Trend przyszłości – białko owadzie w karmach dla psów - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Trend przyszłości – białko owadzie w karmach dla psów

Mącznik młynarek jest jednym z owadów najłatwiejszych w hodowli, cykl produkcyjny trwa 25-35 dni. Samica w przeciągu swojego życia (1-2 miesiące) składa ok. 400-500 jaj. Larwy wylęgają się po ok. 7 dniach, rozwój do stadium poczwarki trwa 45-60 dni. Larwy są bogate w białko (47-53%) i tłuszcze (27-38%). Uznaje się je za najbogatsze w tłuszcz ze wszystkich gatunków owadów (14). Wartość odżywczą owadów zasadniczo ustawia się w szeregu malejącym: białko > tłuszcz > popiół > włókno (24). Popiół larw BSF zawiera duże ilości wapnia i fosforu. Owady są też dobrym źródłem:

cynku,magnezu,żelaza,miedzi,selenu,witamin.

Ze względu na egzoszkielet larwy bogate są w wapń (2900 mg/100 g). Larwy oceniane są jako bardziej odżywcze niż wołowina i kurczak (19). Oleje z owadów mogą być nowym źródłem kwasów tłuszczowych n-3 – ich produkcję można modyfikować dietą larw (głównym PUFA z owadów jest kwas linolenowy, ale są też DHA i EPA; larwa mącznika – 25% puli kwasów tłuszczowych, świerszcz domowy – 29,5%). Mączki z owadów zawierają więcej kwasów tłuszczowych wielonienasyconych niż mączka rybna czy drobiowa. Suszone larwy mącznika młynarka są pierwszymi zatwierdzonymi przez EFSA gatunkiem owada jadalnego jako nowej żywności (EFSA 2021; rozporządzenie wykonawcze UE 2021/882). Po odtłuszczeniu mączki z owadów poziom białka wzrasta.

Wszystkie owady gospodarskie charakteryzują się odpowiednim poziomem niezbędnych aminokwasów. Zawierają dużo aminokwasów egzogennych niezbędnych w diecie psów (a także taurynę niezbędną dla kotów). Wiele białek wyizolowanych z biomasy owadów wykazuje wysoką termostabilność, co jest ważne przy produkcji karm suchych ekstrudowanych (30). Białka z owadów wyróżniają się też bardzo wysoką przyswajalnością i strawnością. Białko owadów cechuje się strawnością porównywalną z białkiem jaja kurzego (do 98%). Owady należące do rzędu Diptera mają profil aminokwasowy zbliżony do mączki rybnej, zaś Cloroptera czy Orthoptera bardziej odpowiadają soi, z...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2641 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.