Rewolucja w karmach dla zwierząt ‒ owady źródłem białka?
Nadchodzi rewolucja w sposobie karmienia zwierząt domowych.
Lekarze Weterynarii przekonują, że bogate w białko owady mogą zastąpić mięso w karmach dla zwierząt. Ponieważ przyniesie to korzyści zarówno dla ludzi, jak i środowiska. Jak uważa British Veterinary Association (BVA), karmy oparte na owadach mogą być lepszą alternatywą w żywieniu zwierząt niż inna żywność, nawet ta wysokiej jakości.
Istnieje teoria, że białko owadów jest alternatywą przyjazną dla środowiska w przeciwieństwie do tradycyjnych karm dla psów i kotów.
Wykorzystanie białka owadów w żywieniu zwierząt domowych ma naprawdę ekscytująca przyszłość ‒ powiedział Simon Doherty, prezes BVA, w rozmowie z BBC News. Tofantastyczna okazja, aby spojrzeć na owady jako alternatywne źródło niektórych składników odżywczych, które stosujemy w dietach dla zwierząt domowych – dodaje Doherty.
Twierdzi również, że w naszych czasach koniecznością jest znalezienie nowych źródeł pożywienia, które będą przyjazne dla środowiska ponieważ zmniejszy się zużycie gleby, wody, paliwa oraz nie będą wpływać na zmianę klimatu. Mówi się, że 20% całej produkcji mięsa spożywane jest przez zwierzęta. BVA szacuje, że w rezultacie liczba ta jest niższa i wynosi ok 12%.
Do tej pory owady stosowane były w hodowli drobiu i ryb. Brytyjskie farmy specjalizują się już w sprzedaży karmy dla zwierząt z 40% zawartością białka owadów. Pod względem żywienia białko owadów będzie interesujące zwłaszcza dla opiekunów kotów, które nie spożywają mięsa, a te potrzebują aminokwasu ‒ tauryny, który znajduje się w mięsie i rybach, a także w owadach ‒ uważa Simon Doherty. Przekonuje również, że ubój owadów jest lepszym rozwiązaniem niż zabijanie zwierząt hodowlanych.
Jakie zalety posiada białko owadów? Protix ‒ Holenderska firma posiadająca prawdopodobnie największą na świecie hodowlę owadów twierdzi, że uprawa nie wymaga nawozów, pestycydów, ani ogromnej powierzchni, a dodatkowo ogranicza emisję gazów cieplarnianych.
Na 20m2 można wyhodować tonę owadów w ciągu dwóch tygodni.
Niewątpliwą zaletą wykorzystywania białka owadów są korzyści ekonomiczne, gdzie podroby (serca, płuca) przerobione na karmę mogą być eksportowanie do Azji Wschodniej, gdzie według BVA jest większy popyt na produkty tego typu.
W Wielkiej Brytanii karmy na bazie białka owadów sprzedawane są już od dłuższego czasu, jednak ich cena nie zachęca do zakupu. Niewątpliwie są droższe od luksusowych marek karm dla zwierząt, a nawet czterokrotnie od marek zwyczajnych. Producenci takiej karmy np. firma Yora, tłumaczą, iż karmy z owadów są drogie, ponieważ ich hodowla nie była do tej pory popularna, reasumując, była kosztowna (projekt i budowa), produkcja była niezbyt duża, a technologia i konkurencja wciąż się rozwija.
Karmy na bazie białka owadów mogą zrewolucjonizować dietę zwierząt domowych, jednak wciąż istnieje wiele obaw, że zwierzęta, przyzwyczajone do mięsnych przekąsek, nie będą podchodzić z entuzjazmem do takiej zmiany.
Źródło: Owady w karmie dla psów i kotów. Wszystko dla ich dobra
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2640 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Niezakaźne przyczyny chorób kończyn u świń
W niniejszym opracowaniu chciałbym skoncentrować się na najczęściej obserwowanych w warunkach terenowych kulawiznach świń, w etiopatogenezie których główną rolę odgrywają m.in. jakość żywienia, czynniki związane z zarządzaniem i utrzymaniem świń (jakość podłóg), warunki środowiskowe oraz poziom higieniczny pomieszczeń. Chociaż skutki oddziaływania wyżej wymienionych czynników uwidaczniają się dopiero u zwierząt dorosłych, to proces chorobowy rozpoczyna się […]
Posocznica cieląt wywołana przez E. coli. Kolisepticemia
Schorzenia wywołane E. coli są ważną przyczyną strat ekonomicznych w hodowli bydła. Na zachorowania wywoływane tym drobnoustrojem szczególnie podatne są cielęta w pierwszych tygodniach po urodzeniu. U młodych zwierząt zakażenia tym drobnoustrojem mogą przebiegać w postaci posocznicy oraz schorzeń biegunkowych. Posocznica wywołana przez szczepy E. coli jest jednostką chorobową notowaną rzadko, jednak w obiektach utrzymujących […]
Niezakaźne przyczyny chorób kończyn u świń
W niniejszym opracowaniu chciałbym skoncentrować się na najczęściej obserwowanych w warunkach terenowych kulawiznach świń, w etiopatogenezie których główną rolę odgrywają m.in. jakość żywienia, czynniki związane z zarządzaniem i utrzymaniem świń (jakość podłóg), warunki środowiskowe oraz poziom higieniczny pomieszczeń. Chociaż skutki oddziaływania wyżej wymienionych czynników uwidaczniają się dopiero u zwierząt dorosłych, to proces chorobowy rozpoczyna się […]
Kiedy warto zlecić rozmaz krwi u koni?
Title When to perform a blood smear in horses? Streszczenie Rozmaz krwi jest badaniem dodatkowym, pozwalającym na ocenę morfologii erytrocytów, leukocytów i płytek krwi, jak również wykrycie pasożytów krwi, komórek młodocianych lub atypowych. U koni najważniejsze wskazania do wykonania rozmazu obejmują podejrzenie występowania pasożytów krwi oraz odchylenia w badaniu morfologicznym krwi. Wiarygodna ocena rozmazu jest […]
Wskazówki na wypadek widocznego niepowodzenia terapii antybiotykowej. Kryteria skutecznej terapii oraz kluczowe pytania jako 5 kroków drzewa analitycznego
Analiza oceny przypadków klinicznych przy podejrzeniu braku skuteczności działania antybiotyków. Jak powinno wyglądać drzewo decyzyjne i na jakie pytania należy podczas takiej analizy odpowiedzieć? Co zrobić, aby zwiększyć skuteczność terapii? Czasem wystarczy tylko odpowiedzieć na kilka prostych pytań. Z punktu widzenia hodowcy główne kryteria oceny terapii przeciwbakteryjnej to wyraźne złagodzenie, a następnie ustąpienie objawów klinicznych […]
Czarno na białym – mastitis okiem praktyka – rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim
Rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim, pracownikiem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalistą w dziedzinie profilaktyki i leczenia mastitis u krów, który w swoich badaniach zgłębia tematykę zapalenia gruczołu mlekowego u bydła, zarówno w aspekcie naukowym, jak i praktycznym. Większość zapaleń gruczołu mlekowego ma etiologię bakteryjną. Dlaczego, pomimo rozwoju mikrobiologii, medycyny weterynaryjnej i prowadzonych badań, […]
XVIII FORUM ZOOTECHNICZNO-WETERYNARYJNE: NOWE HORYZONTY W ROZRODZIE ZWIERZĄT
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu w dniach 18-19 kwietnia br. odbyło się XVIII Forum Zootechniczno-Weterynaryjne pod hasłem „Rozród zwierząt w dobie selekcji genomowej”. To wydarzenie zgromadziło liczne grono lekarzy weterynarii oraz hodowców, by omówić najnowsze osiągnięcia w dziedzinie hodowli i rozrodu zwierząt. Organizacja Forum była wspólnym przedsięwzięciem Poznańskiego Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Wielkopolskiego Oddziału Polskiego […]