W poszukiwaniu złotego środka
Rozmowa z dr. inż. Jackiem Wilczakiem, absolwentem SGGW w Warszawie. W swojej działalności dydaktycznej oraz edukacyjnej zwraca szczególną uwagę na prawidłowe zasady żywienia zwierząt domowych, promują dietę domową i rozsądne jej zamienniki. W kręgu jego zainteresowań znajdują się badania metabolomiczne wykrywające markery wczesnych zmian chorobowych, dietoprofi laktyka chorób oraz transkryptomika.
BARF, trudny temat, ma zarówno swoich żarliwych zwolenników, jak i przeciwników. W internecie można znaleźć liczne kalkulatory zwierzęcej diety. Jak w takiej masie informacji znaleźć wartościowe dane, które pozwolą spojrzeć obiektywnie na dietę surową?
Myślę, że zwolennikom tej metody żywienia także zależy na prawidłowym żywieniu swoich psów i kotów. Natomiast próbując interpretować ideę żywienia współczesnych psów, upodabniającą je do żywienia wilków, upraszczają wiele zagadnień związanych chociażby z procesem ewolucyjnym, prowadzącym m.in. do lepszego wykorzystywania energii z węglowodanów. W żadnym wypadku nie chcę powiedzieć, że współczesny pies jest stworzony do spożywania wyłącznie węglowodanów, ale niezaprzeczalnym faktem jest, że taką umiejętność posiada, w przeciwieństwie nawet do współczesnego wilka. Bez względu na model żywienia, najważniejsze jest dostarczenie odpowiedniej ilości składników odżywczych w ilościach adekwatnych do aktualnych potrzeb psa lub kota. Jeżeli BARF będzie bazował na błędnych danych, doprowadzi do powstawania niedoborów bądź nadmiarów składników odżywczych. Takie ryzyko występuje w stosunku do każdego modelu żywienia, ale szczególnie ta metoda żywienia może być obarczona największym ryzykiem, chociażby ze względu na brak ogólnie dostępnych wartości tabelarycznych.
Pies to nie wilk, a domowy kot to nie tygrys. BARF niesie ze sobą niebezpieczeństwo chorób zakaźnych, przenoszenia pasożytów, choroby Aujeszky’ego, powstawania złogów kostnych. Czy zyski, jakie niesie ze sobą ta forma żywienia, są w stanie przewyższyć ryzyko?
To jest jeden z kilku argumentów, które należy wziąć pod uwagę przy rozważeniu wprowadzenia tego modelu żywienia. Ryzyko jest duże, ale przy zachowaniu podstawowych zasad bezpieczeństwa i niebagatelizowaniu tego aspektu model ten może być stosowany w sposób niezagrażający samemu zwierzęciu, jak i jego opiekunom. Wśród zwolenników BARF-a zagrożenie mikrobiologiczne jest bagatelizowane i przedstawiane jako nieistotny problem w dyskusji. Niemniej jednak mikroflora patogenna bytująca na mięsie i produktach pochodzenia zwierzęcego jest całkowicie odmienna od flory nam towarzyszącej i dlatego porównywanie jej do mikroflory znajdującej się na klawiaturze komputera świadczy tylko o niewiedzy bądź nieświadomości zwolenników diety surowej. Dlatego przy dużej popularności tego modelu żywienia wśród opiekunów psów i kotów tak ważna jest rola całego środowiska weterynaryjnego w uświadamianiu ryzyka, jakie ze sobą on niesie.
Fora internetowe pełne są pytań i dyskusji zwolenników oraz przeciwników diety BARF. Czy istnieją wyraźne przeciwskazania do stosowania diety surowej, a jej wprowadzanie powinno być konsultowane z lekarzem weterynarii?
Tak jak każde postępowanie żywieniowe, także ten model mógłby być konsultowany – chociaż przyznam szczerze, że ze względu na „raczkujący” charakter tego modelu żywienia brak jest badań naukowych, które mogłyby posłużyć lekarzom weterynarii jako pomoc naukowa. Co do przeciwskazań, to zaliczyłbym do nich przewlekłe choroby wątroby i trzustki, czyli takie, w których podstawą postępowania dietetycznego jest dieta lekkostrawna z ograniczoną ilością tłuszczu. Ten model żywienia należałoby odstawić przy pojawiających się biegunkach, nietolerancjach pokarmowych oraz chorobach towarzyszących zaburzeniom hormonalnym, głównie ze strony tarczycy.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2773 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Dzisiaj świętujemy dzień zwierząt hodowlanych
Od 1983 roku obchodzimy Światowy Dzień Zwierząt Hodowlanych. W tym dniu chcemy zwrócić szczególną uwagę na dobrostan zarówno koni, bydła jak i trzody chlewnej. Z okazji dzisiejszego święta przygotowaliśmy dla was listę artykułów, które pomogą wam zadbać o lepsze samopoczucie powyższych zwierząt. Trzoda chlewna Bydło Konie Jeżeli zainteresował cię ten artykuł i chcesz mieć nieograniczony […]
Syndrom oddechowy bydła – cz. 2. Znaczenie odpowiedzi zapalnej w przebiegu BRD
Zapalenie jest ważnym objawem chorób układu oddechowego u zwierząt domowych. Pierwszy etap odpowiedzi zapalnej składa się ze zdarzenia inicjującego, takiego jak np. infekcja patogenem. Wywołuje to sekwencję zdarzeń, która powoduje stan zapalny i aktywację wrodzonego i adaptacyjnego układu odporności. Klasyczne cechy stanu zapalnego obejmują: rubor (zaczerwienienie), tumor (obrzęk), calor (ciepło) i dolor (ból) i stają […]
Diagnostyka ultrasonograficzna ciąży u loch
Streszczenie Badanie ultrasonograficzne w celu pozytywnego rozpoznania ciąży opiera się na zdolności do uwidocznienia licznych pęcherzy płodowych wypełnionych aechogenicznym płynem w macicy. Są one najlepiej widoczne w okresie od 24. do 35. dnia ciąży. Ze względu na zmniejszającą się ilość płynów w pęcherzach płodowych, wzrost płodu i pojawienie się kości, nie powinno się diagnozować ciąży […]
Syndrom wrzodów żołądka koni – podsumowanie wytycznych panelu ekspertów ECEIM 2015
Streszczenie W 1999 r. nastąpiła intensyfikacja badań zmierzających do wyjaśnienia patofizjologii procesu wrzodów żołądka u koniowatych i jednocześnie po raz pierwszy zaproponowano określenie „syndrom wrzodów żołądka koni” (Equine Gastric Ulcer Syndrome – EGUS), jako najbardziej odpowiadający etiologii tej choroby. Abstract In 1999, the research on gastric ulcers patophysiology in horses was in full progress. In […]
Eliminacja zwierząt ze względu na stan chorobowy – przekonaj się, czy musi być dokonywana po potwierdzeniu przez lekarza weterynarii
W artykule wskazano różne przypadki związane z eutanazją zwierząt, w tym dokonywaną na terenach leśnych gmin w oparciu o orzecznictwo sądowe administracyjne, a także Kodeks Etyki Lekarza Weterynarii oraz przepisy ustawowe dotyczące zakładów leczniczych dla zwierząt. Sprawdź, kiedy eliminacja zwierząt może być dokonywana po pisemnym potwierdzeniu przez lekarza, a kiedy nie wymaga się takiego potwierdzenia. […]
„Relacje, które zbudowałam zarówno z partnerami zewnętrznymi, jak i z innymi członkami IVSA są nieocenionym wsparciem, pomagającym w realizacji ambitnych celów” – wywiad z Liwią Arbatowską, Prezydent IVSA Poland
Liwia Arbatowska – studentka 4 roku weterynarii na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Prezydent IVSA Lublin oraz IVSA Poland w latach 2023-2025. Poza działalnością w Międzynarodowym Stowarzyszeniu Studentów Weterynarii, pełni funkcję koordynatorki ds. kół naukowych w Radzie Uczelnianej Samorządu Studenckiego Uniwersytetu Przyrdoniczego w Lublinie oraz radnej w Radzie Studentów Lublina. Członkini Polskiego Stowarzyszenia […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Po raz kolejny odbył się Światowy Kongres Bujatryczny. Tym razem jego 32. edycja miała miejsce w tropikalnym Cancun w Meksyku. Ta cykliczna impreza miała swoją premierę w 1960 roku w Hanowerze i co 2 lata (z jedynym wyjątkiem podczas trwania pandemii COVID-19) gromadzi w jednym miejscu bujatrów z całego świata. Podczas tegorocznej edycji do miasta […]