Zatrucie solą u świń po transporcie

Zatrucie solą u świń po transporcie

Gospodarstwo, w którym odbywał się wyłącznie tucz świń, pochodzących z różnych stad w Danii, znajdowało się w południowo-zachodniej Polsce. Zwierzęta przeznaczone do tuczu były w wieku 10 tygodni po okresie odchowalni na fermach macierzystych.

Ferma składa się z 4 jednakowych budynków, w których odbywa się tucz 7000 zwierząt. Zasiedlanie fermy odbywa się co 5 miesięcy. W jednym budynku znajdują się zwierzęta (ok. 1750) zakupione z jednej fermy produkującej warchlaki charakteryzujące się podobnym statusem zdrowotnym. Wszystkie budynki, w których odbywał się tucz, miały identyczne warunki bytowe i system utrzymania, zwierzęta były żywione tymi samymi mieszankami pełnoporcjowymi oraz obowiązywały te same zalecenia zootechniczno-weterynaryjne, inna była tylko obsługa.

W fermie przestrzegana jest zasada „całe pomieszczenie pełne – całe pomieszczenie puste” (cpp-cpp). Warunki środowiskowe uznać należy za dobre. W gospodarstwie prowadzone były szczepienia przeciw PCV2, mykoplazmowemu zapaleniu płuc, różycy i pleuropneumonii.

Stado posiada „średni” status zdrowotny uzależniony od statusu zdrowotnego ferm, z których zwierzęta pochodzą.

PAR: ujemne, NPAR: dodatnie,PRRSV: ujemne,Actinobacillus pleuropneumoniae: dodatnie,choroba Aujeszky’ego: ujemne,Mycoplasma hyopneumoniae: dodatnie,grypa: dodatnie.

Opis przypadku klinicznego

W końcu kwietnia 2015 r., we wczesnych godzinach rannych, przywieziono w trzech samochodach do przewozu świń łącznie około 1750 warchlaków o wadze 18-22 kg. Świnie z każdego samochodu, po ok. 600 osobników, zostały umieszczone w trzech oddzielnych halach jednego z budynków chlewni.

Przygotowane hale były umyte, zdezynfekowane poprzez fumigację, a następnie środkami do dezynfekcji suchej. Wnętrze budynków zostało dogrzane do temperatury około 22°C. W tym samym czasie na fermie w innych chlewniach przebywało ok. 3400 warchlaków, które przyjechały wcześniejszymi transportami. Objawy chorobowe dotyczyły jednej grupy zwierząt (ok. 600)...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2608 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.