Enteropatie w aspekcie zaburzeń mikrobiomu u psów i kotów
Mikrobiom zdrowych zwierząt tworzą bakterie z gromady: Firmicutes, Bacteroidetes, Proteobacteria, Fusobacteria i Actinobacteria. W wyniku ich aktywności powstają m.in. krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA, ang. short-chain fatty acids), które w postaci octanów, mleczanów i maślanów są wykorzystywane przez komórki organizmu. Kwas octowy i mlekowy wraz z krwią docierają do hepatocytów, natomiast kwas masłowy jest od razu wykorzystywany w enterocytach do celów energetycznych. Maślan wpływa również korzystnie na ekspresję białek ścisłych złączy (ang. tight junctions), co wzmacnia i uszczelnia barierę nabłonkową jelit.
Niemniej jednak jej ochrona wymaga również odbudowy śluzu na powierzchni nabłonka przewodu pokarmowego. Maślan poprzez wpływ na ekspresję MUC2 stymuluje produkcję śluzu przez komórki kubkowe jelit. Powoduje też obniżenie pH, co tworzy odpowiednie środowisko dla wzrostu bakterii korzystnych dla organizmu. Związek ten oddziałuje również na regulację przepływu krwi w obrębie śluzówki oraz poprawia motorykę przewodu pokarmowego (7).
W medycynie człowieka mówi się o teorii tzw. konsorcjum bakteryjnego i występowania zjawiska cross-feeding (2). Polega ono na wzajemnej korzystnej relacji żywieniowej, jaka występuje w mikroekosystemie jelit, jeżeli jest on prawidłowy i odpowiednio zrównoważony (eubioza). Można to wyjaśnić na przykładzie produkcji kwasu masłowego, która odbywa się zazwyczaj z udziałem drobnoustrojów z gromady: Firmicutes i Bacteroidetes, głównie Faecalibacterium prausnitzii oraz bakterii z rodzaju Clostridium (np. C. leptum), Butyrivibrio i Eubacterium. Wzrost wyżej wymienionych populacji wymaga odpowiedniej ilości niestrawnych węglowodanów, np. skrobi opornej (RS, ang. resistant starch), czy łatwo fermentujących oligocukrów, np. fruktooligosacharydów, galaktooligosacharydów, pektyn lub innych źródeł włókna nietrawionego przez makroorganizm. W przypadku gdy nie ma możliwości produkcji maślanów tą drogą, wykorzystywana jest inna, tzn....
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Narażenie na mykotoksyny – charakterystyka Tradycyjnie uważano, że przeżuwacze są bardziej odporne na negatywne skutki zanieczyszczenia paszy mykotoksynami w porównaniu do zwierząt monogastrycznych. Założenie to opierało się na hipotezie, że mikroflora żwacza skutecznie rozkłada i dezaktywuje toksyny grzybicze, zapewniając tym samym naturalną ochronę organizmu. Wbrew wcześniejszym przekonaniom, wiele mykotoksyn wykazuje znaczną oporność na procesy degradacji […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Flora jelitowa prosiąt odsadzonych U ssaków układ pokarmowy zamieszkują miliardy mikroorganizmów, które kolonizują powierzchnię błony śluzowej, tworząc barierę mikrobiologiczną i odgrywając niezastąpioną rolę dla zdrowia organizmu (6, 122). Mikroorganizmy jelitowe mogą nie tylko wspomagać trawienie i wchłanianie składników odżywczych poprzez regulację ekspresji genów enzymów trawiennych w komórkach nabłonkowych (108), ale także dostarczać gospodarzowi energię poprzez […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Najczęstsze problemy stomatologiczne u koni starszych Ogólnymi zasadami wizyt dentystycznych u starszych koni powinny być: Najczęstsze problemy diagnozowane w tej grupie wiekowej to: Zaawansowane wady zgryzu, tj. zgryz falisty, schodkowy, haki Już w wieku 3-5 lat na etapie wymiany zębów mogą powstawać wady zgryzu, takie jak: zgryz falisty, przemieszczenia zębów, haki i rampy. Mają one […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Obowiązek objęcia terapią wszystkich chorych zwierząt w stadzie Pamiętaj, że zgodnie z Kodeksem rozważnego stosowania produktów leczniczych przeciwdrobnoustrojowych przez lekarzy weterynarii terapia początkowa ma zwykle charakter empiryczny i wymaga dużej wiedzy klinicznej oraz doświadczenia lekarza w leczeniu zwierząt. Ponadto terapia powinna być prowadzona w taki sposób, aby nie fałszowała wyników badań laboratoryjnych. Kodeks ponadto wskazuje, […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]