Hemoliza – przyczyny i konsekwencje
Rozpad erytrocytów jest stanem fizjologicznym. Hemoglobina, która została uwolniona do osocza, jest wiązana przez haptoglobinę, a powstały kompleks haptoglobina – hemoglobina jest usuwany przez komórki układu siateczkowo-śródbłonkowego. Dzięki temu stężenie hemoglobiny w osoczu jest ściśle kontrolowane. W stanach prawidłowych wolnej hemoglobiny we krwi jest bardzo mało. W przypadku nadmiernego niszczenia erytrocytów następują przekroczenie zdolności wiązania haptoglobiny i wzrost hemoglobiny w osoczu. Część hemoglobiny w osoczu ulega utlenieniu do methemoglobiny, po czym ulega rozpadowi na hem i globinę. Wzrost aktywności enzymów erytrocytarnych (LDH i kwaśnej fosfatazy) przy niskich stężeniach hemoglobiny w osoczu odróżnia hemolizę in vivo od hemolizy powstałej in vitro. Hemolizie in vivo mogą towarzyszyć również wzrost stężenia bilirubiny pośredniej oraz zwiększenie liczby retikulocytów (6).
Hemoliza in vitro jest najczęściej skutkiem błędów popełnianych przez człowieka podczas fazy przedanalitycznej, ale również dalszych procesów analitycznych i jest nieporównywalnie częściej spotykana niż hemoliza powstała in vivo (4). Wyzwaniem dla lekarzy oraz diagnostów laboratoryjnych może stać się odróżnienie hemolizy powstałej in vivo od tej in vitro. Niezbędne w tym przypadku mogą być: dokładny wywiad z właścicielem, historia choroby, badanie kliniczne, a także ponowne pobranie próbki krwi. W przypadku odnotowania hemolizy w próbkach pobranych ponownie można przypuszczać, że mamy do czynienia z hemolizą in vivo.
Prawidłowe przygotowanie pacjenta może mieć wpływ na pojawienie się hemolizy już na tym etapie. Pacjent przed pobraniem krwi powinien mieć ograniczoną aktywność fizyczną przez kilka godzin. Okazuje się, że poza fizjologicznym wzrostem stężenia kreatyniny, białka, albumin, kwasu moczowego oraz transaminaz istnieje prawdopodobieństwo powstania hemolizy. Jest to spowodowane powysiłkowym zmniejszeniem objętości osocza nawet podczas jednorazowego intensywne...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2830 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Narażenie na mykotoksyny – charakterystyka Tradycyjnie uważano, że przeżuwacze są bardziej odporne na negatywne skutki zanieczyszczenia paszy mykotoksynami w porównaniu do zwierząt monogastrycznych. Założenie to opierało się na hipotezie, że mikroflora żwacza skutecznie rozkłada i dezaktywuje toksyny grzybicze, zapewniając tym samym naturalną ochronę organizmu. Wbrew wcześniejszym przekonaniom, wiele mykotoksyn wykazuje znaczną oporność na procesy degradacji […]
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Narażenie na mykotoksyny – charakterystyka Tradycyjnie uważano, że przeżuwacze są bardziej odporne na negatywne skutki zanieczyszczenia paszy mykotoksynami w porównaniu do zwierząt monogastrycznych. Założenie to opierało się na hipotezie, że mikroflora żwacza skutecznie rozkłada i dezaktywuje toksyny grzybicze, zapewniając tym samym naturalną ochronę organizmu. Wbrew wcześniejszym przekonaniom, wiele mykotoksyn wykazuje znaczną oporność na procesy degradacji […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Flora jelitowa prosiąt odsadzonych U ssaków układ pokarmowy zamieszkują miliardy mikroorganizmów, które kolonizują powierzchnię błony śluzowej, tworząc barierę mikrobiologiczną i odgrywając niezastąpioną rolę dla zdrowia organizmu (6, 122). Mikroorganizmy jelitowe mogą nie tylko wspomagać trawienie i wchłanianie składników odżywczych poprzez regulację ekspresji genów enzymów trawiennych w komórkach nabłonkowych (108), ale także dostarczać gospodarzowi energię poprzez […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Najczęstsze problemy stomatologiczne u koni starszych Ogólnymi zasadami wizyt dentystycznych u starszych koni powinny być: Najczęstsze problemy diagnozowane w tej grupie wiekowej to: Zaawansowane wady zgryzu, tj. zgryz falisty, schodkowy, haki Już w wieku 3-5 lat na etapie wymiany zębów mogą powstawać wady zgryzu, takie jak: zgryz falisty, przemieszczenia zębów, haki i rampy. Mają one […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Obowiązek objęcia terapią wszystkich chorych zwierząt w stadzie Pamiętaj, że zgodnie z Kodeksem rozważnego stosowania produktów leczniczych przeciwdrobnoustrojowych przez lekarzy weterynarii terapia początkowa ma zwykle charakter empiryczny i wymaga dużej wiedzy klinicznej oraz doświadczenia lekarza w leczeniu zwierząt. Ponadto terapia powinna być prowadzona w taki sposób, aby nie fałszowała wyników badań laboratoryjnych. Kodeks ponadto wskazuje, […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]