Colostrum – pierwszy pokarm, najstarszy lek – część II. Inne niż immunoglobuliny białka zawarte w siarze. Wpływ laktoferyny siarowej na metabolizm kości
Białka serwatkowe
Białka serwatkowe charakteryzuje wyższa od białek kazeinowych wartość biologiczna. W gruczole mlekowym syntetyzowane są alfa-laktoalbuminy i beta-laktoglobuliny, natomiast immunoglobuliny i albuminy pochodzą z krwi. W porównaniu z białkami kazeinowymi zwierają więcej aminokwasów, nie zawierają za to fosforu (6).
Alfa-laktoalbumina bydlęca wykazuje ponad 70-proc. homologię do ludzkiego odpowiednika tego białka, a także wysoką homologię do lizozymu. Jest metaloproteiną wiążącą wapń i inne jony metali. Poddana procesom trawienia, uwalnia substancje hamujące rozwój patogenów bytujących w przewodzie pokarmowym, zwłaszcza szczepów E. coli O127. Ponadto wśród działań laktoalbuminy wymienia się działanie hipotensyjne, zbliżone do mechanizmu działania ACE-inhibitorów, i podnoszenie odporności stresowej poprzez dużą zawartość tryptofanu będącego prekursorem serotoniny.
Jeden z produktów degradacji alfa-laktoalbuminy, alfa-laktofiryna, poza stymulowaniem wydzielania mucyny jelitowej, a przez to wzmacnianiem bariery jelitowej, pobudza także receptory opioidowe, zmniejszając odczuwanie bólu.
Wraz z kwasem oleinowym na drodze indukcji apoptozy wykazuje działanie antynowotworowe, co udowodniono na modelu glejaka ludzkiego implantowanego szczurom pozbawionym grasicy. Zastosowany kompleks okazał się skuteczniejszy w redukcji masy guza oraz opóźnienia wystąpienia objawów uciskowych (2, 7-9).
Beta-laktoglobulina wykazuje zdolności wiązania substancji hydrofobowych, w tym długołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Bierze także udział w transportowaniu witaminy A. Jej rola i budowa nie zostały w pełni wyjaśnione. U gatunku ludzkiego nie posiada substancji homologicznej, nie jest też trawiona w całości, co można wiązać z jej potencjałem alergizującym.
Najczęściej opisuje się jej działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne w odniesieniu zarówno do bakterii Gram-dodatnich, jak i Gram-ujemnych. Przypisywana jej rola antyoksydacyjna w mleku wynika na...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2830 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Narażenie na mykotoksyny – charakterystyka Tradycyjnie uważano, że przeżuwacze są bardziej odporne na negatywne skutki zanieczyszczenia paszy mykotoksynami w porównaniu do zwierząt monogastrycznych. Założenie to opierało się na hipotezie, że mikroflora żwacza skutecznie rozkłada i dezaktywuje toksyny grzybicze, zapewniając tym samym naturalną ochronę organizmu. Wbrew wcześniejszym przekonaniom, wiele mykotoksyn wykazuje znaczną oporność na procesy degradacji […]
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Narażenie na mykotoksyny – charakterystyka Tradycyjnie uważano, że przeżuwacze są bardziej odporne na negatywne skutki zanieczyszczenia paszy mykotoksynami w porównaniu do zwierząt monogastrycznych. Założenie to opierało się na hipotezie, że mikroflora żwacza skutecznie rozkłada i dezaktywuje toksyny grzybicze, zapewniając tym samym naturalną ochronę organizmu. Wbrew wcześniejszym przekonaniom, wiele mykotoksyn wykazuje znaczną oporność na procesy degradacji […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Flora jelitowa prosiąt odsadzonych U ssaków układ pokarmowy zamieszkują miliardy mikroorganizmów, które kolonizują powierzchnię błony śluzowej, tworząc barierę mikrobiologiczną i odgrywając niezastąpioną rolę dla zdrowia organizmu (6, 122). Mikroorganizmy jelitowe mogą nie tylko wspomagać trawienie i wchłanianie składników odżywczych poprzez regulację ekspresji genów enzymów trawiennych w komórkach nabłonkowych (108), ale także dostarczać gospodarzowi energię poprzez […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Najczęstsze problemy stomatologiczne u koni starszych Ogólnymi zasadami wizyt dentystycznych u starszych koni powinny być: Najczęstsze problemy diagnozowane w tej grupie wiekowej to: Zaawansowane wady zgryzu, tj. zgryz falisty, schodkowy, haki Już w wieku 3-5 lat na etapie wymiany zębów mogą powstawać wady zgryzu, takie jak: zgryz falisty, przemieszczenia zębów, haki i rampy. Mają one […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Obowiązek objęcia terapią wszystkich chorych zwierząt w stadzie Pamiętaj, że zgodnie z Kodeksem rozważnego stosowania produktów leczniczych przeciwdrobnoustrojowych przez lekarzy weterynarii terapia początkowa ma zwykle charakter empiryczny i wymaga dużej wiedzy klinicznej oraz doświadczenia lekarza w leczeniu zwierząt. Ponadto terapia powinna być prowadzona w taki sposób, aby nie fałszowała wyników badań laboratoryjnych. Kodeks ponadto wskazuje, […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]