Ocena wpływu lecytyny na parametry morfologiczne i biochemiczne krwi psów z zaburzonym profilem lipidowym
Lecytyna (fosfatydylocholina) stanowi naturalny składnik fosfolipidów błon komórkowych, bierze udział w transporcie biologicznym i wielu procesach metabolicznych (9).
Lecytyna – skład i zastosowanie
Należy do związków powierzchniowo czynnych, uczestniczy w emulgacji i trawieniu tłuszczów w przewodzie pokarmowym, a obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych sprzyja obniżaniu stężenia cholesterolu oraz regulacji poziomu trójglicerydów w surowicy krwi (4, 9). Działanie to jest wykorzystywane w medycynie człowieka, głównie w profilaktyce chorób serca i miażdżycy. Lecytyna jako źródło choliny jest prekursorem neuroprzekaźnika – acetylocholiny, odpowiedzialnej za prawidłowe przewodnictwo impulsów nerwowych, co ma zastosowanie w geriatrii i leczeniu chorób układu nerwowego.
Ze względu na swoje właściwości (emulgator, biodegradowalna, metabolizowana w organizmie, nietoksyczna) lecytyna jest elementem emulsji typu olej/woda do stosowania pozajelitowego (4, 9). W 2004 r. w USA opatentowano miejscowo działającą antyoksydacyjną emulsję typu olej/woda, stosowaną w transplantologii. Emulsja ta zawiera między innymi: α-tokoferol, olej sojowy, lecytynę z żółtka jaja jako emulgator oraz niejonową substancję zapewniającą odpowiednią osmolarność i pH (9). Warto również podkreślić udział lecytyny w medycynie estetycznej, gdzie jest stosowana podczas zabiegu lipolizy, wstrzykiwana bezpośrednio w tkankę tłuszczową powoduje zniszczenie adipocytów i rozpad trójglicerydów (9).
Najbogatszym źródłem lecytyny są żółtka jaj oraz niektóre nasiona, np. soja czy rzepak. Niemniej jednak w zależności od źródła jej pochodzenia (zwierzęce lub roślinne), lecytyna różni się procentowym udziałem poszczególnych fosfolipidów. I tak lecytyna sojowa stanowi mieszaninę składającą się w 33% z fosfatydylocholiny, 14% z fosfatydyloetanolaminy, 17% z fosfatydyloinozytolu, a ok. 6,4% z kwasu fosfatydylowego. Natomiast lecytyna z żółtek jaja zawiera aż 66-76% fosfatydylocholiny, 15-24% fosfa...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2645 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Nowe koncepcje i techniki w leczeniu ochwatu – patomechanizm
Częstotliwość występowania W zależności od badanej populacji i indywidualnych zmiennych w poszczególnych badaniach statystyki podają, że ochwat występuje u od 1,5% do nawet 34% badanych koni (21). Na podstawie badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii przewiduje się, że jeden na 10 koni zachoruje na ochwat w ciągu roku. Jest to częstotliwość porównywalna z częstotliwością występowania kolek […]
Bakterie, grzyby, algi – czyli różne oblicza mastitis u krów mlecznych
Mastitis występuje w formie klinicznej, subklinicznej i chronicznej. Kliniczne przypadki mastitis charakteryzują: obrzęk, bolesność tkanek, podwyższona temperatura wymienia, zmiany w konsystencji i kolorze mleka (np.: grudki, kłaczki, strzępki, krew, surowiczy płyn, serowata konsystencja, słonawy smak) (ryc. 1), będące reakcją układu immunologicznego krowy wywołaną przez intensywne przenikanie leukocytów. Jednak większość przypadków mastitis to stany subkliniczne – […]
Cystoisospora suis przyczyną biegunek u prosiąt ssących
Pierwotniaki Cystoisospora suis (wcześniejsza nazwa: Isospora suis) zostały opisane po raz pierwszy i uznane za czynnik wywołujący biegunkę u prosiąt już w roku 1934 przez Biestera i Murraya (5). Jednak dopiero od lat 70. i 80. XX wieku wraz z rozwojem wielkostadnego chowu świń izosporoza prosiąt stała się istotnym problemem początkowo w USA potem w […]
Nowe koncepcje i techniki w leczeniu ochwatu – patomechanizm
Częstotliwość występowania W zależności od badanej populacji i indywidualnych zmiennych w poszczególnych badaniach statystyki podają, że ochwat występuje u od 1,5% do nawet 34% badanych koni (21). Na podstawie badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii przewiduje się, że jeden na 10 koni zachoruje na ochwat w ciągu roku. Jest to częstotliwość porównywalna z częstotliwością występowania kolek […]
Wskazówki na wypadek widocznego niepowodzenia terapii antybiotykowej. Kryteria skutecznej terapii oraz kluczowe pytania jako 5 kroków drzewa analitycznego
Czynniki powiązane z użyciem antybiotyku w terapii: Czy wybór antybiotyku opierał się na badaniach klinicznych i dodatkowych (diagnoza, antybiogram)? Sprawdź odpowiedź na pytanie 3. Farmakokinetyka/farmakodynamika wybranego antybiotyku? Koncentracja i czas działania antybiotyku w zakażonej tkance a efektywność w stosunku do czynnika bakteryjnego wywołującego chorobę (spektrum działania antybiotyku, wrażliwość z antybiogramu – odpowiedzi na pytanie 3.). […]
Mastitis to choroba wieloczynnikowa
Dr inż. Aleksandra Kalińska – Katedra Hodowli Zwierząt Instytutu Nauk o Zwierzętach Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Dr inż. Kalińska na co dzień prowadzi badania nad poszukiwaniem substancji, które w przyszłości mogłyby stanowić alternatywę dla antybiotyków w leczeniu mastitis u krów. Dr n. wet. Sebastian Smulski – Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach […]
XXVI MIĘDZYNARODOWA KONFERENCJA NAUKOWA – Zdrowa krowa – zdrowe mleko
Mamy przyjemność zaprosić Państwa do uczestnictwa w XXVI MIĘDZYNARODOWEJ KONFERENCJI NAUKOWEJ „Zdrowa krowa – zdrowe mleko”, która odbędzie się w dniach 19-21 czerwca w Teatrze Zdrojowymw Polanicy-Zdroju przy ul. Parkowej 2. Facebook0Tweet0LinkedIn0