgu, odpowiadające za sytość i metabolizm (np. podwzgórze), a pośrednio – poprzez wpływ na metabolizm komórek oraz hormonalne regulatory pożywienia (grelina i leptyna). Zwiększony apetyt jest wynikiem lokalnie wydzielanej greliny (tzw. krótkotrwały sygnał głodu). U otyłych psów jest jej o 24% więcej niż u osobników z prawidłową wagą. Po sterylizacji dochodzi do zwiększenia stężenia leptyny, która wpływa ujemnie na metabolizm glukozy. Po kastracji dochodzi też do szybkiego wzrostu insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-1) w osoczu (1, 2).
Podsumowanie
Kastracja ma pozytywny wpływ na stan zdrowia i długość życia zwierzęcia. W środowisku zwierząt wolno żyjących, zabieg ten zapobiega narodzinom kolejnych miotów, co przyczynia się do zmniejszenia skali problemu bezdomności. Żywienie pacjenta poddawanego zabiegowi kastracji czy sterylizacji musi być rozpatrywane osobniczo. Około 12 h przed operacją należy przestać podawać jedzenie zwierzęciu, by odpowiednio przygotować je do premedykacji. Po zabiegu należy unikać no...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Środki wiążące mykotoksyny i wspomagające terapie Współczesne strategie minimalizacji ryzyka związanego z mykotoksynami opierają się na zaawansowanym, wielokierunkowym podejściu, łączącym środki wiążące i rozkładające toksyny w połączeniu z prebiotykami i probiotykami. Glinokrzemiany, będące naturalnymi lub syntetycznymi minerałami glinokrzemowymi, wykazują wysoką skuteczność w adsorpcji mykotoksyn. Ich działanie polega na tworzeniu stabilnych kompleksów z toksynami, uniemożliwia ich […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Ze względu na stymulację układu odpornościowego aminokwasy są najczęściej atakowanym składnikiem odżywczym, a prosięta mogą mieć zwiększone zapotrzebowanie na aminokwasy podczas odsadzenia (49). Dodatek niektórych aminokwasów do paszy może zwiększyć poziom czynników przeciwwydzielniczych w osoczu i zmniejszyć częstość występowania biegunki u prosiąt odsadzonych (30). Badania wykazały, że gdy układ odpornościowy jest atakowany, na przykład podczas […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Wklęsłe powierzchnie trące U koni w wieku powyżej 20 lat powierzchnie trące zębów policzkowych zaczynają przybierać wklęsły kształt i tracą wypukłe listewki poprzeczne. Najwcześniej zmiany te pojawiają się w pierwszych górnych trzonowcach (109 i 209), a z czasem obejmują kolejne zęby. Zmniejsza to w znaczący sposób powierzchnię rozcierania pokarmu. Jeśli sytuacja dotyczy wielu zębów, a […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]