Karmy ze świeżym mięsem w żywieniu psów
Charakterystyka karm przemysłowych
Większość właścicieli psów stara się świadomie zaspokoić potrzeby bytowe swojego zwierzęcia. Obserwując ogromną możliwość dostępnych na rynku zoologicznym karm i coraz nowsze pojawiające się trendy, również w przypadku producentów, rodzi się pytanie, co produkować, aby konsumenci, a przede wszystkim ich psy, byli zadowoleni (2).
Karmy dla psów ustawowo dzieli się na pełnoporcjowe i uzupełniające (3). Karma pełnoporcjowa jest kompletna i zbilansowana. Podawana w odpowiedniej ilości pokrywa zapotrzebowanie psa na wszystkie składniki pokarmowe. Karma uzupełniająca nie jest zbilansowana. Charakteryzuje się wysoką zawartością tylko wybranych składników i musi być podawana z innymi komponentami, aby stanowiła pełnowartościowy posiłek. Wyróżnia się również podział na karmy bytowe i weterynaryjne. Karmy bytowe przeznaczone są dla zdrowych zwierząt, a profil żywieniowy tych karm ustalany jest na podstawie norm żywieniowych National Research Council (4) oraz aktualnych wyników badań naukowych przez takie organizacje jak American Association of Feed Control Officials (5) oraz Fèdèration Europèenne de l’Industrie des Aliments Pour Animaux Familiers (6).
Karmy weterynaryjne stosuje się u zwierząt chorych, z różnymi zaburzeniami metabolicznymi, które wymagają specjalistycznego postępowania żywieniowego (7). Taki rodzaj pokarmu podaje się w okresie hospitalizacji i, w zależności od potrzeb, można pozostawić taką dietę u psa do końca życia lub po ustąpieniu objawów chorobowych powrócić do poprzedniego sposobu żywienia (8). Ze względu na proces technologiczny, który zastosowano do produkcji karm, wyróżnia się: karmy suche (ekstrudowane, wypiekane), półwilgotne, tłoczone na zimno, mokre (pasteryzowane i sterylizowane) oraz gotowe karmy mrożone (9).
Jakość karm
Analizując zachowania właścicieli psów, można podzielić ich ze względu na świadomych potrzeb zwierzęcia oraz zdolnych do ich realizowania. Z racji tego, że nie da się zas...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2640 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Niezakaźne przyczyny chorób kończyn u świń
Problem kulawizn u loch Kulawizny u loch są, tuż po problemach w rozrodzie, najważniejszą przyczyną brakowań loch z dalszej hodowli. Najwięcej przypadków obserwuje się w okresie od odsadzenia do momentu porodu. Bardzo często schorzenia kończyn są rejestrowane u pierwiastek lub u loch po drugim porodzie, a więc w okresie, kiedy wchodzą one w najbardziej wydajny […]
Posocznica cieląt wywołana przez E. coli. Kolisepticemia
Do organizmu nowo narodzonych cieląt patogenne szczepy E. coli mogą wnikać różnymi drogami. Najważniejszą rolę spośród nich odgrywa nabłonek jelit. Wnikanie odbywa się na drodze pinocytozy, w czasie pełnej przepuszczalności nabłonka jelit (3). Innymi drogami wniknięcia drobnoustrojów mogą być błona śluzowa nosa, jamy ustnej i gardła oraz pępek (6, 7). U zakażonych cieląt przebieg choroby […]
Niezakaźne przyczyny chorób kończyn u świń
Problem kulawizn u loch Kulawizny u loch są, tuż po problemach w rozrodzie, najważniejszą przyczyną brakowań loch z dalszej hodowli. Najwięcej przypadków obserwuje się w okresie od odsadzenia do momentu porodu. Bardzo często schorzenia kończyn są rejestrowane u pierwiastek lub u loch po drugim porodzie, a więc w okresie, kiedy wchodzą one w najbardziej wydajny […]
Kiedy warto zlecić rozmaz krwi u koni?
Co może wnieść mikroskopowa ocena komórek krwi w diagnostyce chorób koni? W jakich przypadkach rozmaz krwi u tego gatunku może być przydatny, a w jakich mniej? Co zrobić, żeby zmaksymalizować wartość diagnostyczną badania i jak interpretować jego wynik? Artykuł ma na celu odpowiedź na te – i kilka innych – często zadawanych pytań. Jest on […]
Wskazówki na wypadek widocznego niepowodzenia terapii antybiotykowej. Kryteria skutecznej terapii oraz kluczowe pytania jako 5 kroków drzewa analitycznego
Czynniki powiązane z użyciem antybiotyku w terapii: Czy wybór antybiotyku opierał się na badaniach klinicznych i dodatkowych (diagnoza, antybiogram)? Sprawdź odpowiedź na pytanie 3. Farmakokinetyka/farmakodynamika wybranego antybiotyku? Koncentracja i czas działania antybiotyku w zakażonej tkance a efektywność w stosunku do czynnika bakteryjnego wywołującego chorobę (spektrum działania antybiotyku, wrażliwość z antybiogramu – odpowiedzi na pytanie 3.). […]
Czarno na białym – mastitis okiem praktyka – rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim
Rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim, pracownikiem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalistą w dziedzinie profilaktyki i leczenia mastitis u krów, który w swoich badaniach zgłębia tematykę zapalenia gruczołu mlekowego u bydła, zarówno w aspekcie naukowym, jak i praktycznym. Większość zapaleń gruczołu mlekowego ma etiologię bakteryjną. Dlaczego, pomimo rozwoju mikrobiologii, medycyny weterynaryjnej i prowadzonych badań, […]
XVIII FORUM ZOOTECHNICZNO-WETERYNARYJNE: NOWE HORYZONTY W ROZRODZIE ZWIERZĄT
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu w dniach 18-19 kwietnia br. odbyło się XVIII Forum Zootechniczno-Weterynaryjne pod hasłem „Rozród zwierząt w dobie selekcji genomowej”. To wydarzenie zgromadziło liczne grono lekarzy weterynarii oraz hodowców, by omówić najnowsze osiągnięcia w dziedzinie hodowli i rozrodu zwierząt. Organizacja Forum była wspólnym przedsięwzięciem Poznańskiego Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Wielkopolskiego Oddziału Polskiego […]