Znaczenie pro- i prebiotyków u psów i kotów
Jak działają prebiotyki?
Korzystne bakterie mają również zdolność do syntezy własnych enzymów, które nie tylko wspomagają procesy trawienne gospodarza, ale i biorą udział w produkcji niektórych witamin, np. z grupy B, K, D, PP, H, a także kwasu foliowego. Dodatkowo wprowadzając np. Lactobacillus acidophilus do mleka lub innych produktów nabiałowych (kefir, jogurt), dostarcza się enzym rozkładający laktozę, co umożliwia podawanie tego rodzaju produktów osobnikom z nietolerancją powyższego cukru. Zaobserwowano też, że obecność kwaśnych produktów fermentacji bakteryjnej sprzyja przyswajaniu przez organizm niektórych pierwiastków, takich jak np.: żelaza, wapnia, miedzi i cynku, co jest szczególnie ważne u osobników młodych, starszych oraz chorych, głównie w okresie rekonwalescencji.
Probiotyki wykazują również działanie ogólnoustrojowe, wpływając na obniżenie stężenia LDL-cholesterolu. Jest to szczególnie ważne u ludzi w aspekcie profilaktyki miażdżycy. U psów i kotów należących do tzw. grupy HDL-cholesterolu ryzyko rozwoju miażdżycy na tle nadmiaru LDL jest minimalne, poza osobnikami ze zdiagnozowanymi zaburzeniami metabolicznymi (cukrzyca) oraz chorobami endokrynologicznymi (choroby tarczycy).
Wprowadzenie probiotyków do przewodu pokarmowego zwierzęcia wymaga dostarczenia również odpowiedniej do ich wzrostu pożywki. Najczęściej funkcję tę spełniają poli-, oligo- i monosacharydy, określane mianem prebiotyków. Występują one zazwyczaj w postaci błonnika. Nie każdy błonnik jest prebiotykiem, ponieważ jest on wykorzystywany przez większość mikroorganizmów bytujących w okrężnicy, natomiast prebiotyki są fermentowalne wyłącznie przez ściśle określone bakterie. Typowymi prebiotykami są oligosacharydy (polimeryczne sacharydy składające się z dwóch lub więcej połączonych ze sobą monomerów), wykorzystywane zazwyczaj przez Bifidobacterium i Lactobacillus, w wyniku czego dochodzi do syntezy kwasu mlekowego, którego zadaniem jest obniżenie pH okrężnicy i przez to stworzenie niekorzystnych warunków bytowania dla patogenów.
W przeprowadzonych in vitro oraz in vivo badaniach u ludzi potwierdzono właściwości prebiotyczne: fruktooligosacharydów (FOS), galaktooligosacharydów (GOS), izomaltooligosacharydów (IMO), ksylooligosacharydów (XOS), laktulozy oraz oligosacharydyów sojowych (SBOS). U zwierząt najczęściej korzysta się z fruktooligosacharydów (FOS), których naturalnym źródłem są: pszenica, banany, ziemniaki oraz miód, galaktooligosacharydy (GOS) czy laktulozy. Większość z nich jest otrzymywana metodami chemicznymi lub enzymatycznymi (na skalę przemysłową), poza oligosacharydami sojowymi (SBOS), które ekstrahuje się bezpośrednio z surowca (np. serwatki sojowej), a obróbka enzymatyczna nie jest wymagana. Typowym wielkocząsteczkowym biopolimerem roślinnym jest inulina występująca np. w: cykorii, cebuli, czosnku, topinamburze, pomidorach, bananach lub pszenicy.
Niezależnie od źródła pozyskania wszystkie prebiotyki muszą być oporne na działanie enzymów trawiennych gospodarza, dzięki czemu docierają do punktu docelowego przewodu pokarmowego w niezmienionej postaci. Muszą również selektywnie stymulować wzrost i aktywność wybranych szczepów bakterii, mających korzystny wpływ na zdrowie gospodarza, oraz obniżać pH treści jelitowej. Dodatkowo w wyniku ich fermentacji powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (gł. kwas masłowy, propionowy i octowy), będące głównym źródłem energii dla enterocytów.
Ze względu na swój udział w procesie odżywiania nabłonka jelit, detoksykacji organizmu oraz stymulacji lokalnej odporności prebiotyki odgrywają znaczącą rolę w zapewnieniu zdrowotności przewodu pokarmowego (a więc i całego organizmu). Funkcję tę szeroko wykorzystuje się zarówno u zwierząt zdrowych, u których okresowo mogą występować różnego rodzaju problemy gastryczne (zazwyczaj wskutek popełnianych przez właścicieli błędów dietetycznych), jak i u chorych, głównie z chorobami zapalnymi jelit, osobników otyłych (zaparcia, wzdęcia) czy z niewydolnością nerek i/lub wątroby (funkcja odtruwania organizmu). Prebiotyki charakteryzują się szerokim marginesem bezpieczeństwa, niemniej jednak przy zbyt wysokich dawkach może dochodzić do nadmiernej produkcji gazów jelitowych i odczuwalnego przez zwierzę dyskomfortu w obrębie jamy brzusznej (wzdęcia).
Pro- i prebiotyki mogą być podawane zwierzętom w postaci suplementów diety lub jako składnik karm komercyjnych. Niemniej jednak ze względu na rodzaj obróbki cieplnej, konserwację oraz czas ich przechowywania sensowne wydaje się raczej celowane podawanie kultur bakterii w postaci konkretnych preparatów probiotycznych lub synbiotyków. Natomiast w przypadku prebiotyków można korzystać z dostępnych diet weterynaryjnych zawierających prebiotyki. Podstawowe kultury probiotyczne oraz przykłady kombinacji pre- i synbiotyków przedstawiono w tab. 1.
Klaudia Miklaszewska
dr n. wet. Artur Burmańczuk*
Studentka Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
*Zakład Farmakologii Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]