Diety domowe – moda czy konieczność?
Założono, że pies będzie otrzymywał energię głównie z węglowodanów, dlatego ich zawartość w diecie była znaczna, natomiast tłuszczu – ograniczona. Jako źródło energii wykorzystano również średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym. Stanowią one łatwo strawne i bezpieczne źródło energii dla zwierząt z chorobami wątroby i trzustki (4). Niemniej jednak, ze względu na brak wszystkich niezbędnych kwasów tłuszczowych, nigdy nie mogą stanowić wyłącznego źródła tłuszczu w diecie. Dlatego w tym przypadku wprowadzono również chude mięso wołowe i mięso z ryb. W celu pełnego zbilansowania diety dodano odpowiednią do zapotrzebowanie psa ilość związków witaminowo-mineralnych w postaci komercyjnych suplementów (podanych w tab. 1). W ich doborze szczególną uwagę zwrócono na prawidłowy bilans Ca:P, tak aby uchronić organizm przed nadmiarem fosforu i jego konsekwencjami, w tym wtórną żywieniową nadczynnością przytarczyc.
Tab. 1. Receptury diet domowych o obniżonej zawartości tłuszczu przygotowane dla psa seniora, 10 lat, 5 kg m.c., BSC: 5/9
*ME – energia metaboliczna; ** s.m. – sucha masa
Po ustaleniu receptur zalecono właścicielom psa odpowiednie przygotowanie posiłków, tzn. dokładne gotowanie produktów węglowodanowych: ryżu i warzyw (poza cykorią) i w miarę krótkie gotowanie mięs. W przypadku białka pochodzenia zwierzęcego nie zaleca się długiego gotowania, ze względu na możliwość jego denaturacji oraz tworzenie nietypowych połączeń pomiędzy poszczególnymi aminokwasami (np. lizyna – arginina), co uniemożliwia ich wykorzystanie przez organizm (7). Niemniej jednak krótka obróbka termiczna mięsa jest wskazana w celu zapewnienia bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz usunięcia/rozłożenia substancji antyżywieniowych (np. tiaminazy w mięsie ryb).
W przypadku zaburzeń gastrycznych zazwyczaj zaleca się, aby podawany pokarm był jak najbardziej strawny, co, jak wspomniano powyżej, zapewniają nam odpowiedni czas i temperatura obróbki termicznej oraz stopień ro...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2845 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Narażenie na mykotoksyny – charakterystyka Tradycyjnie uważano, że przeżuwacze są bardziej odporne na negatywne skutki zanieczyszczenia paszy mykotoksynami w porównaniu do zwierząt monogastrycznych. Założenie to opierało się na hipotezie, że mikroflora żwacza skutecznie rozkłada i dezaktywuje toksyny grzybicze, zapewniając tym samym naturalną ochronę organizmu. Wbrew wcześniejszym przekonaniom, wiele mykotoksyn wykazuje znaczną oporność na procesy degradacji […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Flora jelitowa prosiąt odsadzonych U ssaków układ pokarmowy zamieszkują miliardy mikroorganizmów, które kolonizują powierzchnię błony śluzowej, tworząc barierę mikrobiologiczną i odgrywając niezastąpioną rolę dla zdrowia organizmu (6, 122). Mikroorganizmy jelitowe mogą nie tylko wspomagać trawienie i wchłanianie składników odżywczych poprzez regulację ekspresji genów enzymów trawiennych w komórkach nabłonkowych (108), ale także dostarczać gospodarzowi energię poprzez […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Najczęstsze problemy stomatologiczne u koni starszych Ogólnymi zasadami wizyt dentystycznych u starszych koni powinny być: Najczęstsze problemy diagnozowane w tej grupie wiekowej to: Zaawansowane wady zgryzu, tj. zgryz falisty, schodkowy, haki Już w wieku 3-5 lat na etapie wymiany zębów mogą powstawać wady zgryzu, takie jak: zgryz falisty, przemieszczenia zębów, haki i rampy. Mają one […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Obowiązek objęcia terapią wszystkich chorych zwierząt w stadzie Pamiętaj, że zgodnie z Kodeksem rozważnego stosowania produktów leczniczych przeciwdrobnoustrojowych przez lekarzy weterynarii terapia początkowa ma zwykle charakter empiryczny i wymaga dużej wiedzy klinicznej oraz doświadczenia lekarza w leczeniu zwierząt. Ponadto terapia powinna być prowadzona w taki sposób, aby nie fałszowała wyników badań laboratoryjnych. Kodeks ponadto wskazuje, […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]