Nietolerancja pokarmowa – charakterystyka – przyczyny – ocena ryzyka in vitro
Czekolada
Czekolada jest dla większości psów smaczna, nie jest to jednak dla nich niewinny smakołyk. Przypadki zatrucia czekoladą u psów notuje się dość często, szczególnie podczas świąt Bożego Narodzenia czy Wielkanocy (15).
Głównymi szkodliwymi składnikami czekolady są metyloksantyny, spośród których zasadniczą jest teobromina obecna w kakao (3). Im więcej proszku kakaowego dodano do czekolady, tym wyższe stężenie teobrominy. W gorzkiej czekoladzie jest jej zatem najwięcej, w przeciwieństwie do mlecznej czy białej.
Najlepiej unikać podawania psom wszelkich produktów zawierających kakao (np.: ciastek, kremów, sosów). Nawet polizanie polewy czekoladowej może stworzyć zagrożenie. Niesłodzona czekolada do wypieków powinna być koniecznie przechowywana poza zasięgiem psów, ponieważ 1 g zawiera aż do 20 mg teobrominy. Zdarza się, że psy zjadają również kakao w proszku – zaledwie 4 g tego produktu (na kilogram masy ciała psa) może być dawką śmiertelną.
Zainteresowanie psów z powodu wydzielanego zapachu czekolady budzą także łuski kakaowca. Są one wykorzystywane jako środek zapobiegający wzrostowi chwastów i materiał do formowania przestrzeni w ogrodach. W literaturze opisano przypadek zatrucia spowodowanego zjedzeniem przez psa takiej ściółki. Po fazie konwulsji zgon nastąpił po upływie kilkunastu godzin (7). Dawka letalna (LD50) teobrominy wynosi 250-500 mg/kg masy ciała u psów i 200 mg/kg masy ciała u kotów (4).
U psów toksyczne działanie teobrominy związane jest z powolnym procesem jej metabolizowania i usuwania z organizmu (w porównaniu do innych zwierząt, psom bardzo długo zajmuje jej eliminacja). Niebezpieczne jest nie tylko jednorazowe podanie dużej ilości – wielokrotne podawanie małych dawek może doprowadzić do śmierci, ponieważ teobromina podlega recyrkulacji jelitowo-wątrobowej, co prowadzi do jej kumulacji.
Powolna eliminacja teobrominy jest także przyczyną niskiej przeżywalności psów po zatruciu, a do zejścia może dojść również na eta...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Zatrucie mykotoksynami – objawy i diagnostyka Objawy kliniczne sugerujące zatrucie mykotoksynami u bydła mlecznego mogą być niespecyficzne i często nakładać się na inne problemy zdrowotne lub środowiskowe na fermie. Ważne, aby zrozumieć, że inne czynniki chorobotwórcze, złe warunki dobrostanowe czy niewłaściwe żywienie mogą potęgować efekty działania mykotoksyn i nawet mniejsza kontaminacja pasz w połączeniu z […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Równowaga elektrolitowa Do jelit warchlaków codziennie trafia od 8 do 10 l płynu, a większość wchłaniania wody następuje w jelicie cienkim (10). Wchłanianie i wydzielanie w błonie śluzowej jelit zachodzi jednocześnie, w zależności od polarności komórek nabłonkowych, i pomaga utrzymać potencjał błonowy, żywotność komórek, odpowiednie wchłanianie składników odżywczych i regulację metabolizmu drobnoustrojów (78). Wchłanianie wody […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Braki w uzębieniu U starszych koni dość częstym problemem są braki w uzębieniu. Powodem mogą być ekstrakcje we wcześniejszym okresie życia, diastemy i choroby przyzębia doprowadzające do rozchwiania i wypadania lub po prostu zużycie się zęba. O ile brak jednego zęba policzkowego nie wpływa znacząco na rozcieranie paszy, o tyle brak 3-4 zębów już bardzo […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]