Czym karmić psa? Różne sposoby żywienia psów
Karmy półsuche zawierają 40-60% wody i do tej grupy zalicza się karmy pełnoporcjowe, uzupełniające oraz smakołyki. Stanowią one mały odsetek karm, które dostępne są na rynku. Proces produkcji jest taki sam jak w przypadku karm suchych. Zaletami tego rodzaju karm są jej smakowitość (bardziej miękki krokiet, niekiedy wysoka zawartość cukrów) oraz porcje w opakowaniu, które zaspokajają dzienne zapotrzebowanie zwierzęcia na składniki. Trudności z przechowywaniem oraz szybkie psucie się po otwarciu, jak również konieczność zastosowania konserwantów w przypadku większychopakowań, są największymi wadami tego rodzaju produktu.
Karmy mokre zawierają ok. 70-80% wody i wytwarzane są głównie w procesie sterylizacji w zamkniętych opakowaniach. Do tej grupy karm zalicza się: karmy pełnoporcjowe, uzupełniające oraz smakołyki. Są one dostępne w formie pasztetów, kawałków w sosie oraz kawałków w galarecie.
Proces produkcji tych karm składa się z kilku etapów. Na początku składniki karmy są mieszane ze sobą wraz z wodą, następnie ulegają podgrzaniu i umieszczane są w opakowaniu, które kolejno są myte, etykietowane i na koniec sterylizowane. Do zalet karm mokrych zalicza się przede wszystkim długi termin przydatności do spożycia przed otwarciem, są wysoko przyswajalne przez zwierzęta dzięki wysokiej strawności składników odżywczych, zawierają dużo wody, białka i tłuszczów oraz są bardzo smaczne. Wadą jest natomiast szybkie psucie się po otwarciu i stosunkowo wysoki koszt żywienia.
Produkcja karm przemysłowych podlega wielu regulacjom oraz kontrolom i w związku z tym powstają karmy bezpieczne pod względem mikrobiologicznym o stałym i niezmiennym składzie, adekwatne do zapotrzebowania zwierząt. Pomimo wielu starań producentów karmy przemysło...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2845 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Zatrucie mykotoksynami – objawy i diagnostyka Objawy kliniczne sugerujące zatrucie mykotoksynami u bydła mlecznego mogą być niespecyficzne i często nakładać się na inne problemy zdrowotne lub środowiskowe na fermie. Ważne, aby zrozumieć, że inne czynniki chorobotwórcze, złe warunki dobrostanowe czy niewłaściwe żywienie mogą potęgować efekty działania mykotoksyn i nawet mniejsza kontaminacja pasz w połączeniu z […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Równowaga elektrolitowa Do jelit warchlaków codziennie trafia od 8 do 10 l płynu, a większość wchłaniania wody następuje w jelicie cienkim (10). Wchłanianie i wydzielanie w błonie śluzowej jelit zachodzi jednocześnie, w zależności od polarności komórek nabłonkowych, i pomaga utrzymać potencjał błonowy, żywotność komórek, odpowiednie wchłanianie składników odżywczych i regulację metabolizmu drobnoustrojów (78). Wchłanianie wody […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Braki w uzębieniu U starszych koni dość częstym problemem są braki w uzębieniu. Powodem mogą być ekstrakcje we wcześniejszym okresie życia, diastemy i choroby przyzębia doprowadzające do rozchwiania i wypadania lub po prostu zużycie się zęba. O ile brak jednego zęba policzkowego nie wpływa znacząco na rozcieranie paszy, o tyle brak 3-4 zębów już bardzo […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]