Enteropatie w aspekcie zaburzeń mikrobiomu u psów i kotów
Eubioza i dysbioza
Mikrobiom zdrowego zwierzęcia tworzy specyficzny ekosystem, który dąży do utrzymania homeostazy. Istnieje wiele czynników, które próbują przełamać tę endogenną równowagę. Najsilniejszy wpływ ma zawsze środowisko, w tym pokarm oraz odpowiednia ilość przyjmowanej wody (wilgotny pokarm, woda wypijana w postaci płynu). Niewyjaśniony jest jak dotąd udział konserwantów oraz emulgatorów w karmach gotowych jako potencjalnych czynników ryzyka dysbiozy związanej z występowaniem CE u psów (35).
Miarą zaburzeń równowagi mikrobiomu jest indeks dysbiozy (ID). Istnieje szereg badań, których analiza może pomóc w usystematyzowaniu wiedzy związanej z wpływem kompozycji, bilansu składników na mikrobiom. Stosowanie skrajnie odmiennych sposobów żywienia, w tym podawanie wyłącznie karmy suchej lub wilgotnej, przetworzonej lub surowej, z białkiem zwierzęcym lub białkiem roślinnym itd., daje zasadnicze różnice w obrazie mikrobiomu i produkowanych metabolitach.
Widać to wyraźnie w badaniach, w których zwierzęta spożywają wyłącznie karmę suchą ze stosunkowo wysoką zawartością węglowodanów i włókna (karma sucha) w porównaniu z tymi, u których stosowany był tylko pokarm o wysokiej zawartości białka i tłuszczu, ale niskiej ilości włókna (w tym doświadczeniu była to karma BARF, ang. biologically appropriate raw food). Testy PCR wykazały, że w grupie BARF była istotnie większa liczebność drobnoustrojów Escherichia coli i Clostridium perfringens oraz występował podwyższony indeks dysbiozy (30). Natomiast podawanie psom z FRE diety pozbawionej białka zwierzęcego w znaczący sposób zwiększyło bogactwo ich mikrobioty (3). U psów doszło do remisji objawów klinicznych z jednoczesnym zmniejszeniem populacji patobiontów (gł. E. coli, Cl. perfringens) i obniżeniem indeksu dysbiozy. Dodatkowo stwierdzono wzrost populacji Cl. hiranonis, odpowiedzialnych za prawidłowy przebieg przemian kwasów żółciowych (36).
U zdrowego zwierzęcia obecne w jelicie Clostridium hiranonis prz...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Zatrucie mykotoksynami – objawy i diagnostyka Objawy kliniczne sugerujące zatrucie mykotoksynami u bydła mlecznego mogą być niespecyficzne i często nakładać się na inne problemy zdrowotne lub środowiskowe na fermie. Ważne, aby zrozumieć, że inne czynniki chorobotwórcze, złe warunki dobrostanowe czy niewłaściwe żywienie mogą potęgować efekty działania mykotoksyn i nawet mniejsza kontaminacja pasz w połączeniu z […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Równowaga elektrolitowa Do jelit warchlaków codziennie trafia od 8 do 10 l płynu, a większość wchłaniania wody następuje w jelicie cienkim (10). Wchłanianie i wydzielanie w błonie śluzowej jelit zachodzi jednocześnie, w zależności od polarności komórek nabłonkowych, i pomaga utrzymać potencjał błonowy, żywotność komórek, odpowiednie wchłanianie składników odżywczych i regulację metabolizmu drobnoustrojów (78). Wchłanianie wody […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Braki w uzębieniu U starszych koni dość częstym problemem są braki w uzębieniu. Powodem mogą być ekstrakcje we wcześniejszym okresie życia, diastemy i choroby przyzębia doprowadzające do rozchwiania i wypadania lub po prostu zużycie się zęba. O ile brak jednego zęba policzkowego nie wpływa znacząco na rozcieranie paszy, o tyle brak 3-4 zębów już bardzo […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]