Jak osiągać efektywność terapii lekami podawanymi w wodzie do picia? Część III – czynniki ryzyka powstania biofilmu, negatywne skutki jego rozwoju w systemie pojenia oraz jak temu zapobiegać - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii
art. sponsorowany

Jak osiągać efektywność terapii lekami podawanymi w wodzie do picia? Część III – czynniki ryzyka powstania biofilmu, negatywne skutki jego rozwoju w systemie pojenia oraz jak temu zapobiegać

Czynniki ryzyka rozwoju biofilmu

Ryzyko rozwoju bakterii jest bezpośrednio związane z jakością wody, konstrukcją systemu pojenia oraz produktami podawanymi w wodzie do picia.

Jakość wody

Oczywiście należy unikać wysokiego poziomu zanieczyszczenia bakteryjnego źródła wody, jak również zbyt wysokiej koncentracji minerałów (wapń, magnez, żelazo, mangan), które mogą przyczyniać się do tworzenia szorstkiej warstwy na ścianach wewnętrznych rur w systemie pojenia.

System pojenia

Nieprawidłowo zaprojektowany lub skonstruowany system pojenia również może przyczyniać się do rozwoju biofilmu. Systemy otwarte ze zbiornikami z zaworami pływakowymi łatwo ulegają kontaminacji bakteriami znajdującymi się w powietrzu. W każdej części systemu, w której następuje spowolnienie przepływu lub ruch turbulentny wody, zwiększa się ryzyko rozwoju biofilmu:

nieodpowiednia lub zmienna średnica rur w systemie,nadmierne zagięcia rurociągu,ślepe zakończenia/zamknięty obieg rurociągu,zbyt dużo kleju po wewnętrznej stronie złączek.

Wewnętrzna powierzchnia rur powinna być gładka. Zalecanym materiałem, z którego powinny być wykonane rury, jest PVC. Rury z PVC są zdecydowanie lepsze niż rury z żelaza (utlenianie) i stali nierdzewnej (interakcje z manganem) ze względu na negatywne interakcje z czynnikami środowiskowymi. Rury z polietylenu (PE) też nie są dobrym rozwiązaniem, ponieważ amoniak zawarty w powietrzu przenika do wody w systemie, stając się źródłem azotu dla bakterii, co w konsekwencji stymuluje powstanie biofilmu. Kolejnym czynnikiem ryzyka rozwoju bakterii jest zbyt wysoka temperatura wody krążącej w systemie. Przyczyną może być umiejscowienie rurociągu zbyt blisko urządzeń grzewczych lub bezpośrednie narażenie na działanie promieni słonecznych.

Produkty podawane w wodzie

Na wielu fermach powszechną praktyką jest podawanie różnych produktów w wodzie do picia (witaminy, elektrolity, probiotyki, kwasy organiczne). Każdy z tych preparatów jest potencjalnym skła...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2641 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.