Żywienie psów seniorów
U większości żywych organizmów wraz z wiekiem dochodzi do stopniowego obniżania zdolności narządów do wykonywania przeznaczonych im funkcji, czyli starzenia się (3). Proces ten rozpoczyna się krótko po osiągnięciu przez zwierzęta dojrzałości płciowej, a pierwsze oznaki można zauważyć, obserwując zmiany w zakresie wyników laboratoryjnych (morfologii i biochemii) (tab. 1, s. 32) (1). Proces starzenia się psów różnych ras przebiega w odmiennych ramach czasowych. Ogólnie mówiąc, psy ras małych i miniaturowych zaczynają się starzeć znacznie później niż ras dużych i olbrzymich (tab. 2, s. 32) (1). Należy również podkreślić, iż proces ten przebiega nieco odmiennie w zależności od osobnika: jego aktualnego stanu zdrowia, żywienia, warunków bytowania, stresu itp.
Tab. 1. Zmiany w badaniu krwi u psów związane z procesem starzenia się organizmu (1)
Proces starzenia się obejmuje szereg zachodzących w organizmie zmian, od zapotrzebowania na poszczególne składniki odżywcze (energię, białko, tłuszcze, witaminy, składniki mineralne) do kompozycji ciała i funkcjonowania poszczególnych narządów i układów (1, 3, 5). Wiąże się to z koniecznością dokonywania równorzędnych zmian w diecie i sposobie żywienia zwierzęcia.
Tab. 2. Sugerowany wiek geriatryczny dla psów różnych ras (1)
Zmiany w kompozycji masy ciała a zapotrzebowanie na energię
U starszych osobników, w porównaniu do psów młodych, dochodzi do zmian w zawartości tkanki tłuszczowej i masy mięśniowej w organizmie (1, 3, 5). U psów młodych procent tkanki tłuszczowej oscyluje w granicach od 15% do 20%, u starych – od 25% do 30% (1, 3). Wraz z wiekiem dochodzi do utraty masy mięśniowej, której miejsce zajmuje tkanka tłuszczowa. Zachodzące zmiany w kompozycji ciała wymuszają korektę w dziennym zapotrzebowaniu psa na energię, którą powinno się obniżyć o ok. 30-40% w stosunku do wartości DER psa dorosłego (2, 3). Niemniej jednak taka regulacja poboru energii jest zalecana przede wszystkim u psów, u których zdiagnozo...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2645 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Nowe koncepcje i techniki w leczeniu ochwatu – patomechanizm
Częstotliwość występowania W zależności od badanej populacji i indywidualnych zmiennych w poszczególnych badaniach statystyki podają, że ochwat występuje u od 1,5% do nawet 34% badanych koni (21). Na podstawie badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii przewiduje się, że jeden na 10 koni zachoruje na ochwat w ciągu roku. Jest to częstotliwość porównywalna z częstotliwością występowania kolek […]
Bakterie, grzyby, algi – czyli różne oblicza mastitis u krów mlecznych
Mastitis występuje w formie klinicznej, subklinicznej i chronicznej. Kliniczne przypadki mastitis charakteryzują: obrzęk, bolesność tkanek, podwyższona temperatura wymienia, zmiany w konsystencji i kolorze mleka (np.: grudki, kłaczki, strzępki, krew, surowiczy płyn, serowata konsystencja, słonawy smak) (ryc. 1), będące reakcją układu immunologicznego krowy wywołaną przez intensywne przenikanie leukocytów. Jednak większość przypadków mastitis to stany subkliniczne – […]
Cystoisospora suis przyczyną biegunek u prosiąt ssących
Pierwotniaki Cystoisospora suis (wcześniejsza nazwa: Isospora suis) zostały opisane po raz pierwszy i uznane za czynnik wywołujący biegunkę u prosiąt już w roku 1934 przez Biestera i Murraya (5). Jednak dopiero od lat 70. i 80. XX wieku wraz z rozwojem wielkostadnego chowu świń izosporoza prosiąt stała się istotnym problemem początkowo w USA potem w […]
Nowe koncepcje i techniki w leczeniu ochwatu – patomechanizm
Częstotliwość występowania W zależności od badanej populacji i indywidualnych zmiennych w poszczególnych badaniach statystyki podają, że ochwat występuje u od 1,5% do nawet 34% badanych koni (21). Na podstawie badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii przewiduje się, że jeden na 10 koni zachoruje na ochwat w ciągu roku. Jest to częstotliwość porównywalna z częstotliwością występowania kolek […]
Wskazówki na wypadek widocznego niepowodzenia terapii antybiotykowej. Kryteria skutecznej terapii oraz kluczowe pytania jako 5 kroków drzewa analitycznego
Czynniki powiązane z użyciem antybiotyku w terapii: Czy wybór antybiotyku opierał się na badaniach klinicznych i dodatkowych (diagnoza, antybiogram)? Sprawdź odpowiedź na pytanie 3. Farmakokinetyka/farmakodynamika wybranego antybiotyku? Koncentracja i czas działania antybiotyku w zakażonej tkance a efektywność w stosunku do czynnika bakteryjnego wywołującego chorobę (spektrum działania antybiotyku, wrażliwość z antybiogramu – odpowiedzi na pytanie 3.). […]
Mastitis to choroba wieloczynnikowa
Dr inż. Aleksandra Kalińska – Katedra Hodowli Zwierząt Instytutu Nauk o Zwierzętach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Dr inż. Kalińska na co dzień prowadzi badania nad poszukiwaniem substancji, które w przyszłości mogłyby stanowić alternatywę dla antybiotyków w leczeniu mastitis u krów. Dr n. wet. Sebastian Smulski – Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach […]
XXVI MIĘDZYNARODOWA KONFERENCJA NAUKOWA – Zdrowa krowa – zdrowe mleko
Mamy przyjemność zaprosić Państwa do uczestnictwa w XXVI MIĘDZYNARODOWEJ KONFERENCJI NAUKOWEJ „Zdrowa krowa – zdrowe mleko”, która odbędzie się w dniach 19-21 czerwca w Teatrze Zdrojowymw Polanicy-Zdroju przy ul. Parkowej 2. Facebook0Tweet0LinkedIn0