Zafałszowanie badań krwi – czyli czy opłaca się zyskać wynik za wszelką cenę?
Wyniki i omówienie
Stabilność mierzonych parametrów w czasie
Stabilność mierzonego parametru określana jest jako brak znaczącej zmiany w określonych granicach czasowych. Należy mieć na uwadze, że dla każdego parametru istnieją granice stabilności. Wiele parametrów krwi jest na tyle stabilnych, że uzyskany wynik nie ulega istotnym zmianom nawet do 24 godzin od jej pobrania i pozostawienia bez odwirowania. Istnieją jednak oznaczenia, które są niezwykle wrażliwe na długość czasu pomiędzy pobraniem krwi a analizą, a wyniki, które otrzymamy, mogą znacznie się różnić od stanu faktycznego. Do takich parametrów należy m.in. stężenie amoniaku. Jeśli próbka nie jest przechowywana w lodzie, oznaczenie stężenia amoniaku powinno być wykonane do 15 minut od pobrania krwi. Po tym czasie następuje wzrost wartości amoniaku wynikający m.in. z uwalniania z erytrocytów oraz procesów dezaminacji enzymów. W tab. 1 przedstawiono wyniki badania krwi 13 psów oraz kotów, pacjentów Ambulatorium Katedry Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów. Krew pobrano do probówek z heparyną litową i ostrożnie wymieszano poprzez delikatne odwracanie góra – dół. Wykonano dwa oznaczenia stężenia amoniaku: pierwsza analiza (T0) była wykonana w czasie do 15 min od pobrania, a druga (T1) – po godzinie od wykonania pierwszego oznaczenia. Przez ten czas probówka z krwią była przechowywana w temperaturze pokojowej.
Tab. 1. Wpływ czasu na wynik stężenia amoniaku w krwi
Uzyskane wyniki pokazują, jak istotny wpływ na wynik oznaczenia amoniaku ma czas. Pozostawienie próbki w temperaturze pokojowej przez godzinę i po tym czasie odwirowanie jej i przeprowadzenie analizy skutkuje wynikami drastycznie zafałszowanymi w górę. Jedynie w osoczu jednego pacjenta wzrost ten był niski (+3,6%). U pozostałych pacjentów uzyskane wyniki były wyższe o 34,8% do 450% w stosunku do wyniku wyjściowego.
Podobne analizy zostały wykonane dla glukozy i potasu, a wykresy 1 i 2 przedstawiają wpływ czasu na ich stę...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2830 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Narażenie na mykotoksyny – charakterystyka Tradycyjnie uważano, że przeżuwacze są bardziej odporne na negatywne skutki zanieczyszczenia paszy mykotoksynami w porównaniu do zwierząt monogastrycznych. Założenie to opierało się na hipotezie, że mikroflora żwacza skutecznie rozkłada i dezaktywuje toksyny grzybicze, zapewniając tym samym naturalną ochronę organizmu. Wbrew wcześniejszym przekonaniom, wiele mykotoksyn wykazuje znaczną oporność na procesy degradacji […]
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Narażenie na mykotoksyny – charakterystyka Tradycyjnie uważano, że przeżuwacze są bardziej odporne na negatywne skutki zanieczyszczenia paszy mykotoksynami w porównaniu do zwierząt monogastrycznych. Założenie to opierało się na hipotezie, że mikroflora żwacza skutecznie rozkłada i dezaktywuje toksyny grzybicze, zapewniając tym samym naturalną ochronę organizmu. Wbrew wcześniejszym przekonaniom, wiele mykotoksyn wykazuje znaczną oporność na procesy degradacji […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Flora jelitowa prosiąt odsadzonych U ssaków układ pokarmowy zamieszkują miliardy mikroorganizmów, które kolonizują powierzchnię błony śluzowej, tworząc barierę mikrobiologiczną i odgrywając niezastąpioną rolę dla zdrowia organizmu (6, 122). Mikroorganizmy jelitowe mogą nie tylko wspomagać trawienie i wchłanianie składników odżywczych poprzez regulację ekspresji genów enzymów trawiennych w komórkach nabłonkowych (108), ale także dostarczać gospodarzowi energię poprzez […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Najczęstsze problemy stomatologiczne u koni starszych Ogólnymi zasadami wizyt dentystycznych u starszych koni powinny być: Najczęstsze problemy diagnozowane w tej grupie wiekowej to: Zaawansowane wady zgryzu, tj. zgryz falisty, schodkowy, haki Już w wieku 3-5 lat na etapie wymiany zębów mogą powstawać wady zgryzu, takie jak: zgryz falisty, przemieszczenia zębów, haki i rampy. Mają one […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Obowiązek objęcia terapią wszystkich chorych zwierząt w stadzie Pamiętaj, że zgodnie z Kodeksem rozważnego stosowania produktów leczniczych przeciwdrobnoustrojowych przez lekarzy weterynarii terapia początkowa ma zwykle charakter empiryczny i wymaga dużej wiedzy klinicznej oraz doświadczenia lekarza w leczeniu zwierząt. Ponadto terapia powinna być prowadzona w taki sposób, aby nie fałszowała wyników badań laboratoryjnych. Kodeks ponadto wskazuje, […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]