Żywienie domowe a nadwaga i otyłość
Wiele badań wskazuje, że większość psów regularnie dostaje resztki ze stołu i przekąski (25), a tylko niewielka liczba właścicieli zdaje się dostosowywać główny posiłek psa do ilości podawanych przysmaków (27).
W badaniu porównującym zachowania właścicieli psów o prawidłowej kondycji i otyłych nie było niespodzianką, że psy otyłe otrzymywały więcej posiłków i smakołyków niż psy o prawidłowej masie ciała (13). Warto wspomnieć, że dzielenie dziennej dawki pokarmu na porcje nie prowadzi do zwiększenia ryzyka wystąpienia otyłości. Psy otyłe najczęściej dostawały jeden lub trzy i więcej posiłków dziennie.
Dodatkowo często były obecne podczas przygotowywania i spożywania jedzenia przez opiekuna, a przy tej okazji dostawały smaczne kąski, a więc dostawały resztki ze stołu jako dodatek do podstawowej karmy częściej niż psy szczupłe. Właściciele psów z nadmierną masą ciała uznawali za mniej istotne spędzanie wolnego czasu z psem na zabawie czy aktywności fizycznej, za to spędzali więcej czasu na obserwowaniu psa podczas jedzenia. Te obserwacje pozwalają wysnuć wniosek, że karmienie psa jest dla tej grupy właścicieli przyjemną i zarazem wygodną formą kontaktu z psem.
Podawanie przekąsek jest postrzegane jako integralna część relacji między psem a opiekunem i jest według nich najlepszą formą wyrażania uczuć i miłości (17). Według niektórych właścicieli dzięki podawaniu smakołyków pies jest szczęśliwy. W ich odczuciu nie dokarmiać przysmakami to tak „jakby nie dawać dzieciom zabawek”. Inni opiekunowie sugerują, że przekąski to upragniony dodatek do „nudnej diety”, co ujawnia pogląd, że dieta podstawowa nie jest dla psa wystarczająco interesująca (27).
Najbardziej popularne rodzaje jedzenia, które są oferowane zwierzętom, to te, które jedzą z największym apetytem, czyli bogate zarówno w tłuszcz, jak i białko (25).
Najczęściej podawane ludzkie jedzenie to: mięsne skrawki, ser, chleb, chipsy, ciasta, a nawet resztki jedzenia typu fast-food, kupowane na wynos (hot dog, kebab, chińszczyzna, frytki) (27). Dieta właściciela, która jest bogata w sól, tłuszcze i cukier, trafia ostatecznie z jego talerza do miski psa. A więc resztki ze stołu podawane psu będą odzwierciedleniem diety i stanu odżywienia właściciela (10). Właściciele otyłych zwierząt często sami są otyli i nie przykładają zbyt dużej wagi do zdrowego stylu życia i odżywiania się, co również przekładają na swoich podopiecznych.
Wyniki badania Kienzle’a i in. (13) wskazują również, że opiekunowie otyłych psów mają tendencję do interpretowania każdej potrzeby psa jako prośby o jedzenie. Właściciele ci powinni być zachęceni do okazywania uwagi psom nie tylko poprzez podawanie jedzenia, ale częściej poprzez aktywność fizyczną, taką jak energiczne spacery oraz regularne zabawy. Będzie miało to korzystny wpływ zarówno na psa, jak i właściciela.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2608 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Podkliniczny niedobór wapnia i jego wpływ na wyniki rutynowych badań laboratoryjnych w różnych okresach laktacji u krów mlecznych
Sposoby szerzenia się choroby Pleuropneumonia szerzy się drogą aerogenną od świni do świni, trzoda chlewna jest bowiem głównym rezerwuarem zarazka. Inne gatunki zwierząt, takie jak bydło czy owce, mogą być przypadkowymi nosicielami App, jednak nie odgrywają istotnej roli w szerzeniu się tego drobnoustroju. Jest prawdopodobne, że pewną rolę w epizootiologii omawianej jednostki chorobowej odgrywać mogą […]
Podkliniczny niedobór wapnia i jego wpływ na wyniki rutynowych badań laboratoryjnych w różnych okresach laktacji u krów mlecznych
Sposoby szerzenia się choroby Pleuropneumonia szerzy się drogą aerogenną od świni do świni, trzoda chlewna jest bowiem głównym rezerwuarem zarazka. Inne gatunki zwierząt, takie jak bydło czy owce, mogą być przypadkowymi nosicielami App, jednak nie odgrywają istotnej roli w szerzeniu się tego drobnoustroju. Jest prawdopodobne, że pewną rolę w epizootiologii omawianej jednostki chorobowej odgrywać mogą […]
Szerzenie się, profilaktyka i terapia ważnych ekonomicznie chorób układu oddechowego świń (pleuropneumonia, mykoplazmowe zapalenie płuc)
Zapobieganie Profilaktyka pleuropneumonii musi być wielokierunkowa. Biorąc pod uwagę fakt, że wystąpienie choroby w stadach wrażliwych na zakażenie wiąże się zazwyczaj z wprowadzeniem do chlewni pozornie zdrowych nosicieli App, zasadniczym elementem w ochronie takich stad jest serologiczna kontrola wszystkich świń wprowadzanych do chlewni. W przypadku wprowadzania do stada App serododatniego zwierząt wolnych od App celowe […]
Wprowadzenie do stomatologii koni
Sondy (ryc. 3) umożliwiają dokładne oczyszczanie szpar międzyzębowych oraz fizjologicznie lub niefizjologicznie występujących nieregularności zębów. Tarniki stanowią kluczowe narzędzie pracy lekarzy weterynarii, którzy w swojej ofercie mają zabieg odontoplastyki. Jeszcze do niedawna zastosowanie znajdowały jedynie tarniki ręczne, w obecnych czasach, ze względu na dużą dostępność i przystępną cenę, coraz częściej stosowane są tarniki mechaniczne (ryc. […]
Wskazówki na wypadek widocznego niepowodzenia terapii antybiotykowej. Kryteria skutecznej terapii oraz kluczowe pytania jako 5 kroków drzewa analitycznego
Czynniki powiązane z użyciem antybiotyku w terapii: Czy wybór antybiotyku opierał się na badaniach klinicznych i dodatkowych (diagnoza, antybiogram)? Sprawdź odpowiedź na pytanie 3. Farmakokinetyka/farmakodynamika wybranego antybiotyku? Koncentracja i czas działania antybiotyku w zakażonej tkance a efektywność w stosunku do czynnika bakteryjnego wywołującego chorobę (spektrum działania antybiotyku, wrażliwość z antybiogramu – odpowiedzi na pytanie 3.). […]
Czarno na białym – mastitis okiem praktyka – rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim
Rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim, pracownikiem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalistą w dziedzinie profilaktyki i leczenia mastitis u krów, który w swoich badaniach zgłębia tematykę zapalenia gruczołu mlekowego u bydła, zarówno w aspekcie naukowym, jak i praktycznym. Większość zapaleń gruczołu mlekowego ma etiologię bakteryjną. Dlaczego, pomimo rozwoju mikrobiologii, medycyny weterynaryjnej i prowadzonych badań, […]
XVIII FORUM ZOOTECHNICZNO-WETERYNARYJNE: NOWE HORYZONTY W ROZRODZIE ZWIERZĄT
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu w dniach 18-19 kwietnia br. odbyło się XVIII Forum Zootechniczno-Weterynaryjne pod hasłem „Rozród zwierząt w dobie selekcji genomowej”. To wydarzenie zgromadziło liczne grono lekarzy weterynarii oraz hodowców, by omówić najnowsze osiągnięcia w dziedzinie hodowli i rozrodu zwierząt. Organizacja Forum była wspólnym przedsięwzięciem Poznańskiego Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Wielkopolskiego Oddziału Polskiego […]