Zatrucie solą u świń po transporcie
Gospodarstwo, w którym odbywał się wyłącznie tucz świń, pochodzących z różnych stad w Danii, znajdowało się w południowo-zachodniej Polsce. Zwierzęta przeznaczone do tuczu były w wieku 10 tygodni po okresie odchowalni na fermach macierzystych.
Ferma składa się z 4 jednakowych budynków, w których odbywa się tucz 7000 zwierząt. Zasiedlanie fermy odbywa się co 5 miesięcy. W jednym budynku znajdują się zwierzęta (ok. 1750) zakupione z jednej fermy produkującej warchlaki charakteryzujące się podobnym statusem zdrowotnym. Wszystkie budynki, w których odbywał się tucz, miały identyczne warunki bytowe i system utrzymania, zwierzęta były żywione tymi samymi mieszankami pełnoporcjowymi oraz obowiązywały te same zalecenia zootechniczno-weterynaryjne, inna była tylko obsługa.
W fermie przestrzegana jest zasada „całe pomieszczenie pełne – całe pomieszczenie puste” (cpp-cpp). Warunki środowiskowe uznać należy za dobre. W gospodarstwie prowadzone były szczepienia przeciw PCV2, mykoplazmowemu zapaleniu płuc, różycy i pleuropneumonii.
Stado posiada „średni” status zdrowotny uzależniony od statusu zdrowotnego ferm, z których zwierzęta pochodzą.
- PAR: ujemne, NPAR: dodatnie,
- PRRSV: ujemne,
- Actinobacillus pleuropneumoniae: dodatnie,
- choroba Aujeszky’ego: ujemne,
- Mycoplasma hyopneumoniae: dodatnie,
- grypa: dodatnie.
Opis przypadku klinicznego
W końcu kwietnia 2015 r., we wczesnych godzinach rannych, przywieziono w trzech samochodach do przewozu świń łącznie około 1750 warchlaków o wadze 18-22 kg. Świnie z każdego samochodu, po ok. 600 osobników, zostały umieszczone w trzech oddzielnych [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!