W poszukiwaniu złotego środka
Przy tak dużych możliwościach w zakresie żywienia zwierząt łatwo zabrnąć w kozi róg przesytu informacjami. Co zrobić, by nie dać się zwariować i działać z korzyścią dla zwierząt? Czy żywienie zwierząt domowych w dzisiejszych czasach to duże wyzwanie?
Wydaje się, że żywienie jest nauką, której podstawy są dobrze poznane i zakorzenione. Niestety, dostępność różnych niesprawdzonych informacji powoduje zamęt w podstawach wiedzy właścicieli na temat żywienia ich zwierząt. Podsycane są niepewności co do zasad żywienia, negowane są opracowane wcześniej normy i zalecenia. Takie podejście podsycają, niestety, producenci karm, którzy chcąc wpisać się w „potrzeby i oczekiwania” właścicieli, umieszczają w karmach i na ich etykietach informacje o „bezzbożowości” karm suchych, o ryzyku spożywania glutenu, karmach wegetariańskich itp. Tak, żywienie zwierząt jest dużym wyzwaniem. Właścicielowi pozostaje zaufać specjalistom w tym zakresie, np. w czasie konstruowania diety domowej, bądź producentom pełnowartościowych karm – tutaj tylko trzeba się zdecydować na model, który będzie spełniał oczekiwania przede wszystkim właściciela.
Jak powinny zostać ukierunkowane badania w zakresie diety surowej, aby dały one w przyszłości jasny obraz tej formy żywienia w świadomości odbiorców?
Przede wszystkim badania powinny skupić się na bilansie wartości odżywczej oraz możliwościach wykorzystania składników odżywczych z surowych składników w przewodzie pokarmowym psa i kota. Na ten ostatni parametr będą miały wpływ zawartość substancji antyodżywczych oraz substancji o wysokiej aktywności biologicznej, np. hormonów.
Jaka forma żywienia zwierząt domowych niesie ze sobą więcej zagrożeń: kupowanie gotowych karm czy dieta surowa?
A jakie zagrożenia niesie ze sobą gotowa karma? Temat bardzo szeroki i mamy mało czasu na wskazanie najważniejszych wyróżników jakości karm gotowych. Dobrej jakości karma gotowa, w zależności od sposobu jej produkcji, daje gwarancję pokrycia zapotrzebowania na składniki odżywcze, ale nie ogranicza możliwości urozmaicania posiłków psa lub kota − pod warunkiem przemyślanego postępowania. Z kolei karma surowa, jak już wspominałem, niesie takie samo ryzyko, jak karma domowa, jeżeli jest niezbilansowana, a dodatkowo generuje ryzyko zakażeń mikrobiologicznych i innych dla samego psa lub kota, jak i ich opiekunów.
Czy osobiście, jako specjalistę w zakresie żywienia, dieta BARF przekonuje Pana do jej stosowania? Czy wdrożyłby ją Pan u swojego psa lub kota?
Mam z tym problem. Ze względu na to, że jestem zwolennikiem diety domowej, ale prawidłowo zbilansowanej, trudno mi znaleźć dodatkowe wartości diety surowej, która też jest dietą domową, tyle tylko, że surowce są niepoddane obróbce termicznej. Obróbka termiczna zmniejsza wartość odżywczą surowców, ale jednak daje gwarancję bezpieczeństwa. Z jednej strony jestem w stanie zrozumieć właścicieli stosujących dietę surową, którzy pragną zapewnić jak najlepszy poziom żywienia swoich zwierząt, ale z drugiej strony mam wrażenie, że może to wynikać tylko z chęci przeciwstawienia się powszechnie stosowanym karmom komercyjnym. Ważnym aspektem, głównie socjologicznym, jest chęć stosowania modelu żywienia unikatowego i elitarnego.
Osobiście nie wyobrażam sobie podawania całej tuszki szczura mojemu psu. Udomowiliśmy psy, stworzyliśmy im warunki do bytowania w naszych domach, a teraz chcielibyśmy „uszanować” ich dziką naturę wilka. Jeżeli chcielibyśmy to całkowicie uszanować, to musielibyśmy im pozwolić na polowanie i samodzielne zdobywanie pokarmu. Wartości diety surowej są takie same, jak w diecie domowej: wysoka wartość odżywcza, możliwość urozmaicania posiłków, samodzielne ich komponowanie, wykorzystanie tych samych surowców. Dlatego też trudno mi jest znaleźć jakieś dodatkowe walory diety surowej, a jednocześnie łatwiej wskazać mi wady tego modelu żywienia.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2608 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Podkliniczny niedobór wapnia i jego wpływ na wyniki rutynowych badań laboratoryjnych w różnych okresach laktacji u krów mlecznych
Obserwacje epizootiologiczne oraz wyniki badań klinicznych, anatomopatologicznych i laboratoryjnych prowadzonych w chlewniach średnio- i wielkotowarowych, w których stwierdzano nagłe zachorowania – z ostrymi objawami ze strony układu oddechowego, przede wszystkim wśród warchlaków i tuczników – wskazują, że ich przyczyną dość często bywa pleuropneumonia świń. Czynnikiem etiologicznym tej choroby są drobnoustroje Actinobacillus pleuropneumoniae (App). Cechą charakterystyczną […]
Podkliniczny niedobór wapnia i jego wpływ na wyniki rutynowych badań laboratoryjnych w różnych okresach laktacji u krów mlecznych
Obserwacje epizootiologiczne oraz wyniki badań klinicznych, anatomopatologicznych i laboratoryjnych prowadzonych w chlewniach średnio- i wielkotowarowych, w których stwierdzano nagłe zachorowania – z ostrymi objawami ze strony układu oddechowego, przede wszystkim wśród warchlaków i tuczników – wskazują, że ich przyczyną dość często bywa pleuropneumonia świń. Czynnikiem etiologicznym tej choroby są drobnoustroje Actinobacillus pleuropneumoniae (App). Cechą charakterystyczną […]
Szerzenie się, profilaktyka i terapia ważnych ekonomicznie chorób układu oddechowego świń (pleuropneumonia, mykoplazmowe zapalenie płuc)
Choroby układu oddechowego świń są ważnym problemem zdrowotnym i – w konsekwencji – ekonomicznym w chowie świń. Przyczyny wysunięcia się tej grupy chorób na czoło problemów zdrowotnych to, przede wszystkim, mająca miejsce w Europie około 30 lat temu zmiana systemu chowu świń z drobnotowarowego na średnio- i wielkotowarowy oraz potęgujący się z roku na roku […]
Wprowadzenie do stomatologii koni
Problemy stomatologiczne i wynikające z ich obecności przeszkody w prawidłowym użytkowaniu koni są jedną z częstszych przyczyn interwencji lekarzy weterynarii specjalizujących się w tej dziedzinie. Dowiedziono, że po diagnostyce kulawizn, szczepieniach, diagnostyce i leczeniu chorób układu rozrodczego, badanie przed kupnem/sprzedażą zajmuje najwięcej czasu praktykującym lekarzom weterynarii (1). Ewolucyjna droga od żyjącego we wczesnym Eocenie Hyracotherium […]
Wskazówki na wypadek widocznego niepowodzenia terapii antybiotykowej. Kryteria skutecznej terapii oraz kluczowe pytania jako 5 kroków drzewa analitycznego
Czynniki powiązane z użyciem antybiotyku w terapii: Czy wybór antybiotyku opierał się na badaniach klinicznych i dodatkowych (diagnoza, antybiogram)? Sprawdź odpowiedź na pytanie 3. Farmakokinetyka/farmakodynamika wybranego antybiotyku? Koncentracja i czas działania antybiotyku w zakażonej tkance a efektywność w stosunku do czynnika bakteryjnego wywołującego chorobę (spektrum działania antybiotyku, wrażliwość z antybiogramu – odpowiedzi na pytanie 3.). […]
Czarno na białym – mastitis okiem praktyka – rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim
Rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim, pracownikiem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalistą w dziedzinie profilaktyki i leczenia mastitis u krów, który w swoich badaniach zgłębia tematykę zapalenia gruczołu mlekowego u bydła, zarówno w aspekcie naukowym, jak i praktycznym. Większość zapaleń gruczołu mlekowego ma etiologię bakteryjną. Dlaczego, pomimo rozwoju mikrobiologii, medycyny weterynaryjnej i prowadzonych badań, […]
XVIII FORUM ZOOTECHNICZNO-WETERYNARYJNE: NOWE HORYZONTY W ROZRODZIE ZWIERZĄT
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu w dniach 18-19 kwietnia br. odbyło się XVIII Forum Zootechniczno-Weterynaryjne pod hasłem „Rozród zwierząt w dobie selekcji genomowej”. To wydarzenie zgromadziło liczne grono lekarzy weterynarii oraz hodowców, by omówić najnowsze osiągnięcia w dziedzinie hodowli i rozrodu zwierząt. Organizacja Forum była wspólnym przedsięwzięciem Poznańskiego Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Wielkopolskiego Oddziału Polskiego […]