Rewolucja w karmach dla zwierząt ‒ owady źródłem białka? - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Rewolucja w karmach dla zwierząt ‒ owady źródłem białka?

Nadchodzi rewolucja w sposobie karmienia zwierząt domowych.

Lekarze Weterynarii przekonują, że bogate w białko owady mogą zastąpić mięso w karmach dla zwierząt. Ponieważ przyniesie to korzyści zarówno dla ludzi, jak i środowiska. Jak uważa British Veterinary Association (BVA), karmy oparte na owadach mogą być lepszą alternatywą w żywieniu zwierząt niż inna żywność, nawet ta wysokiej jakości.

Istnieje teoria, że białko owadów jest alternatywą przyjazną dla środowiska w przeciwieństwie do tradycyjnych karm dla psów i kotów.

Wykorzystanie białka owadów w żywieniu zwierząt domowych ma naprawdę ekscytująca przyszłość ‒ powiedział Simon Doherty, prezes BVA, w rozmowie z BBC News. Tofantastyczna okazja, aby spojrzeć na owady jako alternatywne źródło niektórych składników odżywczych, które stosujemy w dietach dla zwierząt domowych – dodaje Doherty.

Twierdzi również, że w naszych czasach koniecznością jest znalezienie nowych źródeł pożywienia, które będą przyjazne dla środowiska ponieważ zmniejszy się zużycie gleby, wody, paliwa oraz nie będą wpływać na zmianę klimatu. Mówi się, że 20% całej produkcji mięsa spożywane jest przez zwierzęta. BVA szacuje, że w rezultacie liczba ta jest niższa i wynosi ok 12%.

Do tej pory owady stosowane były w hodowli drobiu i ryb. Brytyjskie farmy specjalizują się już w sprzedaży karmy dla zwierząt z 40% zawartością białka owadów. Pod względem żywienia białko owadów będzie interesujące zwłaszcza dla opiekunów kotów, które nie spożywają mięsa, a te potrzebują aminokwasu ‒ tauryny, który znajduje się w mięsie i rybach, a także w owadach ‒ uważa Simon Doherty. Przekonuje również, że ubój owadów jest lepszym rozwiązaniem niż zabijanie zwierząt hodowlanych.

Jakie zalety posiada białko owadów? Protix ‒ Holenderska firma posiadająca prawdopodobnie największą na świecie hodowlę owadów twierdzi, że uprawa nie wymaga nawozów, pestycydów, ani ogromnej powierzchni, a dodatkowo ogranicza emisję gazów cieplarnianych.

Na 20m2 można wyhodować tonę owadów w ciągu dwóch tygodni.

Niewątpliwą zaletą wykorzystywania białka owadów są korzyści ekonomiczne, gdzie podroby (serca, płuca) przerobione na karmę mogą być eksportowanie do Azji Wschodniej, gdzie według BVA jest większy popyt na produkty tego typu.

W Wielkiej Brytanii karmy na bazie białka owadów sprzedawane są już od dłuższego czasu, jednak ich cena nie zachęca do zakupu. Niewątpliwie są droższe od luksusowych marek karm dla zwierząt, a nawet czterokrotnie od marek zwyczajnych. Producenci takiej karmy np. firma Yora, tłumaczą, iż karmy z owadów są drogie, ponieważ ich hodowla nie była do tej pory popularna, reasumując, była kosztowna (projekt i budowa), produkcja była niezbyt duża, a technologia i konkurencja wciąż się rozwija.

Karmy na bazie białka owadów mogą zrewolucjonizować dietę zwierząt domowych, jednak wciąż istnieje wiele obaw, że zwierzęta, przyzwyczajone do mięsnych przekąsek, nie będą podchodzić z entuzjazmem do takiej zmiany.

Źródło: Owady w karmie dla psów i kotów. Wszystko dla ich dobra

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy