Nietolerancja pokarmowa – charakterystyka – przyczyny – ocena ryzyka in vitro
Niedawna publikacja w prestiżowym czasopiśmie naukowym „Journal of Small Animal Practice” ponownie zwróciła uwagę na problem nietolerancji pokarmowej (3). Zgodnie z definicją podaną we wspomnianym tekście, to każda nietypowa fizjologiczna reakcja (organizmu) na spożycie pokarmu lub dodatku żywieniowego, niemająca natury immunologicznej.
Według najnowszej, polskiej wersji Wytycznych żywieniowych dotyczących pełnoporcjowych i uzupełniających karm dla kotów i psów FEDIAF, opracowanych i wydanych przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Karmy dla Zwierząt Domowych POLKARMA (6), niepożądana reakcja na pokarm to nieprawidłowa lub nadmierna odpowiedź kliniczna na spożycie pokarmu lub dodatku do żywności. Może być zależna od układu immunologicznego (i określana jako alergia) lub mieć charakter nieimmunologiczny (i być określana jako nietolerancja pokarmowa).
Oba źródła w klasyfikacji mechanizmów patologicznych leżących u podstaw nietolerancji pokarmowych uwzględniają potencjalną toksyczność składników lub gotowych produktów złożonych.
Wg Craiga (3) za toksyczne działanie na organizm odpowiada szereg czynników, wśród których wyróżnia się:
skażenie mikrobiologiczne, toksyny pochodzenia roślinnego, nadmiar składników odżywczych, niektóre pierwiastki, konkretne produkty spożywcze, toksyny przeniesione w procesie produkcyjnym,ponownie wymienione konsekwencje mikrobiologicznej degradacji (psucia) pokarmu.
Przy tej okazji kolejny raz warto przypomnieć właścicielom, że powszechnie spotykane używane w kuchni przy gotowaniu składniki/dodatki, słusznie uważane za zdrowe i korzystne dla zdrowia człowieka, jak czosnek czy kakao, są silnie trujące dla psów i kotów.
Załącznik 7.7 opracowania FEDIAF wymienia produkty o udokumentowanym niepożądanym działaniu dla zwierząt towarzyszących, jednocześnie zwracając uwagę na potencjalnie groźne następstwa podania psom lub kotom innych, słabo lub niewystarczająco opisanych pokarmów.
W artykule zebrano wiadomości na ...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]