Jakich informacji dostarczają etykiety karm komercyjnych?

Jakich informacji dostarczają etykiety karm komercyjnych?

Składniki analityczne

Kluczowych informacji dostarcza analiza chemiczna produktu, czyli procentowa zawartość poszczególnych grup substancji odżywczych w produkcie finalnym (ang. as fed). Składniki analityczne, jakie muszą zostać wyszczególnione, to: białko surowe, oleje i tłuszcze surowe, włókno surowe, popiół surowy oraz woda (w przypadku karm mokrych). Jako że składniki są wyrażane w procentach, łatwo obliczyć poziom węglowodanów, który dopełnia skład do 100% (nie musi być deklarowany na etykiecie). Słowo „surowy” odnosi się do metod laboratoryjnych używanych do analizy próbki gotowego produktu.

Białko surowe, czasem mylnie interpretowane jako zawartość mięsa w karmie, to składnik pokarmowy obecny w wielu komponentach roślinnych i zwierzęcych. Występuje w niewielkich ilościach w ziarnach zbóż (ryż, kukurydza, pszenica), w większych (15-25%) w mięsie czy roślinach strączkowych, a w największych ilościach w mączkach mięsnych lub roślinnych ekstraktach białkowych. Wysoka zawartość białka w karmie może kompensować jego niską jakość i biodostępność. Warto zwrócić uwagę, że jeżeli karma wg opisu zawiera „90% białka pochodzenia zwierzęcego”, oznacza to, że pozostałe źródło białka (10%) jest pochodzenia roślinnego. Taki opis nie informuje jednak o jakości białka i nie powinien być mylony z poziomem białka ogólnego.

Oleje i tłuszcze surowe to zawartość tłuszczu pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Jest to najwydajniejsze źródło energii – w jednym gramie dostarcza 2,25 razy więcej energii niż białko czy węglowodany. Dzięki obecności tłuszczu w diecie wchłaniane są witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. Tłuszcz jest także źródłem kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych, w tym niezbędnych kwasów tłuszczowych (omega 3 i 6). Tłuszcz jest również nośnikiem smaku i zapachu, dlatego też wysoka zawartość tłuszczu w karmie będzie zwiększać jej smakowitość. Warto pamiętać, że karmy mokre zawierają relatywnie dużo tłuszczu w suchej masie.

Włókno surowe to grupa...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy