Sterylizacja i kastracja kotów - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Sterylizacja i kastracja kotów

Nadwaga i otyłość kotów w bezpośredni sposób przekładają się na zwiększone ryzyko wielu chorób metabolicznych: cukrzycy, chorób układu krążenia, problemów z prawidłowym funkcjonowaniem stawów oraz na skutek wysokiej aktywności metabolicznej samej tkanki tłuszczowej – rozwoju chorób o podłożu zapalnym, w tym chorób nowotworowych. Dlatego też po przeprowadzonych zabiegach sterylizacji/kastracji tak ważne stają się rodzaj i ilość karmy stanowiącej podstawę żywienia. Karmy o odpowiedniej proporcji białka i tłuszczu są najlepszą opcją dla zwiększenia efektu katabolicznego. Dzięki temu większa ilość energii zmagazynowana w organizmie jest zaangażowana w takie procesy jak: trawienie, wchłanianie i usuwanie produktów przemian metabolicznych składników odżywczych. Szczególnie w przypadku kotów ograniczenie ilości węglowodanów w karmie ma istotny wpływ na redukcję nadwagi i otyłości. Koty, podobnie jak psy, przy zwiększonym spożyciu węglowodanów, a zmniejszonym zapotrzebowaniu energetycznym (taka sytuacja pojawia się bezpośrednio po sterylizacji/kastracji), zaczynają odkładać nadmierną ilość energii w postaci tkanki tłuszczowej. Z tego też powodu karma bazująca na źródłach pełnowartościowego białka zwierzęcego, o niskiej zawartości tłuszczu, dostarcza składniki energetyczne, które dłużej się trawią i wchłaniają. Obecność kwasów tłuszczowych z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego wydłuża czas potrzebny na ich trawienie. Dodatkowo wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny n-3 zapewniają niezbędną ich ilość warunkującą biochemiczną kontrolę procesów zapalnych. Dodatek L-karnityny ułatwia transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie ulegają one metabolizowaniu, a uzyskany w ten sposób przyspieszony katabolizm energii przyczynia się do wzmożenia lipolizy tkanki tłuszczowej. Ważnym uzupełnieniem składu karmy jest dodatek nasion ostropestu, które dzięki wysokiej zwartości sylimaryny wykazują efekt hepatoprotekcyjny. Podczas intensywnych procesów katabolicznych, czyli rozkładu w tkance tłuszczowej, duża ilość kwasów tłuszczowych zostaje uwolniona i poddana zwiększonemu metabolizmowi w wątrobie. Aby ten proces mógł przebiegać efektywnie, istotne są dodatki takie jak ostropest i witamina E.

Obecność włókna pokarmowego pochodzącego z takich dodatków, jak warzywa, owoce, jukka Mojave czy nasiona konopi, wpływa na wiązanie składników tłuszczowych w treści przewodu pokarmowego, zmniejszając ich strawność.

Znajdź swoją kategorię

2641 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.