Użyteczność diety monobiałkowej przy diagnozie nietolerancji pokarmowej
Dietę monobiałkową (jednobiałkową), zawierającą jedno źródło białka, stosuje się w przypadku wystąpienia alergii pokarmowej. Alergią pokarmową nazywamy zaburzenia, które powstają w wyniku reakcji immunologicznej na antygeny zawarte w pokarmie (alergia prawdziwa) lub chemicznej czy toksycznej (nietolerancja) (tab. 1). W większości przypadków lekarz weterynarii nie jest w stanie określić etiologii choroby, w następstwie czego użycie terminu „niepożądana reakcja na pokarm” jest bardziej właściwe niż popularne określenia: alergia pokarmowa lub nadwrażliwość na pokarm (1).
Tab. 1. Klasyfikacja mechanizmów ze względu na substancje odpowiedzialne za wystąpienie objawów klinicznych
Najbardziej uczulające białka to te, które są najczęściej spożywane – im więcej danego białka będzie konsumować zwierzę, tym większe będzie ryzyko pojawienia się niepożądanych objawów. Antygenami pokarmowymi są białka o dużej masie cząsteczkowej (głównie glikoproteiny) lub związki drobnocząsteczkowe, do których należy większość dodatków pokarmowych. Głównym miejscem wnikania alergenów d organizmu są powierzchniowe nabłonki zawierające komórki wydzielające śluz. Tkanka limfatyczna MALT (mucosa-associated lymphoid tissue) jest związana z tym obszarem, a w jej skład wchodzi między innymi GALT (gut-associated lyphoid tissue), czyli tkanka limfatyczna związana z układem pokarmowym. Zbudowana jest z grudek limfatycznych oraz komórek limfoidalnych występujących między komórkami nabłonkowymi oraz pod blaszką właściwą. Jelita wyposażone są w swoisty mechanizm rozróżniający szkodliwe i nieszkodliwe składniki pokarmu. Odpowiadają za to komórki nabłonkowe jelit oraz tzw. komórki M (microfold cells), które są wyspecjalizowanymi komórkami pobierającymi antygeny ze światła przewodu pokarmowego. Z komórkami M są związane tzw. APC (antigen presenting cells), które przetwarzają i prezentują antygeny. Gdy antygen dotrze do błony śluzowej przewodu pokarmowego, jest transportowany przez komórki M, do...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]