Zachowania związane z przyjmowaniem pokarmu a dieta
Pierwsza grupa była karmiona w okresie ciąży na ok. 20-25 dni przed porodem, a druga – w okresie laktacji – 20 dni po porodzie. Następnie u 10-tygodniowych szczeniąt pochodzących od suk z obu grup wykonano test preferencji produktów z dodatkiem anyżu i bez dodatku. W obu grupach badanych szczeniąt wykazano preferencję produktów z dodatkiem anyżu, niemniej jednak statystycznie istotnie wyższą uzyskano w grupie szczeniąt pochodzących od suk, którym podawano anyż w okresie ciąży (7).
Pozwoliło to wysnuć wniosek, iż określone smaki preferowane przez samice w ciąży, a tym samym smaki pokarmów podawanych w tym okresie przez człowieka sukom, są zdecydowanie silniej przekazywane szczeniętom niż w okresie laktacji. Jednocześnie może to wskazywać na wyższą skuteczność przekazywania smaków poprzez transfer łożyskowy niż poprzez mleko.
Podobne doświadczenie przeprowadzono na kotach w ciąży, które początkowo przyzwyczajano do nietypowego pokarmu: gniecionych ziemniaków z bananami, po czym na kociętach przeprowadzono test preferencji z mięsem oraz ziemniakami i bananami. Większość kociąt wybrała nietypową dietę, którą otrzymywała kotka w ciąży, czyli ziemniaki z bananami (13). Pokuszono się również o ocenę wpływu preferencji smakowych kocura na postrzeganie smaków przez miot. Porównano preferencje smakowe 5 miotów kociąt, pochodzących od dwóch różnych kocurów (2). Okazało się, że miot z jednego gniazda posiada upodobania smakowe właściwe dla miotu, a nie dla kocurów (2). I jeżeli kocięta, niezależnie od miejsca przebywania, były karmione podobnie, wykazywały zbliżone preferencje żywieniowe.
Zastanawiająca jest również długość „pamięci smaków”; okazało się, że „smak” zakodowany w okresie prenatalnym był dobrze pamiętany przez 2-dniowe, 8-10-tygodniowe oraz 6-miesięczne kocięta (7). Bradshaw opisuje eskalację zmiany smaków u dorastających kociąt (2). Okazuje się bowiem, że choć u 4-miesięcznych kociąt, pochodzących z tego samego miotu, żywionych tak samo, ale wydanych do różnych domów i różnie karmionych, preferencja zgodności smaków była umiarkowana, to u 12-miesięcznych osobników była bardzo słaba (2).
Podsumowując, można zauważyć silny wpływ preferencji smakowych matki (głównie transfer łożyskowy) na preferencję smaków u kociąt oraz następujące modyfikacje smaków u dorastających kociąt wskutek aktywności człowieka (podawania zróżnicowanych smakowo produktów, wprowadzanych do jadłospisu zwierzęcia). Poddane pod rozwagę może być wykorzystanie powyższej „pamięci smaków” w terapii zaburzeń związanych np. z obniżonym łaknieniem lub całkowitą anoreksją, która stanowi poważny problem u kotów. Niejedzący kot, dodatkowo mający nadwagę, znajduje się w grupie ryzyka zwierząt zapadających na zespół stłuszczenia wątroby.
Wówczas stajemy przed paradoksem, kiedy otyłego kota traktujemy jak zwierzę w intensywnej terapii i stosujemy u niego dietę realimentacyjną. Niemniej jednak podłożem anoreksji u zwierząt jest najczęściej choroba o charakterze przewlekłym, często wyniszczającym (przewlekła niewydolność nerek, choroba nowotworowa, dysfunkcja wątroby), przebiegająca z objawami intensywnych wymiotów i biegunki (choroby przewodu pokarmowego i trzustki) (3). Równie silnym bodźcem wyzwalającym jest stres w każdej postaci (zmiana miejsca zamieszkania, zmiana liczby domowników, transport itp.) (3).
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2609 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Ogólnopolski Dzień Koni
Koń od setek lat zajmował stałe miejsce w polskim krajobrazie, w polskim życiu, i w polskiej symbolice narodowej. Stanowił również symbol bogactwa, bowiem nie każdego było na niego stać. Zwierzęta te przez długi czas były popularnymi zwierzętami pociągowymi, pełniły też funkcje transportowe czy pracowały w gospodarstwach. Rozwój techniki zmienił jednak nieco rolę koni, we współczesnym […]
Podkliniczny niedobór wapnia i jego wpływ na wyniki rutynowych badań laboratoryjnych w różnych okresach laktacji u krów mlecznych
Sposoby szerzenia się choroby Pleuropneumonia szerzy się drogą aerogenną od świni do świni, trzoda chlewna jest bowiem głównym rezerwuarem zarazka. Inne gatunki zwierząt, takie jak bydło czy owce, mogą być przypadkowymi nosicielami App, jednak nie odgrywają istotnej roli w szerzeniu się tego drobnoustroju. Jest prawdopodobne, że pewną rolę w epizootiologii omawianej jednostki chorobowej odgrywać mogą […]
Szerzenie się, profilaktyka i terapia ważnych ekonomicznie chorób układu oddechowego świń (pleuropneumonia, mykoplazmowe zapalenie płuc)
Zapobieganie Profilaktyka pleuropneumonii musi być wielokierunkowa. Biorąc pod uwagę fakt, że wystąpienie choroby w stadach wrażliwych na zakażenie wiąże się zazwyczaj z wprowadzeniem do chlewni pozornie zdrowych nosicieli App, zasadniczym elementem w ochronie takich stad jest serologiczna kontrola wszystkich świń wprowadzanych do chlewni. W przypadku wprowadzania do stada App serododatniego zwierząt wolnych od App celowe […]
Wprowadzenie do stomatologii koni
Sondy (ryc. 3) umożliwiają dokładne oczyszczanie szpar międzyzębowych oraz fizjologicznie lub niefizjologicznie występujących nieregularności zębów. Tarniki stanowią kluczowe narzędzie pracy lekarzy weterynarii, którzy w swojej ofercie mają zabieg odontoplastyki. Jeszcze do niedawna zastosowanie znajdowały jedynie tarniki ręczne, w obecnych czasach, ze względu na dużą dostępność i przystępną cenę, coraz częściej stosowane są tarniki mechaniczne (ryc. […]
Wskazówki na wypadek widocznego niepowodzenia terapii antybiotykowej. Kryteria skutecznej terapii oraz kluczowe pytania jako 5 kroków drzewa analitycznego
Czynniki powiązane z użyciem antybiotyku w terapii: Czy wybór antybiotyku opierał się na badaniach klinicznych i dodatkowych (diagnoza, antybiogram)? Sprawdź odpowiedź na pytanie 3. Farmakokinetyka/farmakodynamika wybranego antybiotyku? Koncentracja i czas działania antybiotyku w zakażonej tkance a efektywność w stosunku do czynnika bakteryjnego wywołującego chorobę (spektrum działania antybiotyku, wrażliwość z antybiogramu – odpowiedzi na pytanie 3.). […]
Czarno na białym – mastitis okiem praktyka – rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim
Rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim, pracownikiem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalistą w dziedzinie profilaktyki i leczenia mastitis u krów, który w swoich badaniach zgłębia tematykę zapalenia gruczołu mlekowego u bydła, zarówno w aspekcie naukowym, jak i praktycznym. Większość zapaleń gruczołu mlekowego ma etiologię bakteryjną. Dlaczego, pomimo rozwoju mikrobiologii, medycyny weterynaryjnej i prowadzonych badań, […]
XVIII FORUM ZOOTECHNICZNO-WETERYNARYJNE: NOWE HORYZONTY W ROZRODZIE ZWIERZĄT
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu w dniach 18-19 kwietnia br. odbyło się XVIII Forum Zootechniczno-Weterynaryjne pod hasłem „Rozród zwierząt w dobie selekcji genomowej”. To wydarzenie zgromadziło liczne grono lekarzy weterynarii oraz hodowców, by omówić najnowsze osiągnięcia w dziedzinie hodowli i rozrodu zwierząt. Organizacja Forum była wspólnym przedsięwzięciem Poznańskiego Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Wielkopolskiego Oddziału Polskiego […]