Dieta eliminacyjna w alergii pokarmowej
Alergia pokarmowa, podobnie jak nietolerancja, należy do grupy tzw. nieprawidłowych reakcji na pokarm, stanowiących 1-6% wszystkich dermatoz skórnych oraz 10-49% chorób alergicznych u psów i kotów (1, 2, 11). Najczęściej występuje pod postacią skórną lub pokarmową, choć nie można wykluczyć i innych form (1, 2). Alergia ma zazwyczaj charakter reakcji nadwrażliwości typu I (reakcja natychmiastowa) lub IV (reakcja typu opóźnionego) (8). W związku z pobudzeniem układu immunologicznego pojawiły się możliwości diagnostyki serologicznej, niemniej jednak wiarygodne rozpoznanie alergii pokarmowej jest możliwe tylko na podstawie przeprowadzonej diety eliminacyjnej i prowokacyjnej (9, 11).
Dieta eliminacyjna jest specyficzną niekompletną dietą, wykluczającą z żywienia zwierzęcia potencjalne alergeny. W 69% przypadków reakcje alergiczne u psów występują po spożyciu wołowiny, produktów nabiałowych, pszenicy, a w 25% przypadków – po zjedzeniu jagnięciny, jaj kurzych, kurczaka lub soi. Natomiast u kotów w 80% przypadków objawy alergii stwierdzono po spożyciu pokarmów zawierających wołowinę, nabiał i ryby. Powyższe dane zostały opracowane w oparciu o informacje zebrane w krajach Europy, Ameryki Północnej, Nowej Zelandii, Australii oraz Japonii i mogą być odmienne w innych regionach geograficznych (2).
Alergeny pokarmowe
Alergeny pokarmowe to najczęściej białka, wśród których możemy wyróżnić dwie klasy: 1 i 2, Alergeny klasy 1 to duże, rozpuszczalne w wodzie glikoproteiny (10-70 kDa), odporne na temperaturę, działanie kwasów oraz proteaz, zdolne do uczulania organizmu w trakcie ich spożywania (4, 10). Natomiast alergeny klasy 2 są termolabilne, trudne do wyizolowania oraz wrażliwe na działanie enzymów. Alergeny te nie wykazują możliwości uczulania organizmu w trakcie ich konsumpcji (4). Najsilniejszym alergenem mleka jest kazeina (76-86%), słabszymi – białka serwatkowe (14-24%). Składniki te znajdują się w mleku w każdej postaci (mleko odtłuszczone, pełne, mleko w proszku), mogą znajdować się również w śladowych ilościach w innych pokarmach, np. tuńczyku w puszce, konserwach mięsnych itp., jako tzw. „alergeny ukryte” (12).
Alergeny te należą do specyficznej grupy alergenów, niebędących podstawowym składnikiem produktu, a jedynie dodatkowym elementem, wprowadzanym w celu uzyskania określonej korzyści, np. poprawy tekstury, smaku pokarmu itp. W przypadku białek jaja najsilniejszym alergenem jest ovo mukoid, a w przypadku mięsa ryb – parvalbuminy. Interesujące jest, że za najbardziej „alergiczną rybę” uznano: dorsza, łososia oraz śledzia (8, 9). Dodatkowo zaobserwowano silne reakcję krzyżowe występujące po zjedzeniu dorsza, makreli, śledzia i gładzicy oraz łososia, pstrąga i tuńczyka (8).
Alergeny zawarte w mięsie ryb są termolabilne, dlatego niektóre mniej wrażliwe osobniki mogą spożywać przetworzone ryby, np. w postaci „rybnych puszek”, ale z całkowitym wykluczeniem z diety surowych, sparzonych lub krótko gotowanych ryb. Podobne zalecenia dotyczą również korzystania z innych, niż oleje z ryb, źródeł kwasów Omega-3, np. oleju lnianego (kwas alfa-linolinowy), czy glonów morskich (8, 9).
Alergenami dla ludzi mogą być również przyprawy (bazylia, koper, pietruszka, seler, kminek, curry itp.), a dla ludzi i zwierząt – dodatki do żywności. Najczęściej reakcję alergiczną obserwuje się po spożyciu naturalnych lub syntetycznych barwników (tartazyna – E102, żółcień pomarańczowa – E110), konserwantów (benzoesany) oraz substancji poprawiających smak (glutaminian sodu). Zazwyczaj objawy mają charakter pokrzywki i/lub obrzęku naczynioruchowego. Ze względu na swoją wysoką popularność glutaminian (znajduje się w ok. 1/3 żywności przetworzonej) oraz pirosiarczan sodu mają najlepiej udokumentowany udział w reakcjach uczuleniowych (8).
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2608 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Ogólnopolski Dzień Koni
Koń od setek lat zajmował stałe miejsce w polskim krajobrazie, w polskim życiu, i w polskiej symbolice narodowej. Stanowił również symbol bogactwa, bowiem nie każdego było na niego stać. Zwierzęta te przez długi czas były popularnymi zwierzętami pociągowymi, pełniły też funkcje transportowe czy pracowały w gospodarstwach. Rozwój techniki zmienił jednak nieco rolę koni, we współczesnym […]
Podkliniczny niedobór wapnia i jego wpływ na wyniki rutynowych badań laboratoryjnych w różnych okresach laktacji u krów mlecznych
Obserwacje epizootiologiczne oraz wyniki badań klinicznych, anatomopatologicznych i laboratoryjnych prowadzonych w chlewniach średnio- i wielkotowarowych, w których stwierdzano nagłe zachorowania – z ostrymi objawami ze strony układu oddechowego, przede wszystkim wśród warchlaków i tuczników – wskazują, że ich przyczyną dość często bywa pleuropneumonia świń. Czynnikiem etiologicznym tej choroby są drobnoustroje Actinobacillus pleuropneumoniae (App). Cechą charakterystyczną […]
Szerzenie się, profilaktyka i terapia ważnych ekonomicznie chorób układu oddechowego świń (pleuropneumonia, mykoplazmowe zapalenie płuc)
Choroby układu oddechowego świń są ważnym problemem zdrowotnym i – w konsekwencji – ekonomicznym w chowie świń. Przyczyny wysunięcia się tej grupy chorób na czoło problemów zdrowotnych to, przede wszystkim, mająca miejsce w Europie około 30 lat temu zmiana systemu chowu świń z drobnotowarowego na średnio- i wielkotowarowy oraz potęgujący się z roku na roku […]
Wprowadzenie do stomatologii koni
Problemy stomatologiczne i wynikające z ich obecności przeszkody w prawidłowym użytkowaniu koni są jedną z częstszych przyczyn interwencji lekarzy weterynarii specjalizujących się w tej dziedzinie. Dowiedziono, że po diagnostyce kulawizn, szczepieniach, diagnostyce i leczeniu chorób układu rozrodczego, badanie przed kupnem/sprzedażą zajmuje najwięcej czasu praktykującym lekarzom weterynarii (1). Ewolucyjna droga od żyjącego we wczesnym Eocenie Hyracotherium […]
Wskazówki na wypadek widocznego niepowodzenia terapii antybiotykowej. Kryteria skutecznej terapii oraz kluczowe pytania jako 5 kroków drzewa analitycznego
Czynniki powiązane z użyciem antybiotyku w terapii: Czy wybór antybiotyku opierał się na badaniach klinicznych i dodatkowych (diagnoza, antybiogram)? Sprawdź odpowiedź na pytanie 3. Farmakokinetyka/farmakodynamika wybranego antybiotyku? Koncentracja i czas działania antybiotyku w zakażonej tkance a efektywność w stosunku do czynnika bakteryjnego wywołującego chorobę (spektrum działania antybiotyku, wrażliwość z antybiogramu – odpowiedzi na pytanie 3.). […]
Czarno na białym – mastitis okiem praktyka – rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim
Rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim, pracownikiem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalistą w dziedzinie profilaktyki i leczenia mastitis u krów, który w swoich badaniach zgłębia tematykę zapalenia gruczołu mlekowego u bydła, zarówno w aspekcie naukowym, jak i praktycznym. Większość zapaleń gruczołu mlekowego ma etiologię bakteryjną. Dlaczego, pomimo rozwoju mikrobiologii, medycyny weterynaryjnej i prowadzonych badań, […]
XVIII FORUM ZOOTECHNICZNO-WETERYNARYJNE: NOWE HORYZONTY W ROZRODZIE ZWIERZĄT
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu w dniach 18-19 kwietnia br. odbyło się XVIII Forum Zootechniczno-Weterynaryjne pod hasłem „Rozród zwierząt w dobie selekcji genomowej”. To wydarzenie zgromadziło liczne grono lekarzy weterynarii oraz hodowców, by omówić najnowsze osiągnięcia w dziedzinie hodowli i rozrodu zwierząt. Organizacja Forum była wspólnym przedsięwzięciem Poznańskiego Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Wielkopolskiego Oddziału Polskiego […]