Ocena wpływu lecytyny na parametry morfologiczne i biochemiczne krwi psów z zaburzonym profilem lipidowym - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Ocena wpływu lecytyny na parametry morfologiczne i biochemiczne krwi psów z zaburzonym profilem lipidowym

Lecytyna (fosfatydylocholina) stanowi naturalny składnik fosfolipidów błon komórkowych, bierze udział w transporcie biologicznym i wielu procesach metabolicznych (9).

Lecytyna – skład i zastosowanie

Należy do związków powierzchniowo czynnych, uczestniczy w emulgacji i trawieniu tłuszczów w przewodzie pokarmowym, a obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych sprzyja obniżaniu stężenia cholesterolu oraz regulacji poziomu trójglicerydów w surowicy krwi (4, 9). Działanie to jest wykorzystywane w medycynie człowieka, głównie w profilaktyce chorób serca i miażdżycy. Lecytyna jako źródło choliny jest prekursorem neuroprzekaźnika – acetylocholiny, odpowiedzialnej za prawidłowe przewodnictwo impulsów nerwowych, co ma zastosowanie w geriatrii i leczeniu chorób układu nerwowego.

Ze względu na swoje właściwości (emulgator, biodegradowalna, metabolizowana w organizmie, nietoksyczna) lecytyna jest elementem emulsji typu olej/woda do stosowania pozajelitowego (4, 9). W 2004 r. w USA opatentowano miejscowo działającą antyoksydacyjną emulsję typu olej/woda, stosowaną w transplantologii. Emulsja ta zawiera między innymi: α-tokoferol, olej sojowy, lecytynę z żółtka jaja jako emulgator oraz niejonową substancję zapewniającą odpowiednią osmolarność i pH (9). Warto również podkreślić udział lecytyny w medycynie estetycznej, gdzie jest stosowana podczas zabiegu lipolizy, wstrzykiwana bezpośrednio w tkankę tłuszczową powoduje zniszczenie adipocytów i rozpad trójglicerydów (9).

Najbogatszym źródłem lecytyny są żółtka jaj oraz niektóre nasiona, np. soja czy rzepak. Niemniej jednak w zależności od źródła jej pochodzenia (zwierzęce lub roślinne), lecytyna różni się procentowym udziałem poszczególnych fosfolipidów. I tak lecytyna sojowa stanowi mieszaninę składającą się w 33% z fosfatydylocholiny, 14% z fosfatydyloetanolaminy, 17% z fosfatydyloinozytolu, a ok. 6,4% z kwasu fosfatydylowego. Natomiast lecytyna z żółtek jaja zawiera aż 66-76% fosfatydylocholiny, 15-24% fosfa...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2645 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.