Dieta eliminacyjna w alergii pokarmowej
Informacje z wywiadu
Niezależnie od najczęściej opisywanych potencjalnych alergenów pokarmowych należy pamiętać, że diagnozowane przez nas zwierzę jest uczulone na alergen, który występuje w jego pożywieniu. Dlatego tak istotny jest bardzo dokładny wywiad dietetyczny. Im więcej informacji uzyskamy od właściciela zwierzęcia, tym lepiej dobraną dietę możemy przygotować. W wywiadzie warto zapytać o dotychczas stosowaną karmę komercyjną, sprawdzić jej skład i określić źródła potencjalnych alergenów, biorąc również pod uwagę podawane przez właściciela przysmaki (ciasteczka, kości dentystyczne, paski ze skóry itp.), preparaty witaminowo-mineralne czy inne dodatki (pokarmy spożywcze przeznaczone dla człowieka, resztki ze stołu itp).
Dieta eliminacyjna – domowa i komercyjna – oraz znaczenie hydrolizatów
Standardem diety eliminacyjnej jest odpowiednio przygotowana dieta domowa, choć w ostatnich czasach coraz częściej, ze względów praktycznych (oszczędność czasu, produkt gotowy, kompletny, zbilansowany), funkcję tę pełni komercyjna dieta hipoalergiczna.
Dieta eliminacyjna jest najbardziej zindywidualizowaną dietą opartą na nowym, niestosowanym do tej pory w żywieniu danego psa lub kota źródle białka oraz – w przypadku psa – źródle węglowodanów. W obecnych czasach, przy dużej dostępności i różnorodności mięs i węglowodanów, bardzo trudno jest dopasować tzw. „nowe” i nietypowe źródło obu składników, gdyż wiele z nich już wcześniej znalazło miejsce w standardowej diecie psa lub kota. Dlatego zazwyczaj sięga się po drogie i trudno dostępne mięsa, tj.: koninę, dziczyznę, mięsa ze strusia czy niektórych ryb oraz słodkie ziemniaki lub tapiokę. W niektórych przypadkach stosuje się również hydrolizowane źródło białka oraz czystą skrobię. Zaletą hydrolizatów jest obniżenie ich antygenowości. Uzyskanie względnie małego rozmiaru cząsteczki, rzędu: 3000-10 000 daltonów, zapobiega wystąpieniu reakcji alergicznej bez ujemnego wpływu na smakowitość pokarmu. Czasami jednak w trakcie hydrolizy powstają małe peptydy z zachowaną aktywnością osmotyczną, co oprócz pogorszenia smaku produktu zwiększa również ryzyko wystąpienia biegunki (5).
W dietach komercyjnych najczęściej wykorzystuje się hydrolizaty wątróbki drobiowej oraz soi. Zazwyczaj stosowanie w diecie hydrolizatów białek, na które zwierzęta są uczulone, nie daje objawów klinicznych, np. u 11 z 14 psów uczulonych na białko soi wprowadzenie diety z jej hydrolizatem rozwiązało problem alergii (3). Ze względu na dostępność hydrolizatów białkowych istnieje możliwość ich wprowadzenia jako element eliminacyjnej diety domowej. Niemniej jednak akceptowalność smakowa w takich przypadkach zazwyczaj nie jest wystarczająca, by uzyskać konsumpcję pokrywającą dzienne zapotrzebowanie zwierzęcia. Powoduje to znaczące ograniczenie wykorzystania takiego rozwiązania w standardowej diecie eliminacyjnej.
Biorąc również pod uwagę możliwość wystąpienia reakcji alergicznej na białka roślinne, koncerny żywieniowe zaczynają eliminować ze składu komercyjnych diet hipoalergicznych ewentualne roślinne źródła protein oraz wprowadzać – jako wyłączne źródło węglowodanów – czystą skrobię. Niemniej jednak u niektórych wrażliwych psów obserwowano reakcję również i na ten składnik pokarmowy (3, 5).
Czas stosowania diety eliminacyjnej
Dieta eliminacyjna jest swoistego rodzaju dietą niekompletną, zalecaną do wyłącznego stosowania w okresie wykluczania alergenu, tzn. 6-8 tyg. u psów i 10-12 tyg. u kotów (1, 12). Odpowiednio długi czas jej podawania pozwala na zniwelowanie lub całkowite wycofanie się większości objawów skórnych lub pokarmowych i daje możliwość przeprowadzenia kolejnego etapu – prowokacji. Kilka lat wcześniej zaproponowano skrócenie czasu eliminacji alergenu do 2-3 tyg., ale było to zbyt krótki czas, aby okazał się skuteczny u większości zwierząt. Tylko u 25% psów z alergią pokarmową po 3 tyg. stosowania diety eliminacyjnej objawy kliniczne ustąpiły całkowicie, u 75% po 4-6 tyg., a u wszystkich osobników – po 7-8 tyg. (6).
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2608 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Ogólnopolski Dzień Koni
Koń od setek lat zajmował stałe miejsce w polskim krajobrazie, w polskim życiu, i w polskiej symbolice narodowej. Stanowił również symbol bogactwa, bowiem nie każdego było na niego stać. Zwierzęta te przez długi czas były popularnymi zwierzętami pociągowymi, pełniły też funkcje transportowe czy pracowały w gospodarstwach. Rozwój techniki zmienił jednak nieco rolę koni, we współczesnym […]
Podkliniczny niedobór wapnia i jego wpływ na wyniki rutynowych badań laboratoryjnych w różnych okresach laktacji u krów mlecznych
Sposoby szerzenia się choroby Pleuropneumonia szerzy się drogą aerogenną od świni do świni, trzoda chlewna jest bowiem głównym rezerwuarem zarazka. Inne gatunki zwierząt, takie jak bydło czy owce, mogą być przypadkowymi nosicielami App, jednak nie odgrywają istotnej roli w szerzeniu się tego drobnoustroju. Jest prawdopodobne, że pewną rolę w epizootiologii omawianej jednostki chorobowej odgrywać mogą […]
Szerzenie się, profilaktyka i terapia ważnych ekonomicznie chorób układu oddechowego świń (pleuropneumonia, mykoplazmowe zapalenie płuc)
Zapobieganie Profilaktyka pleuropneumonii musi być wielokierunkowa. Biorąc pod uwagę fakt, że wystąpienie choroby w stadach wrażliwych na zakażenie wiąże się zazwyczaj z wprowadzeniem do chlewni pozornie zdrowych nosicieli App, zasadniczym elementem w ochronie takich stad jest serologiczna kontrola wszystkich świń wprowadzanych do chlewni. W przypadku wprowadzania do stada App serododatniego zwierząt wolnych od App celowe […]
Wprowadzenie do stomatologii koni
Sondy (ryc. 3) umożliwiają dokładne oczyszczanie szpar międzyzębowych oraz fizjologicznie lub niefizjologicznie występujących nieregularności zębów. Tarniki stanowią kluczowe narzędzie pracy lekarzy weterynarii, którzy w swojej ofercie mają zabieg odontoplastyki. Jeszcze do niedawna zastosowanie znajdowały jedynie tarniki ręczne, w obecnych czasach, ze względu na dużą dostępność i przystępną cenę, coraz częściej stosowane są tarniki mechaniczne (ryc. […]
Wskazówki na wypadek widocznego niepowodzenia terapii antybiotykowej. Kryteria skutecznej terapii oraz kluczowe pytania jako 5 kroków drzewa analitycznego
Czynniki powiązane z użyciem antybiotyku w terapii: Czy wybór antybiotyku opierał się na badaniach klinicznych i dodatkowych (diagnoza, antybiogram)? Sprawdź odpowiedź na pytanie 3. Farmakokinetyka/farmakodynamika wybranego antybiotyku? Koncentracja i czas działania antybiotyku w zakażonej tkance a efektywność w stosunku do czynnika bakteryjnego wywołującego chorobę (spektrum działania antybiotyku, wrażliwość z antybiogramu – odpowiedzi na pytanie 3.). […]
Czarno na białym – mastitis okiem praktyka – rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim
Rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim, pracownikiem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalistą w dziedzinie profilaktyki i leczenia mastitis u krów, który w swoich badaniach zgłębia tematykę zapalenia gruczołu mlekowego u bydła, zarówno w aspekcie naukowym, jak i praktycznym. Większość zapaleń gruczołu mlekowego ma etiologię bakteryjną. Dlaczego, pomimo rozwoju mikrobiologii, medycyny weterynaryjnej i prowadzonych badań, […]
XVIII FORUM ZOOTECHNICZNO-WETERYNARYJNE: NOWE HORYZONTY W ROZRODZIE ZWIERZĄT
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu w dniach 18-19 kwietnia br. odbyło się XVIII Forum Zootechniczno-Weterynaryjne pod hasłem „Rozród zwierząt w dobie selekcji genomowej”. To wydarzenie zgromadziło liczne grono lekarzy weterynarii oraz hodowców, by omówić najnowsze osiągnięcia w dziedzinie hodowli i rozrodu zwierząt. Organizacja Forum była wspólnym przedsięwzięciem Poznańskiego Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Wielkopolskiego Oddziału Polskiego […]