Metody i schematy odchudzania zwierząt
Etap I – dobór właściwej diety
Dieta odchudzająca jest specjalnym rodzajem pokarmu umożliwiającym bezpieczną, kontrolowaną utratę masy ciała. Podstawowym elementem są niskokaloryczne składniki, ograniczona ilość tłuszczów, podniesiony poziom białka i substancji witaminowo-mineralnych oraz dodatek składników funkcjonalnych. Wśród nich można wyróżnić te o działaniu redukującym łaknienie (np. guma guar z Cyamopsis tetragonobus, Psyllium, włókno uzyskane z rośliny z gat. Plantago czy glucomannan z korzenia Amorphophallus konjac), stymulującym metabolizm komórkowy (skoniugowany kwas klawulanowy CLA, wyciąg z rośliny Garcia cambogia, saponiny z korzenia żeń-szenia, chrom czy beta-hydroksy-beta-metylomaślan) czy teromogenezę (kofeina, katechiny zielonej herbaty, kapsaicyna) lub hamujących wchłanianie tłuszczów (saponiny z roślin z gat. Panax japonicus oraz owoców: Kochia scoparia, chitosan – fat blocker) (8, 17, 18). Zazwyczaj w dietach odchudzających wykorzystuje się synergizm działania składników funkcjonalnych, a typowym standardem jest łączenie L-karnityny, kwasu CLA i włókna pokarmowego.
Tłuszcz i węglowodany w diecie odchudzającej
Tłuszcz jest najlepszym źródłem energii, dostarcza jej 2 razy więcej niż węglowodany czy białka. Dlatego w dietach odchudzających jest podstawowym składnikiem, który podlega ograniczeniu. Początkowo zmniejszenie zawartości tłuszczu w diecie odbywało się kosztem zwiększenia udziału węglowodanów złożonych i włókna, później białka. Takie połączenie, niskotłuszczowa (niskokaloryczna), ale wysokobiałkowa dieta, redukuje zawartość tłuszczu w organizmie przy zachowaniu masy mięśniowej. Powyższa kompozycja ogranicza również produkcję prozapalnych cytokin i obniża stężenie trójglicerydów w surowicy krwi. U ludzi stosowano różne typy diet odchudzających, m.in. niskotłuszczową dietę niskowęglowodanową, w której eliminowano źródła cukrów prostych i rafinowanych. Zapewniała ona szybką, lecz krótkoterminową utratę masy ciała (2). W przypad...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2640 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Niezakaźne przyczyny chorób kończyn u świń
Problem kulawizn u loch Kulawizny u loch są, tuż po problemach w rozrodzie, najważniejszą przyczyną brakowań loch z dalszej hodowli. Najwięcej przypadków obserwuje się w okresie od odsadzenia do momentu porodu. Bardzo często schorzenia kończyn są rejestrowane u pierwiastek lub u loch po drugim porodzie, a więc w okresie, kiedy wchodzą one w najbardziej wydajny […]
Posocznica cieląt wywołana przez E. coli. Kolisepticemia
Zapobieganie W przypadku zachorowań na kolisepticemię należy brać pod uwagę przede wszystkim dwa czynniki: niski poziom immunoglobulin w surowicy krwi oraz system odchowu cieląt sprzyjający zakażeniom patogennymi szczepami E. coli (14, 17, 18). Wiele czynników ma wpływ na transfer immunoglobulin siarowych. Jednak najważniejszą rolę odgrywają czas, w jakim zostanie podana siara po urodzeniu, oraz ilość […]
Niezakaźne przyczyny chorób kończyn u świń
Problem kulawizn u loch Kulawizny u loch są, tuż po problemach w rozrodzie, najważniejszą przyczyną brakowań loch z dalszej hodowli. Najwięcej przypadków obserwuje się w okresie od odsadzenia do momentu porodu. Bardzo często schorzenia kończyn są rejestrowane u pierwiastek lub u loch po drugim porodzie, a więc w okresie, kiedy wchodzą one w najbardziej wydajny […]
Kiedy warto zlecić rozmaz krwi u koni?
Z drugiej strony należy jednak mieć na uwadze niską czułość tej metody – wynik ujemny nie jest podstawą wykluczenia choroby. Zarówno w przypadku anaplazmozy, jak i babeszjozy odsetek zakażonych krwinek może być bardzo niski, a okres, w którym będzie możliwa ich mikroskopowa identyfikacja, krótki (4, 8). Co za tym idzie, w razie wyniku ujemnego u […]
Wskazówki na wypadek widocznego niepowodzenia terapii antybiotykowej. Kryteria skutecznej terapii oraz kluczowe pytania jako 5 kroków drzewa analitycznego
Czynniki powiązane z użyciem antybiotyku w terapii: Czy wybór antybiotyku opierał się na badaniach klinicznych i dodatkowych (diagnoza, antybiogram)? Sprawdź odpowiedź na pytanie 3. Farmakokinetyka/farmakodynamika wybranego antybiotyku? Koncentracja i czas działania antybiotyku w zakażonej tkance a efektywność w stosunku do czynnika bakteryjnego wywołującego chorobę (spektrum działania antybiotyku, wrażliwość z antybiogramu – odpowiedzi na pytanie 3.). […]
Czarno na białym – mastitis okiem praktyka – rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim
Rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim, pracownikiem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalistą w dziedzinie profilaktyki i leczenia mastitis u krów, który w swoich badaniach zgłębia tematykę zapalenia gruczołu mlekowego u bydła, zarówno w aspekcie naukowym, jak i praktycznym. Większość zapaleń gruczołu mlekowego ma etiologię bakteryjną. Dlaczego, pomimo rozwoju mikrobiologii, medycyny weterynaryjnej i prowadzonych badań, […]
XVIII FORUM ZOOTECHNICZNO-WETERYNARYJNE: NOWE HORYZONTY W ROZRODZIE ZWIERZĄT
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu w dniach 18-19 kwietnia br. odbyło się XVIII Forum Zootechniczno-Weterynaryjne pod hasłem „Rozród zwierząt w dobie selekcji genomowej”. To wydarzenie zgromadziło liczne grono lekarzy weterynarii oraz hodowców, by omówić najnowsze osiągnięcia w dziedzinie hodowli i rozrodu zwierząt. Organizacja Forum była wspólnym przedsięwzięciem Poznańskiego Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Wielkopolskiego Oddziału Polskiego […]